Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Halottak napjára…. Fényárban úsznak a keresztény világ temet ő i. Ahova, ha évközben megfeledkeztünk is róla, mindenszentek estéjén elhunyt szeretteinkhez.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Halottak napjára…. Fényárban úsznak a keresztény világ temet ő i. Ahova, ha évközben megfeledkeztünk is róla, mindenszentek estéjén elhunyt szeretteinkhez."— Előadás másolata:

1 Halottak napjára…

2 Fényárban úsznak a keresztény világ temet ő i. Ahova, ha évközben megfeledkeztünk is róla, mindenszentek estéjén elhunyt szeretteinkhez feltétlenül elvisszük a kegyelet, a megemlékezés virágait. Gyertyát is gyújtotunk az üdvösségükért, a nyugalmukért, a lelki békénkért. Világítottunk, átvilágíttattunk, hogy legalább ilyenkor, halottak napján próbáljuk felfedezni magunkban a jót, az emberit, az örökérvény ű szeretetet. Ami csakis az elmúlás árnyékában remeg ő gyertyafényre csillan meg szemünkben, mementóként: addig becsüljük, szeressük egymást, amíg itt vagyunk! A túlsó partra immár csak kései sirató hallatszik.

3

4 Kosztolányi Dezs ő : Halotti beszéd Látjátok feleim, egyszerre meghalt És itt hagyott minket magunkra. Megcsalt. Ismertük ő t. Nem volt nagy és kiváló, Csak szív, a mi szívünkhöz közel. De nincs már. Akár a föld. Jajj, összed ő lt a kincstár. Okuljatok mindannyian e példán. Ilyen az ember. Egyedüli példány. Nem élt bel ő le több,és most sem él. S mint fán se n ő egyforma két levél, A nagy id ő n se lesz hozzá hasonló.

5 Nézzétek e f ő t ez összeomló kedves szemet Nézzétek itt e kéz, mely a kimondhatatlan ködbe vész K ő vé meredve, mint az ereklye s rá ékírással van karcolva ritka, egyetlen életének ő si titka. Akárki is volt, de fény, de h ő volt. Mindenki tudta és hirdette: Ő volt.

6 Ahogy szerette ezt vagy azt az ételt, s szólt az ajka, melyet mostan lepecsételt a csönd, s ahogy zengett fülünkbe hangja, mint vízbe süllyedt templomok harangja a mélyben lent, ahogy azt mondta nemrég: „Édes fiacskám egy kis sajtot ennék”, vagy bort ivott és boldogan meredt a kezében ég ő olcsó cigaretta füstjére és futott, telefonált és sz ő tte álmát, mint színes fonált. Homlokán feltündökölt a jegy, hogy Milliók közt az egyetlen egy.

7 Keresheted ő t, nem leled hiába, se itt, se Fokföldön se Ázsiában, a múltban sem és a gazdag jöv ő ben. Akárki megszülethet már, csak ő nem. Többé soha nem gyúl ki halvány, furcsa mosolya. Szegény a forgandó, tündér szerencse, hogy e csodát újólag megteremtse.

8 Édes barátaim, olyan ez éppen, mint az az ember ottan a mesében. Az élet egyszer csak ő rája gondolt, mi meg mesélni kezdtünk róla: „Hol volt…..” majd rázuhant a mázsás szörny ű mennybolt, s mi ezt meséljük róla sírva

9 „Nem volt……” Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra, mint önmagának dermedt szobra. Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer. Hol volt, hol nem volt a világon egyszer, s szólt ajka, melyet most lepecsételt.

10

11 Requiem aeternam dona ei domine… Örök nyugodalmat adj neki Uram…

12 Készítette: Judit www.juditlapja.gportal.hu


Letölteni ppt "Halottak napjára…. Fényárban úsznak a keresztény világ temet ő i. Ahova, ha évközben megfeledkeztünk is róla, mindenszentek estéjén elhunyt szeretteinkhez."

Hasonló előadás


Google Hirdetések