Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt"— Előadás másolata:

1 9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
Magyar őstörténet 2013/2014, 2 félév „Elek Űr-ős első térésekor a kárpáti magyar fajt hozta, űrhajója Erdélyben, Gyulafehérvár térségében ért földet…” Plessa Elek: A fajokat a Foldre hozó Űr-ősök (Messiások). New-York, 1986.

2 Őshazák Mint a rokonság: 1. nyelvi 2. kulturális 3. genetikai

3 Nyelvi őshazák 1. magyar 2. ugor 3. finnugor 4. uráli 5. urálaltaji 6. uráli indoeurópai 7. urálialtajiindoeurópai

4 WiedemannCastrén: urálaltaji őshaza Ázsia szívében (1830-as, 40-es évek)
urálifinnugor nyelvi őshazák/1.

5 Köppen: finnugorindoeurópai őshaza a Volga és a Káma találkozásánál (nyelvészeti paleontológia, 1880-as évek) urálifinnugor nyelvi őshazák/2.

6 Nyelvészeti paleontológia
A nyelvészeti paleontológia a rokon nyelvek közös eredetű növény- és állatneveit használja fel az őshaza területének meghatározására. A gondolatmenet röviden: Ha az uráli nyelvcsalád nyelveiben ugyanannak az állatnak vagy növénynek az elnevezése közös eredetű (az uráli alapnyelvre visszavezethető), akkor feltételezhető, hogy az ősnépesség azon a területen élt, ahol az az állat vagy növény őshonos. Na és az éghajlatváltozások?

7 László Gyula: finnugor őshaza a Baltikumtól az Oka folyóig (nyelvészeti paleontológia+pollenanalízis, 1960-as évek) urálifinnugor nyelvi őshazák/3.

8 Pollenanalízis  palynológia
A palynológia a spórákkal és virágporokkal foglalkozó tudományág. Pollen= virágpor Minden növény virágpora egyedi jellegű. Mocsári üledékekből megállapítható, hogyan változott egy terület éghajlata: az egymásra rakódott üledékrétegekben más-más növények virágporai találhatók meg.

9 Hajdú Péter: Urálnyugat-szibériai őshaza (nyelvészeti paleontológia+pollenanalízis, 1960-as évek)
urálifinnugor nyelvi őshazák/3.

10 Nyelvi őshaza: mikor? A történeti nyelvészet a rokon nyelvekből következtet az ősi alapnyelvre. Nyelvészeti adatokból nem lehet megállapítani, hogy az alapnyelv egyes nyelvi jelenségei mikor keletkeztek: az alapnyelv fennállásának elején, közepén vagy végén. Annyi azonban bizonyos, hogy a rekonstruált nyelvi jelenségek az alapnyelv felbomlásának idején léteztek. A nyelvészeti paleontológia alkalmazásával rekonstruált őshaza tehát bizonyosan csak az alapnyelv felbomlásának idején létezhetett. Korábbi időkről a nyelvi adatok nem tájékoztatnak.

11 Őstörténet-kutatás régészeti-antropológiai alapon
Őstörténet-kutatás régészeti-antropológiai alapon. A finnugorok és szamojédok által lakott területek benépesülése a jégkorszak után

12 Európa benépesülése Kalevi Wiik szerint

13 A finnugorok érkezése Kalevi Wiik ábráján

14 Pusztay János alapnyelv- és őshazamodellje 2 lépésben/1.

15 Pusztay János alapnyelv- és őshazamodellje 2 lépésben/2.


Letölteni ppt "9. Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések