Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához"— Előadás másolata:

1 A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához
Csík-hágó Iskola Magyar Történelem es tanév 4. óra A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához tanár: Németh Károly

2 Isten, áldd meg a magyart
Jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, Ha küzd ellenséggel; Bal sors akit régen tép, Hozz rá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép A múltat s jövendőt! (“Himnusz”, Kölcsey Ferenc verse (1823))

3 Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha ízei
Felhasznált irodalom: Radics Géza: Eredetünk és őshazánk (Magyar kutyafajtákról szóló fejezet) Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha ízei (Áldozati ételek és gasztronómiai civilizációk, Ujgur konyha című fejezetek)

4 Sólymászat A sólymászat ázsiai eredetű szokása Európában
előszőr a hunok révén kezdett elterjedni a 400-as években, később a magyarok, bulgarok és az arabok révén is. A kerecsensólyom, másik nevén turul, a magyarok és sok más ázsiai lovas nemzet szent madara. A magyar eredetmítosz egyik központi alakja, lsd Emese álma történet. /

5 Turul Fiókáit tápláló turul, 9. századi magyar jelvényen.
Turul, feeding its chicks, on a 9th century Hungarian badge.

6 Kutyafajták, amiket a honfoglaló magyarok hoztak Európába Ázsiából
Magyar agár Agarászat: hosszú távú hajtóvadászat

7 Magyar vizsla / Hungarian vizsla
A honfoglaló magyarok kedvenc vadászkutyája a 10. században.

8 Kuvasz Tenyésztett állatokat őrző kutya

9 Komondor Pásztorkutya, őrzőkutya

10 Puli

11 Magyar szürkemarha A honfoglaló magyarokkal együtt érkezett Ázsiaból a 9. században. Divatos egészséges ételeket készítenek a húsából.

12 Racka juh

13 A magyar konyha (felhasznált irodalom: Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: A magyar konyha ízei) Indoerópai népek (német, francia, angol, spanyol, stb.) Ősi tűzimádás, a tűz megtisztító hatása Áldozati adományok megsütése Sűtésen alapuló konyha Nem-indoeurópai ázsiai eredetű népek (magyar, finn, török, mongol, kinai, japán, stb ) A víz és a tűz együttes megtisztító hatása Áldozati adományok megfőzése Főzésen alapuló konyha

14 Bor kultura A törökös népekkel közös sokezeréves szőlő és borkultura. Pl a Turfan oazisban, Ujguriában a Bor-luk (magyarul Bor-lyuk, feltételezhetően az ősi Ujgur-hun-magyar kapcsolatokon keresztül) szurdokos völgyben több, mint 4000 éves szőlő és bor-kultura található. Az ujgur nyelvben a szőlőskert ősi neve “borluk”. Borluk Szőlőlugas

15 Száraztészta Legismertebb ősi magyar változata a tarhonya, amit a kalandozó magyarok is vittek az útjaikra (száraz húsporral együtt), gyors ételkészítés céljából. A tésztát (laskát) Ázsiában régebb óta ismerték, mint Európában. Kinában már 4000 évvel ezelött is készítettek száraz tésztát.

16 Száraz húspor ...fontos tartalék-élelme volt a pusztai lovas nomádoknak a gyors hosszú utazásokkor.

17 Ötvösművészet A magyar ötvösművészet még Magna Hungáriában alapozódott meg, Baktria-i és Sogdiana-i szittya/szkíta hatást mutat. A korabeli legfejlettebb ötvösművészetek egyike.

18 Szablya (“saber”) A szablya görbe kardot jelent, a görbülete folytán kiválóan alkalmas hasításra, “szabás”-ra. A szablya szavunk a “szab” igéből származik. Ázsiában elterjedten használt fegyvertípus. Európában az ázsiai eredetű népek (hunok, bolgárok, magyarok) terjesztették el. A magyar szablya szót átvették az európai népek (és az egész világ), ami valószínüleg elsősorban a kalandozó magyarok sikeres hadjáratainak köszönhető. Star War's light-saber !

19 Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar.
Hazádnak rendületlenűl Légy híve, oh magyar; Bölcsőd az s majdan sírod is, Mely ápol s eltakar. (Vörösmarty Mihály “Szózat” című verséből (1836))


Letölteni ppt "A honfoglaló magyarok kulturális hozzájárulása Európához"

Hasonló előadás


Google Hirdetések