Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TISZA „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. A folyó oly símán, oly.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TISZA „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. A folyó oly símán, oly."— Előadás másolata:

1

2 A TISZA „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. A folyó oly símán, oly szelíden Ballagott le parttalan medrében, Nem akarta, hogy a nap sugára Megbotoljék habjai fodrába’. Síma tükrén a piros sugárok, (Mint megannyi tündér) táncot jártak, Szinte hallott lépteik csengése, Mint parányi sarkantyúk pengése.” /Petőfi Sándor/

3 A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza összefolyásából keletkezik, majd áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. E folyó képez határvonalat Bácska és Bánát között, mielőtt a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik.

4 A Tisza magyarországi szakasza 597 km hosszú.

5 A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is. A Fekete-Tisza a Máramarosi Havasokban, a Fagyalos hegységben ered 1265 m-es tengerszint feletti magasságban.

6 A Fehér-Tisza

7 Fehér-TiszaFekete-Tisza A Tisza két forráságának találkozása Rahónál

8 A Tisza Záhonynál

9 Tisza és a Túr találkozása

10 Tokaj: a Tisza és a Bodrog torkolata

11 A kiskörei duzzasztómű

12 Az 1975-ben átadott Kiskörei-víztározó nemcsak a vízszint szabályozására szolgál, hanem az aszályos időben igényelt vízpótlást is szolgáltatja. Ezen túl a keletkezett Tisza-tó egyike lett hazánk legnépszerűbb turista-célpontjainak, mivel a hasonló jellegű Balatonnál lényegesen olcsóbb és a zsúfoltság is kisebb. Hossza 27 km, területe 127 km², átlagos vízmélysége 1,3 m, legmélyebb pontja 17 m. Mintegy 43 km²- nyi sziget is található a tóban.

13 Tisza-tó

14 A Zagyva torkolata Szolnoknál

15 Körös-torok Csongrádnál

16 A Maros torkolata

17 Alacsony vízállás a Tiszán

18 A Tisza hossza valamikor 1419 km volt. Az Alföldön folyik keresztül, amely Közép-Európa legnagyobb síksága, s mint minden síkság, lelassítja a folyók futását. A Tisza is rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki, így gyakoriak voltak az áradások.

19 Markó Ferenc: Áradás a Tiszán (1862)

20

21 Több kisebb, sikertelen próbálkozás után gróf Széchenyi István szervezte meg a Tisza szabályozását, ami 1846. augusztus 27-én vette kezdetét. A szabályozás eredményeként a folyó új hossza 962 km lett, született 136 km új, épített meder, valamint kialakítottak 589 km holtágat. A folyó esése a kilométerenként 3,7 cm-ről 6 cm-re növekedett. A szabályozás előtt mintegy két hónap alatt ért le az ár a Szamostól Szegedig, ma mindehhez 1-2 hét elegendő. A hajózható hossz ma 780 km. A szabályozás nem volt minden tekintetben kielégítő, amire leginkább az 1879-es szegedi katasztrófa figyelmeztetett. A folyószabályozás további mérnöki munkája Vásárhelyi Pál nevéhez kötődik.

22 Kubikusok – amikor még nem gépek építették a gátakat…

23 Holtág a Tisza mellett

24

25 A Tisza szabályozása után kialakult védett ártéri ligeterdő

26 A Tisza torkolata Titelnél

27 jégmadár szárcsa Szürke gém bakcsó

28 Békatutaj Tündérfátyol békalencse tündérrózsa

29 Tiszai ingola Széles durbincs Lapos keszeg Vízisikló levelibéka

30 Tiszavirágzás


Letölteni ppt "A TISZA „Nyári napnak alkonyúlatánál Megállék a kanyargó Tiszánál Ott, hol a kis Túr siet beléje, Mint a gyermek anyja kebelére. A folyó oly símán, oly."

Hasonló előadás


Google Hirdetések