Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NUTS rendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NUTS rendszer."— Előadás másolata:

1 NUTS rendszer

2 Mi a NUTS? A magyarországi Nomenclature of Territorial Units for Statistics (NUTS, Statisztikai Célú Területi Egységek Nómenklatúrája) az egész Európai Uniót lefedő rendszer része, amelyet az Eurostat fejlesztett ki, és amelyet hivatalosan az 1059/2003/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet rögzít.

3 NUTS 1. Magyarország 3 országrészre oszlik.

4 NUTS 2. Mo. 7 tervezési-statisztikai régióból áll.

5 NUTS 3 Mo. megyéknek és Budapestnek felel meg.

6 LAU 1 = NUTS 4 A LAU 1-es szint (korábbi nevén NUTS 4) 175 statisztikai kistérséget tartalmaz. A kistérség földrajzilag összefüggő, elsősorban területfejlesztési és statisztikai célokat szolgáló területi egység Magyarországon.

7 LAU A local administrative units (nem használt magyar megnevezésével: helyi közigazgatási egységek) az Európai Unió földrajzi alapú statisztikai kódolási rendszerének, a NUTS-nak szoros kiegészítője.

8 A kistérségeket a települések megyén belüli csoportosításával alakítják ki. Így a kistérség a hozzá tartozó települések teljes területét magában foglalja, minden település csak egy bizonyos kistérséghez tartozhat, minden település része valamely kistérségnek és minden kistérséghez csak egy bizonyos megye települései tartoznak elején Magyarországon 175 kistérség van.

9 Kistérségek (példa) Baranya megye kistérségei: Pécsi kistérség, Pécsváradi kistérség, Komlói kistérség, Mohácsi kistérség, Sásdi kistérség, Szigetvári kistérség, Sellyei kistérség, Siklósi kistérség, Szentlőrinci kistérség

10 Magyarország kistérségei 2011.

11 LAU 2= NUTS 5 LAU 2-es szinten (korábban NUTS 5 név alatt) pedig 3152 település található. A település az a hely, ahol emberek tartósan megtelepednek. laknak, élnek és dolgoznak.


Letölteni ppt "NUTS rendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések