Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mák Virág. Krúdy Gyula: Álmoskönyv (részlet) Sajt, ha nagyon szagos: betegség. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság. Régi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mák Virág. Krúdy Gyula: Álmoskönyv (részlet) Sajt, ha nagyon szagos: betegség. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság. Régi."— Előadás másolata:

1 Mák Virág

2 Krúdy Gyula: Álmoskönyv (részlet) Sajt, ha nagyon szagos: betegség. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság. Régi sajt: tömlöc. Sajtos bolt: jegyez találkozást egy régi ismerőssel. Sajtot adni ajándékba férfinak: asszonynak megszerelmesedést jelez. Sajtot venni: új szeretőt találni. Disznósajt: bűnös kívánság. Birsalmasajt: időváltozás. Sajt szagát érezni, de a sajtot nem látjuk: megcsalnak. Sajtban lenni: gazdag asszony.

3 A beteg trappista sajt "Nagy kő esett a szívemre " - szólt a trappista sajt, mikor rákenték egy kenyérre. Érezte, ez már a végszó amit mond, s szerette volna öreg korát megszépíteni valamivel. Így hát bebűzítette a kolbászokat a kenyéren, amire válaszul a kolbászok ordítani kezdtek. A gazda meg leharapta a kenyere szélét. Hasító fájdalmai voltak a trappista sajtnak, de tűrt! Majd - mintegy végső ellenállását kimutatva - a Marseillest kezdte dudorászni. - Na persze - szólt a kolbász - neki könnyű! A gazda meg egyet harapott, s a sajt minden erejét összeszedve ordított. Tudta, ha most nem érzi meg a gazda, hogy romlott, akkor vége van! De a gazda csak zabált! A kolbászok már-már röhögtek, s megjegyzéseket tettek: - Rinocérosz! - Milyen vastag bele van ennek a gazdának?! És még ezerfélét. S ekkor valami isteni sugallatra elgurult egy vihogó kolbász. - Megmenekültem! - gondolta a sajt. A gazda letette a kenyeret, s elkezdte kutatni a kolbászt. De hirtelen megfordult. - Beteg ez a sajt! A kolbász is menekül tőle! - s a kenyeret kivágta az udvarra...

4 Az alapozás Hatalmas vihar tört ki egy tavon, a hullámok ide-oda dobálták a hajókat. Egyik hajón, miközben mások hangosan imádkozta, megvallották bűneiket vagy zsoltárokat énekeltek, egyik utas sajtot, kenyeret vett elő iszákjából, és nyugodtan falatozni kezdett. Amikor a többiek kérdőre vonták, miért tesz így, ezt felelte: - Jól tudom, mi vár ránk, de mivel éhgyomorra nem tudok inni, előre gondoskodom az alapozásról, mert nemsokára többet iszom, mint egész eddigi éltemben összesen.

5 Egy újabb variáns az örökzöld témára Ágon ült a holló, üres volt a csőre, nem úgy, mint eleddig megszokhattuk tőle. Látta ezt a róka, ravaszul somolygott, s egy jókora sajttal alája sompolygott. - Kedves holló komám, - szólott föl a fára - szállj le ide hozzám egy kis uzsonnára! Hatalmas a sajtom, osszuk kettő fele, mindkettőnknek bőven elég lesz a fele. Le is szállt a madár, jaj, de rosszul tette, a sajtnál a róka a húst jobb' szerette. De mivel a sajt sem volt neki utolsó, sajtos hamburger lett a rászedett holló...

6 Itt egy Romhányi tanítvány (kicsit avétos a sztori szaga, hogy melyik a jobb döntsön maga). Hatodik variáció: Ágon ült a holló, arra ment a róka, a madár a sajtot adta első szóra. Örült a ravaszdi, mily könnyen megkapta, korgó gyomor, hallgass! - a sajtot bekapta. Ennyi volt a mese. - De hol a csattanó? Kérdezheti joggal a nyájas olvasó. Az biz' a sajtban van, máshol hol is lenne: EZERNYI SAJTKUKAC IZGETT-MOZGOTT BENNE...

7 Egy újabb ezúttal magát Aesopus hívőnek valló, enyhén modernista Úr nem rövid de nem is rossz variációja. Holló ül az ágon, csőrében egy szép kerek trappista. Arra megy a róka. - Szia Holló, voltál párttaggyűlésen? - kérdi - Voltam- válaszol a holló, s a sajt kiesik a csőréből. Másnap ismét, egy újabb sajttal ül a holló az ágon, s arra megy a Róka - Szia Holló, voltál pártaggyűlésen? Holló kiveszi a sajtot a szájából, szárnya alá csapja, majd mondja: - Voltam - És merre volt a párttaggyűlés- kérdi a róka - Arra- mutat a Holló ugyanabba az irányba amely szárnya alatt a sajt van, amelyet a róka így könnyűszerrel megkaparint. Harmadik nap hasonlóan kezdődő nap. - Szia Holló, voltál pártaggyűlésen - kérdi a róka Sajt szárny alá: - Voltam- válaszol a holló - És merre volt a párttaggyűlés - kérdi a róka Sajt az egyik oldalról áttéve a másik oldalra, majd a szabad szárnnyal mutatva - Arra! - És tudod, hogy holnap is lesz? - kérdi a róka - Ó én lüke, nem elfelejtettem - kap mindkét szárnyával a fejéhez a holló.

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 A képek, a http://www.worth1000.com/ weboldaláról származnak Mák Virág 2005. 09.29.


Letölteni ppt "Mák Virág. Krúdy Gyula: Álmoskönyv (részlet) Sajt, ha nagyon szagos: betegség. Friss sajt: egészség és szerencse. Szép juhászné sajtja: kívánság. Régi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések