Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sürgősségi gastroenterológiai kórképek Crohn-betegekben, biológiai therápia előtt és alatt Golovics Petra Anna, Lovász Barbara Dorottya, Kiss Lajos Sándor,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sürgősségi gastroenterológiai kórképek Crohn-betegekben, biológiai therápia előtt és alatt Golovics Petra Anna, Lovász Barbara Dorottya, Kiss Lajos Sándor,"— Előadás másolata:

1 Sürgősségi gastroenterológiai kórképek Crohn-betegekben, biológiai therápia előtt és alatt Golovics Petra Anna, Lovász Barbara Dorottya, Kiss Lajos Sándor, Gecse Krisztina Barbara, Lakatos Péter László Semmelweis Egyetem- I. Belgyógyászati Klinika

2 Bevezetés 1967-72. Nagyobb a morbiditás urgent műtét esetén, de emergency műtétnél még több. A halálozás elektív műtét esetén 2,1%, urgent műtét esetén 37,6%, és emergency műtétnél 60,9%. A hétvégi és hétköznapokon történő sürgősségi sebészet esetén a hétvégén több a post-operatív komplikáció UC-ban (post-op infekció, ismételt laparotomia, mechanikus seb komplikációk, tüdő komplikációk), de CD-ben nem volt különbség. 270 immunmoduláns kezelésben részesülő betegben vizsgálták a sebészeti kimenetelt, 107 beteg szteroid, 105 immunoszuppressziv (64 azathioprine, 38 6-mercaptopurine, 4 methotrexate), és 52 infliximab kezelésben részesült. 48 betegben urgent vagy emergent műtét vált szükségessé és 222 elektív műtét történt. Ezen preoperatív alkalmazott gyógyszerek nem jártak nagyobb műtéti szövődmény előfordulási aránnyal. Halálos kimenetel nem fordult elő. Results of surgery for inflammatory bowel disease: a further survey of one hospital region. Ritchie JK. Br Med J. 1974 Feb 16;1(5902):264-8. Weekend hospitalisations and post-operative complications following urgent surgery for ulcerative colitis and Crohn's disease. Ananthakrishnan AN 1, McGinley EL, Aliment Pharmacol Ther. 2013 May;37(9):895-904. doi: 10.1111/apt.12272. Epub 2013 Mar 4. Early postoperative complications are not increased in patients with Crohn's disease treated perioperatively with infliximab or immunosuppressive therapy. Colombel JF 1, Loftus EV Jr, Tremaine WJ, Pemberton JH, Wolff BG, Young-Fadok T, Harmsen WS, Schleck CD, Sandborn WJ. Am J Gastroenterol. 2004 May;99(5):878-83.

3 1. Eset – V.M. 1993-ban született, 21 éves ffi 2012. 03 -tól fokozódó hasi panaszok, fogyás, véres-nyákos hasmenés 2012. 06. CRP: 109 Colonoscopia: colon hyperaemiás, Bauhin szűk, fekélyes, term. ileumba betekintve fekélyek.

4 1. Eset – V.M. 2012. 10. óta kezeljük: 74kg-ról 60kg-ra fogyott, hasi görcsök, délutáni hidegrázás, CRP: 28 Hasi UH: term. ileum 10 cm hosszan jelentősen vastagabb (7 mm), coecum is 6 cm hosszan vastagabb Imuran, Cifran, Klion, Medrol 2013. 02. Medrol leépítve, de rögtön visszaesett 2013. 02. ileocolonoscopia: a coecum fekélyes, a Bauhin fekélyes és szűk, áthaladni nem lehet HUMIRAT indítottunk

5 1. Eset – V.M. 2013. 02-10. jól volt 2013. 10. 09. időjárás-változás, görcs-láz nem, de székletszám 1 helyett 2-3x 2013. 10. 17. újra görcsöl, hidegrázás-láz, 5-6x hasmenés CRP: 122

6 1. Eset – V.M.

7 2013. 10. 17. Hasi UH: ileocoecalis tályog gyanú 2013. 10. 17. CT: ileocoecalis konglomeratum 2013. 10. 17-30. I. Seb Klinika: Primer resectio (2 cm coecum + 10 cm ileum) AB és Imuran Humira felfüggesztve 5 hónap múlva kontroll endoscopia 2014. 03. 19. panaszmenetes, CRP: 0

8 2. Eset – G.T. 1990-es születésű, 24 éves ffi 2009-ben, 19 évesen rosszindulatú heredaganat, magas castratio, kemo th 2013. 02. jelentős hasi fájdalom, láz, hányinger, CRP: 30 2013. 03. 21-27. kivizsgálás: CRP: 74 Gastroscopia: bulbusban néhány csillag alakú felületes fekély Colonoscopia: transversumig kóros eltérést nem láttak 2013. 04. CT: a term ileum fala 50 cm hosszan vastagabb falú DG: M. Crohn Tápszert kapott 185 cm / 58 kg

9 2. Eset – G.T. 2013. 06. erős hasi görcsök 4-5 percenként 1-1 percig (58- ról 50 kg-ra fogyott, 185 cm) Hasi UH: term. ileum fala megvastagodott 2013. 06.23-07. 03. Salgótarjáni Kh. erős hasi fájdalmak és láz miatt Th: No-spa, Algopyrin, Solu- Medrol, Klion, Ciprobay, Salofalk, Budenofalk, Imuran (CRP: 81 9) Colonoscopia: term. ileum hyperaemiás, Bauhin gyulladt 2013. 08. jól van, 15 kg hízás 2013. 12. 11. jól van, CRP: 26 DE hasi UH: term ileum 20 cm hosszan 6-7 mm vastag, kismedencében abscessus gyanú

10 Differenciál diagnosztikai nehézség 1.Crohn-betegség, szűkület és abscessus 2.Ez csak melléklelet, a heredaganat recidívált

11 2. Eset – G.T. 2013. 12. 17. CT : term. ileum 25 cm hosszan szűk, előtte prestenotikus tágulat 10 cm hosszan, benne lumenbe domborodó képletek. Mellette 2-3 db, 3-4 cm átmérőjű, gázbuborékkal telt tályog. Megnagyobbodott nyirokcsomók.

12 Differenciál diagnosztikai nehézség 1.Crohn-betegség, szűkület és abscessus 2.Ez csak melléklelet, a heredaganat recidívált

13 Differenciál diagnosztikai nehézség 1.Crohn-betegség, szűkület és abscessus 2.Ez csak melléklelet, a heredaganat recidívált

14 2. Eset – G.T. CRP: 8,6 2014. 01. 02-08. I. Seb Klinika: ileocoecalis resectio Szövettan: Crohn-betegség 2014. 01. 10. panaszmentes, jól van

15 3. Eset- N.D. 1992-ben született, 22 éves nő 2010. 08. jobb alhasi érzékenység-terime miatt kezdték vizsgálni Colonoscopia: Bauhin-term. ileum fekélyes, pseudopolypok, Th: Imuran, Medrol, Salofalk 2012. 01. MR: term. ileum 8-10 cm-en 5-7mm-es falvastagodás, kifejezetten gátolt diffusio 2012. 07. 09-13. I. Bel Klinika: mérs. relapsus, interkurrens infectio, CRP: 39, TH: Imuran, Salofalk, Cifran, Budenofalk 2012. 08-12. jól van, 51 kg

16 3. Eset- N.D. 2013. 01. 10-13. Szt. János Kh.: hasi panaszok, hasi UH: enyhe ileocoecalis falmegvastagodás 2013. 05. 28. nem görcsölt, de március óta gyakori vizelési inger, opálos, levegős a vizelete. Orvosnál nem járt, fogyott: 43kg, CRP: 23 Hasi UH: ileum-húgyhólyag között fistula Cifran, Klion, tápszer 2013. 05.31. MR: term ileum 8-10 cm-es szakaszon kifejezetten megvastagodott falú, ráfekszik a húgyhólyagra, itt nagy valószínűséggel fistula látható

17 3. Eset- N.D.

18 Hogyan tovább? 1.Azonnali műtét, primer zárás 2.Azonnali műtét, ileostoma és colostoma 3.Azonnali műtét, ileostoma 4.Biológiai kezelés

19 Hogyan tovább? 1.Azonnali műtét, primer zárás 2.Azonnali műtét, ileostoma és colostoma 3.Azonnali műtét, ileostoma 4.Biológiai kezelés

20 3. Eset- N.D. 2013. 06. I. indukció 200 mg (43 kg) Infliximab, Klion+Cifran 2013. 06. II. indukció 200 mg – jobban van, vizelet tisztább, újra van étvágya 2013.07. III. indukció - 45kg 2013. 08. 21. Sürgősséggel felvétel

21 3. Eset- N.D.

22 2013. 08. 22 - 09. 03. Honvéd Kh. : 40 cm vékonybél resectio, ileostoma, rectum vakon buktatva, sigma resectio (itt perforáció) colostoma 2013. 09. 17. 42 kg, hegvonal nem váladékozik. Tápszer, vizelet levegő-zavarosság nincs 2013. 10.13. CRP: 1, hasi UH: norm. 2013. 10. 21. ileus miatt 1 nap observatio (spontán megoldódott) 46 kg 2013. 12. 18. 51 kg, CRP: 0,6

23 3. Eset- N.D. 2013. 02. 05. colonoscopia: zárás ennek függvénye: A vékonybél ép, a vastagbél minimális aktivitást mutat, a zárás megpróbálható, DE szoros kontroll és gyógyszeres kezelés

24 Összefoglalás Ritkán fordulnak elő valódi sürgősségi események, de akkor gyors döntést és cselekvést igénylő feladat Amennyire lehet, tervezett időpontban történjenek a műtétek (kevesebb szövődmény és kisebb mortalitás) Megfelelő képalkotó (elérhetőség, szakember) Egy jó és gyakorlott IBD-ben járatos radiológus és sebész telefonszámát tudni elengedhetetlenül fontos

25 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Sürgősségi gastroenterológiai kórképek Crohn-betegekben, biológiai therápia előtt és alatt Golovics Petra Anna, Lovász Barbara Dorottya, Kiss Lajos Sándor,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések