Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó."— Előadás másolata:

1 Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó barlangjához, vagy eltalált-e számára fontos helyekre. A mai embernek is alapvető a tájékozódás: legyen az eligazodás egy ismeretlen városban nyaraláskor, útvonal megtervezése utazáskor vagy csak egy bevásárlás a szupermarketben. A tájékozódás mindennapi szükségletünkké, készségünkké vált. A tájékozódási futás, röviden tájfutás – lehetőséget ad két, különböző (szellemi és fizikai) készség együttes próbára tételére.

2 Mit is jelent a tájfutás?
A versenyzők egy számukra ismeretlen versenypályán haladnak végig, mely természetes környezetben, erdőben, parkban vezet. A térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell – meghatározott sorrendben – megkeresni a terepen, és a legrövidebb idő alatt a célba érni. Az útvonalat a versenyző a pontok között maga választja meg.

3 EGY KIS TÖRTÉNELEM Az első versenyt 1899-ben Skandináviában rendezték meg, ma is ennek a régiónak a sportolói a legjobbak. Itt a legeredményesebb, és a legtöbb embert itt mozgat meg a sportág. Magyarországon az első tájékozódási versenyt 1925-ben rendezte Ripszám Henrik, bólyi festőművész, aki az orosz hadifogságból Skandinávián keresztül való hazatértében “fertőződött meg” a tájfutással.

4 EGY KIS TÖRTÉNELEM A mai napig három felnőtt világbajnoki aranyérmet nyert Magyarország 1972-ben Monspart Sarolta 1991-ben és 1995-ben Oláh Katalin

5 A tájfutó verseny eszközei
Tájoló Térkép Dugóka Ellenőrző pont

6 Mit is kell csinálni egy versenyen?
A versenyzők egyenként indulnak, az azonos kategóriabeliek 2-4 percenként egymás után. A rajtban kapja meg mindenki a térképet, amelyen a rajt, a versenypálya pontjai megszámozva és a cél be van jelölve. A rendezők a térképen adják meg a pontmegnevezéseket, hogy mit kell az adott helyen keresni, megtalálni Például: szikla, gödör, ösvénykanyar

7 Mit is kell csinálni egy versenyen?
A pontokon egy úgynevezett „bója” van elhelyezve amelyen azonosító kód látható Ebből lehet beazonosítani, hogy valóban jó helyen vagyunk, és nem egy másik ellenőrző pontnál kötöttünk ki.  A bójánál annak igazolására, hogy valóban ott voltunk az ujjunkra húzott “dugókát” kell a pontra szerelt ellenőrző dobozba illeszteni. Az egyes pontok között mindenki azt az utat választja, amelyik számára a legmegfelelőbb, amelyet a legjobbnak ítél

8 Tudtad, hogy Gödöllőn is él egy kiváló tájfutó?
Kati néni augusztus. 5-én, Olaszországban a Szenior Világbajnokság sprint versenyszámában, N55-ös kategóriában bronzérmes lett. KÁRMÁN KATALIN!

9 Tájfutás - a családi zöld sport
A tájfutásban az élsport és a családi szabadidősport ideálisan ötvöződik. A korcsoport-beosztás (a 10 éves gyermekektől akár 90 évesekig) lehetővé teszi, hogy a család minden tagja megtalálja a maga versenyfeladatát, ellenfeleit. Az egyes korcsoportokon belüli fokozatok pedig – Elit, A, B, C – a feladat fizikai és technikai nehézségében különböznek

10 Gyere el, próbáld ki TE is!


Letölteni ppt "Mi a tájfutás? A legősibb sportág – a tájékozódási futás. Az ősembernek az élete függött attól, hogy üldözői elől vissza tudott-e menekülni védelmet nyújtó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések