Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ha javítani szeretnénk az eredményeken Mit tehetünk (és mit ne tegyünk) az OKM eredményeinek javítása érdekében?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ha javítani szeretnénk az eredményeken Mit tehetünk (és mit ne tegyünk) az OKM eredményeinek javítása érdekében?"— Előadás másolata:

1 Ha javítani szeretnénk az eredményeken Mit tehetünk (és mit ne tegyünk) az OKM eredményeinek javítása érdekében?

2 Amikor KELL 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 80. § A … kormányhivatal felhívja az iskola fenntartójának figyel-mét, hogy az iskolában intézkedési terv elkészítését kell kezdeményeznie, ha az adott évben elvégzett mérések eredményei alapján az iskola bármely telephelyére és bármely képzési típusára vonatkozóan  6. évfolyamon a tanulók legalább fele szövegértésből és legalább fele matematikából nem érte el a 2. kép.szintet  8. évfolyamon a tanulók legalább fele szövegértésből és legalább fele matematikából nem érte el a 3. kép.szintet  10. évfolyamon a tanulók legalább fele szövegértésből és legalább fele matematikából nem érte el a 3. kép.szintet. Az iskola a felhívástól számított három hónapon belül megküldi az intézkedési tervét a fenntartónak. KÉSŐ! Inkább előzzük meg a bajt!

3 CÉL - Feladat AZ OKM nem CÉL, hanem eszköz! (Tükör) CÉL: Az iskola a mindennapi életben használható tudást nyújtson! Feladat:  Szemléletváltás, hangsúlyváltás  Folyamatosság, rendszeresség  Az adatok részletes elemzése, rendszerezése  Problémalista  Okok (belső!!!)  Megoldási lehetőségek (Amit MI tehetünk!)  Kimutatható pedagógiai hozzáadott érték

4 Kinek a feladata? Hogyan? A szövegértés és a problémamegoldó gondolkodás fejlesztéséért MINDEN PEDAGÓUS felelős! Minden órán! Tervezzünk tudatosan: KI, MIT, MIKOR, HOGYAN? Ugyanúgy nem megy!  Tanári professzionizmus (módszertár) Egyedül nem megy!  Szinergia (1 + 1 > 2) Tantestület, gyerekek, szülők: egy csapatban, egy térfélen focizunk Közös és személyenkénti felelősség-vállalás!

5 Mit tehetünk? Folyamatosan:  Gyakorlatias feladatok minden tantárgyban  Gondolkodás, problémamegoldás fejlesztése  A tanulók egyéni különbségeinek hatékony kezelése (differenciálás, csoportbontás, egyéni fejlesztés...)  A tananyag iránti érdeklődés, motiváció felkeltése, fenntartása  Az „iskolába kívülről behozott” informális tudás felhasználása (pl. internet)

6 Mit tehetünk? Matematika  A hangsúly ne a lexikai tudásra, a képletekre kerüljön  Életszerű probléma-szituációk, gondolkodás, új ötletek  A számológép használata Szövegértés  A hangsúly az értelmezésre, összefüggésekre, következtetésekre kerüljön  Változatos szövegtípusok alkalmazása  Változatos feladattípusok (Feleletválasztós és nyílt kérdések) Minden tantárgyban  Tanuló önálló feladatmegoldása  Szövegértés, problémamegoldás beépítése

7 Mit tehetünk? „Rákészülünk” a mérésre (nem csak a megelőző héten!) Szaktanárok:  a mérésben alkalmazott feladattípusok megismertetése, tanórai alkalmazása  „edzés” a szokásosnál hosszabb idejű feladatvégzésre Osztályfőnökök:  tanulók tájékoztatása, motiválás („érdekeltség”: nyomonkövetés, céljutalom)  szülők tájékoztatása, meggyőzése (kérdőív)

8 A mérési eredmények megismerését követően Szaktanárok: (NEM HÁRÍTÁS!)  „gócpontok” kigyűjtése  a problémák lehetséges okainak feltárása  fejlesztési tervek (osztály és tanulói szinten) Intézményvezető:  Az egész tantestület tájékoztatása, közös stratégia kialakítása (következő évi munkatervbe való beépítése)  A „kérdés” folyamatos felszínen tartása  Tanulók, szülők tájékoztatása az eredményekről és a kitűzött célokról


Letölteni ppt "Ha javítani szeretnénk az eredményeken Mit tehetünk (és mit ne tegyünk) az OKM eredményeinek javítása érdekében?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések