Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szatmár-Bereg térségi vonzerői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szatmár-Bereg térségi vonzerői"— Előadás másolata:

1 Szatmár-Bereg térségi vonzerői

2 Bereg A beregi kistérség Szabolcs— Szatmár-Bereg megye észak-keleti részén található, döntően a Beregi síkság területén. Északon és keleten Magyar-ukrán határ övezi, délen Tisza vonala jelent élénk tájhatárt sok tekintetben rokon arculatú Szatmári-síkság irányába, nyugat felé pedig a Nyírség területe határolja. A terület tő folyója a Tisza, amely a mai napig meghatározó szerepet játszik térség életében. Hazánknak kevés tája dicsekedhet hasonlóan gazdag turisztikai látványosságokkal, minta sajátos arculatú beregi térség. Legkiemelkedőbb turisztikai vonzereje a Tisza Folyó és környéke. A folyó háborítatlan szépségével lenyűgözi, napozásra, fürdőzésre csábítja a Vásárosnamény gergelyiugornyai, a tivadari, vagy éppen a jándi Tisza-parton a turisták ezreit. Az ukrán határ és a folyó által szigetkénnt közrefogott beregi táj szinte valamennyi települése rendelkezik építészeti, kulturális és történelmi emlékekkel. Szinte minden faluban található egy egyszerűségében is lenyűgöző templom, vagy egy sok fiatornyos, nagyszoknyás, vasszöget soha nem látott, több száz éves Faharangláb. Ezek közül legkiemelkedőbbek Csoroda, Lónya, Vámosatya református templomai, fa harangtornyai; Tákos község „mezítlábas Notre Dame” néven is híressé vált paticsfalu temploma, a tarpai szárazmalom; vítkai egészségház, valamint vásárosnaményi volt Tomcsányi-kastély. Az idegenforgalmi rendezvények hagyományt teremtettek és mára már ezreket vonzanak a Jeles Napok a Beregben és a Tisza-Party nyári rendezvénysorozat. A térség természeti szépségét bizonyítja, hogy területéből több, mint 22,000 Ha a Szatmár-Beregi-Tájvédelmi Körzet része.

3 Tisza Feledhetetlen élményvár azokra, akik végighajóznak Tiszának a beregi tájat ölelő szakaszán. A folyót kísérő galériaszerű erdők, a tiszta levegő, a nyugalom azt az érzést keltik az utazóban, mintha ezt a zugát a világnak még nem érte volna a modern világ. A Tisza kínálja magát a horgászoknak, halászoknak, a vízi sport szerelmeseinek, a különleges élményre vadászóknak. A folyót kísérő holtágak is kitűnő lehetőséget biztosítanak a horgászásra. Páratlan élmény kerékpárral bejárni vidéket. „Testközelből” gyönyörködhetünk a természet szépségében a vízről sétahajókázva, vagy hajót bérelve.

4 Szatmár-Bereg Tájvédelmi Körzet
A hektár területű tájvédelmi körzet 1982-ben került természetvédelmi oltalom alá. A Szatmár-Beregi tájon két vulkáni kúppal is találkozhatunk. Fő folyói a Tisza, a Szamos és a Túr. A hazánkban egyedülálló tőzegmohalápok az Ősi holt meder maradványokat vészelték át 32 évezredeket; ilyenek például a Nyíres-tó. A fokozottan védett Lónyai- és Bockereki-erdőkben él hazánk legtöbb keresztes viperája. Gelénes ás Vámosatya határában található Bereg első tanösvénye. A tanösvény bejárható gyalog, kerékpárral vagy lovas kocsival.

5 Templomok, Harangtornyok
Bereg sok Szép műemlék templomot és harangtornyot őrzött meg az utókornak. Tákoson a „mezítlábas Notre Dame”-ként ismert patics farú református templom és fa harangtorony a XVIII. századból való. Csaroda XIII. századi református templomának külső homlokzatán és a templombelsőben festett, piros-kék levélcsokrok találhatók. Régi fa harangtornyának rekonstrukcióját a sóstói Múzeumfaluban tekinthetik meg.

6 Múzeumok, Gyűjtemények
Vásárosnaményban található Beregi Múzeum, gyűjteménye mely bemutatja a Beregi-Tiszahát régészeti emlékeit, valamint a híres beregi keresztszemes mintázatú hímzésekből és szőttesekből, kézi festésű hímestojásokból is számos egyedi darabbal büszkélkedhet. Különlegessége a beregi háztartási és művészi vasöntvény gyűjtemény, a népi fafaragvány és a kerámiagyűjtemény. A Tomcsányi-kastély Vásárosnamény központjában, a Szabadság téren helyezkedik el A földszintes négysaroktornyos később barokk stílusú épületet a Lónyay család építtetteBeregdarócon élőben láthatjuk a kenderfeldolgozás folyamatát, valamint Csarodán egy népi lakóházat rendeztek be korabeli paraszt bútorokkal.

7 Rendezvények TISZA- PARTY Minden nyáron Július elejétől augusztus végéig fogadja a szórakozni vágyókat a Tisza-Party elnevezésű nyári rendezvénysorozat Vásárosnamény-Gergelyiugornyán A rendezvény keretén belül hétvégi koncertekkel, családi programokkal, homokvárépítő-versennyel, sörivó, halászléfőző-versennyel, Bereg Szépe szépségkirálynő választással várja kedves vendégeket. JELES NAPOK A BEREGBEN Nyaranta július végén-augusztus, elején kerül megrendezésre a Jeles Napok a Beregben elnevezésű rendezvénysorozat melynek keretein belül különféle programokkal, találkozhatunk, mint például aratás, kenderferdolgozás vagy a múlt felidézése. Lónyay Örökség Napja (Lónya) melyben kiemelt szerepet kap a község gazdag történelmi múltjának és hagyományainak bemutatása. Aratónap (Tákos) hagyományos kézi aratást eleveníti fel. A látogatók részt vehetnek a munkálatokban és megismerkedhetnek az aratáskor használt eszközökkel.

8 Csaroda Parti Kulturális Fesztivál (Csaroda) A templomkertben két napon keresztül tart a népművészeti kiállítás és vásár, a kulturális programban a környékbeli amatőr és profi népművészeti együttesek szórakoztatják a nagyérdeműt. Beregsurányban (Beregsurány) A kendermagtól a vászonig történő kenderfeldolgozást a régióban egyedül itt sikerült hagyományőrző módon megőrizni A rendezvény során valamennyi munkafázis bemutatásra kerül A bemutatott munkafolyamatokba bárki tevékenyen bekapcsolódhat. Kuruc Fesztivál (Tarpa) A kuruc kor történetének, a kurucság életének bemutatása — a gasztronómiai, lovas, népzenei, népművészeti, honvédelmi hagyományoknak újra élesztése, a jövő Számára való megőrzése a célja.

9 Fürdők, Strandok ATLANTIKA VÍZIVIDÁMPARK Az Atlantika Vízividiámpark csúszdaparkja és termálmedence egész napos kikapcsolódást kínál a család valamennyi tagjának. Hétvégeken éjszakai fürdőzésre is lehetőség nyílik. Magyarországon egyedülállóan naponta kétszer tengeri oroszlánfóka show nyújt felejthetetlen perceket. SZABADSTRANDOK A Tisza homokfövenyes szabadstrandjai fürdőzésre, napozásra vízi és vízparti sportokra (strandröplabda, strandfoci, stb) csábítanak. SZILVA TERMAL ÉS WELLNESSFÜRDŐ 2006 őszén nyitotta meg kapuit a gyógyulni és regenerálódni vágyók előtt a Szilva Termál, és Wellnessfürdő.

10 Szatmár-Bereg Szilvaút
A Szatmár-Beregi Szilvaút célja térség gasztronómiai értékeinek megőrzése, a vidék legjellegzetesebb gyümölcsének és az ebből készített termékek, ételek (aszalt szilva, szilvapálinka, szilvalekvár. . . valamint ezek elkészítéséhez kapcsolódó tevékenységek (szilvaszedés, aszalás, lekvár- és pálinkafőzés, kóstolás...) bemutatása. A szilvaúton a turista megismerheti különböző, ma már csak kevés helyen megfigyelhető szilvafajták termesztését, feldolgozását a szilvából készíthető termékek körét, a tájegység természeti és épített vonzerőit, valamint gazdag gasztronómiai hagyományait.

11 Túraútvonalak TEMPLOMTÚRA SZATMÁR-BEREGBEN (5 nap/4 éj)
GASZTRONÓMIAI KALANDOZÁS A NAGYSZILVAUTON (Naménytól-Naményig) (5 nap/4éj) VÍZITÚRA A TISZÁN (kajakkal, kenuval a Tiszán) (3 nap 2 éj)


Letölteni ppt "Szatmár-Bereg térségi vonzerői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések