Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarságtörténet Rövid áttekintés a kerettantervi követelményeknek megfelelően Készítette: Nagy Gabriella.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarságtörténet Rövid áttekintés a kerettantervi követelményeknek megfelelően Készítette: Nagy Gabriella."— Előadás másolata:

1 Magyarságtörténet Rövid áttekintés a kerettantervi követelményeknek megfelelően Készítette: Nagy Gabriella

2 A csodaszarvas üldözése A csodaszarvas története = a magyarok eredetmondája. László Gyula rajza

3 Emese a turulmadárral Emese álma = az Árpád-ház eredetmondája. László Gyula rajza

4 Őseink vándorlása Ázsiából Európába
Egy hosszú, több évezredig tartó vándorút volt ez. Őshazák: Uráli őshaza, Ugor őshaza, Magyar őshaza, Magna Hungaria, Levédia és Etelköz.

5 Jurta készítése Először a „kerege” elnevezésű kerek rácsfalakat állították fel, amelyek szíjakkal összekötött lécecskékból álltak.László Gyula rajza

6 Jurta készítése napjainkban A jurták felállítása a nők feladata volt, és a források szerint max perc alatt végeztek vele.

7 Jurta napjainkban A sátortakaró, vagyis a nemez, a birka lenyírt gyapjából gyúrással előállított, vízhatlan anyag. A nemez hasznosítása igen sokrétű volt: készítettek belőle ruházatot, továbbá tarsolyt, takarót, nyereg alatti pokrócot.

8 Jurta belseje A jurtában mindenkinek megvolt a pontos helye
Jurta belseje A jurtában mindenkinek megvolt a pontos helye. Az ajtóval szemben, a tűzhely mögött volt a családfő helye. A tőle jobbra eső rész a férfiaké, a balra eső pedig a nőké volt.

9 A jurta férfioldalán (= jobb oldal) voltak felfüggesztve a férfimunkához szükséges tárgyak, a nők oldalán (= bal oldal) a női dolgok.

10 Szkíta aranyszarvas Honfoglaló őseink is hasonló ötvösmunkákat készítettek. Gyakori szarvasmotívum = utalás az eredetmondára, a csodaszarvas történetére.

11 Szkíta aranyedény

12 Honfoglaláskori magyar viselet

13 Honfoglaláskori tarsolylemez
A honfoglaláskori tarsolyok jellegzetes, fémből, egyedi ötvösmunkával készült fedőlapja. A honfoglaló magyarság jellegzetessége. Feltételezhető, hogy tarsolylemezt csak a vezető réteg tagjai hordtak. Viszonylag kevés, kb. 43 tarsolylemez került eddig elő.

14 Honfoglaláskori hajfonatkorong Az előkelő családok nőtagjai vékony bőrszíjjal hajukba fonva viselték. Amíg lányok voltak, addig egy copfban egy darabot, asszony korukban két copfban 1-1 darabot viseltek. Amikor férjhez mentek, akkor kapták meg lánykori hajfonatkorongjuk párját.

15 Honfoglaláskori karkötő

16 Honfoglaláskori női viselet

17 Honfoglaló lovasok László Gyula rajza

18 Költözés (egyik őshazából a másikba)
László Gyula rajza

19 Az íjasmester László Gyula rajza

20 Íj-nyíl Honfoglaló őseink is ilyeneket használhattak.

21 Lovas-íjas bemutató napjainkban

22  Kardtánc Karddal járt szóló-, páros vagy csoportos rögtönzött férfitánc, nem kis ügyesség kellett hozzá. László Gyula rajza.

23 A táltos = ősmagyar pap A táltos már táltosnak született, foggal vagy eggyel több ujjal. A velük rokon ázsiai sámánok dobveréssel és méreggel révült állapotba hozták magukat, képesek voltak közlekedni az égig érő fa „szintjei” között. László Gyula rajza.

24 Világfa vagy égig érő fa
Ágai között van a Nap és a Hold. Gyökerei a pokolba nyúlnak, ezt a helyet kígyók, békák, férgek népesítik be. Töve, a középső világ az emberek lakhelye. Gyakran ülnek rajta madarak - sólyom, sas, turul - amelyek a lelkeket jelképezik.

25 Treponáció László Gyula rajza - ősmagyar gyógyítási mód volt a koponyalékelés (de más természeti népeknél is előfordult)

26 Árpád László Gyula rajza

27 Géza fejedelem

28

29

30 I. (Szent) István koronát kap
Verhagen festménye: a kép (egyik) nagy hibája, hogy Istvánnak a mostani, ún. Szent Koronát nyújtják át, amely az ő idejében még biztosan nem létezett.

31 Veszprém - I. István és felesége, Gizella

32 István szobra Esztergomban

33 Romtemplom „Minden tíz falu építsen egy templomot!” - Szent István rendelkezéseinek egyike ez, amellyel a keresztény egyházat akarta erősíteni országszerte.

34 A Szent Jobb Szent IstvánA Szent Jobb Szent István csodálatos módon megmaradt jobb keze ma a budapesti Szent István Bazilikában tekinthető meg. Minden év augusztus 20-án a Szent Jobbot körmenetben mutatják meg a hívőknek, mert ezen a napon avatták szentté István királyt (1083).

35  A Magyar Szent Korona

36

37

38


Letölteni ppt "Magyarságtörténet Rövid áttekintés a kerettantervi követelményeknek megfelelően Készítette: Nagy Gabriella."

Hasonló előadás


Google Hirdetések