Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalom földrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debrecen és Kelet-Magyarország.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalom földrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debrecen és Kelet-Magyarország."— Előadás másolata:

1 DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalom földrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debrecen és Kelet-Magyarország (Egy regionális központ és a regionalizmus országunk keleti részén) Balogh Dénes Földrajz BSC II. Évfolyam

2 Régió fogalma a területi tudományokban: a régió lehatárolt térrész, a környezetétől bizonyos természeti, társadalmi, gazdasági tényezők révén elkülönülő területi egység, általában a nemzeti és a települési szint között; a térség fogalmától a konkrét határvonal, a regionális kohézió, valamint a regionális identitástudat és regionális intézményesülés révén lehet megkülönböztetni.

3 Településhierarchia: A településhálózaton belül a központi funkciók száma és súlya alapján a települések között kialakuló alá- és fölérendeltségi viszony. Vonzáskörzet : Az a terület, amelyet egy település – rendszerint város – központi funkciói ellátnak, kiszolgálnak Központi funkciók: ezen funkciók túlnyúlnak a település határain, a környék lakosságát is ellátják: ettől város a város. A falvak csak a helyi lakosság ellátását szolgáló alapfunkciókkal rendelkeznek.

4 Debrecen Debrecen főtere Debrecen címere (Forrás:

5 Debrecen bemutatása A Hajdúhát és a Nyírség találkozáspontjában fekszik, de a Dél-Nyírséghez szokták sorolni, Magyarország második legnépesebb és legnagyobb városa, Hajdú-Bihar megye székhelye, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosa, a Tiszántúl legjelentősebb és legnagyobb városa, egyike az ország 7 regionális központjának, időnként „cívisváros” vagy „a kálvinista Róma” néven emlegetik, Kelet-Magyarországi régió szellemi, kulturális, gazdasági, idegenforgalmi és közlekedési központja.

6 (Forrás: www.google.com)

7 Debrecen történelme Debrecen környéke már az ókorban is lakott hely volt. A több falu egyesülésével létrejött település . Károly Róbert bizalmasának, Debreceni Dósának köszönhetően az ország egyik meghatározó városává vált. A mezővárosi kiváltságokat Nagy Lajos adományozta vásártartási jog kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult. 16. század közepén már Debrecen teljes lakossága protestáns volt, így nyerhette el a „kálvinista Róma” nevet. 1693-ban megkapta a szabad királyi városi rangot. 1715-ben visszatért a városba a katolikus egyház, felépítették a mai Szent Anna Székesegyházat. 1849-ben és 1944 –ben egy időre az ország fővárosává vált.

8 Debrecen történelme 1857-ben épült a vasútvonal, amely összeköti a mai Budapesttel, hamarosan vasúti gócponttá vált. Az 1950 és 1956 közötti években nagyarányú iparosítás (Hajdúsági Gyógyszergyár, az Orvosi Műszergyár, valamint a Magyar Gördülőcsapágy Művek.) Az 1956-ot követő időszakban több gyár épült (vasúti járműjavító, nyomda, dohánygyár stb..) Majd a rendszer váltást követően átalakulások történtek az üzemek megszűntek ,fejlődésnek indult a gyógyszer, gép- és autóipari alkatrészek, elektronikai cikkek gyártása, valamint az építőipar is. Több bevásárlóközpont, atlétikai edzőközpont, sportcsarnok, versenyuszoda, konferenciaközpont épült Debrecenben, valamint megújult Debrecen főtere is.

9 Debrecen, mint regionális központ
A trianoni békeszerződések után Nagyváradtól kellet átvennie a regionális szerepkört. A régió gazdasági, oktatási, tudományos és kulturális, makro regionális szerepkörrel bíró központja, egyike az ország tényleges, teljes körű regionális központjainak. (Kölcsey központ, háttérben a Nagytemplom)

10 Debrecen közlekedés A Tiszántúl vasúti hálózattal egyik legjobban ellátott csomópontja. A város külső kapcsolatait biztosító közúti közlekedésének hagyományos főtengelye a 4-es számú elsőrendű főút Emellett Debrecenben fut össze még több országos másodrendű főútvonal Miskolc (35-ös), Füzesabony (33-as), Szeged – Békéscsaba (47-es), Nyírábrány (48) és Mátészalka (471-es) irányából. A debreceni repülőtér az ország második legjelentősebb közforgalmú repülőtere, Kelet-Magyarország legnagyobb burkolt kifutópályás, nemzetközi repülőtere. Debrecen helyi közlekedésében villamos, busz – és trolibuszjáratok vesznek részt.

11 (Repülőtér) (Nagy állomás) (DKV járművek) (Távolsági autóbusz állomás) (Forrás : ; )

12 Egészségügy Debrecen területén elhelyezkedő egészségügyi intézmények vonzásterülete messze túlnyúlik a város határain, sőt néhány speciális szakellátás regionális, országos, egyes esetekben nemzetközi vonzáskörzettel rendelkezik. Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház- Rendelőintézet Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma

13 Gazdaság A nehézipar, a tömegtermelés hiánya, ami korábban a gazdasági elmaradás jegye volt, mára előnnyé válhat Debrecenben, itt nincsenek jelen kiterjedt rozsdaövezetek. A város fekvéséből adódóan főleg a mezőgazdasági feldolgozó ipar volt jelentős ( dohány gyár, Baromfi feldolgozó ..) valamint női munka erőre támaszkodva (textil ipar) De letelepedtek nagy vállalatok , (gyógyszer ipar TEVA ), (FAG Components Hungary kft-t csapágyművek) ,( IT services szoftver és hardver szervizüzemeltetés ) vagy a (National instruments– hardvergyártó, és szolgáltató)

14 Oktatás Debreceni Egyetem

15 Oktatás Debrecen a Tiszántúl kiemelkedő szellemi központja, iskolavárosi szerepe évszázadok óta közismert. Népszámlálási adatok szerint a város lakosságának iskolázottsága meghaladja az ország és a régió átlagát. Az önkormányzat jelenleg 46 óvodát, 38 általános iskolát és 20 középiskolát tart fenn. Debreceni Egyetem Kelet-Magyarország kiemelkedő szellemi központja, amely hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére. Nemcsak a megyéből, a régióból illetve az ország teljes területéről, hanem külföldről is érkeznek diákok hogy itt folytassák tanulmányaikat

16 Debrecen középiskolai vonzáskörzete (2005)
Forrás :

17 Debrecen felsőoktatási intézményeinek beiskolázási körzete (2005)
(forrás :

18 Debrecen oktatásának magyarországi vonzáskörzete
(Forrás :

19 Turizmus Nagyon fontos jelentőséggel bír a város életében
Minden évben megrendezik , az államalapítás napján Augusztus 20-án a Debrecenben a virág karnevált, a város lakossága ebben az időszakban megduplázódik. Az ország különböző pontjáról érkeznek ilyenkor vendégek , sőt még külföldről is vannak ide látogatók. jelentős eseménynek számít a Hajdúsági Karnevál, a Debreceni Tavaszi Fesztivál, a Debreceni Jazz Napok, a Debreceni Országos Nyári Tárlat, a Debreceni Sörkarnevál, valamint a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny is, valamint a campus fesztivál is egyre nagyobb népszerűségnek örvend főleg a fiatalok , egyetemisták körében . A város gyógyvízzé minősített termálvizekkel rendelkezik, mely a gyógy- és egészségmegőrző turizmus számára fejlesztési lehetőséget biztosít.

20 Debreceni virág karnevál
(Forrás:

21 Források : http://terd.unideb.hu/doc/de_okt_vonzask.pdf

22 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "DEBRECENI EGYETEM Tudományegyetemi Karok Természettudományi és Technológiai Kar Társadalom földrajzi és Területfejlesztési Tanszék Debrecen és Kelet-Magyarország."

Hasonló előadás


Google Hirdetések