Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A település a lakó-és/vagy munkahelyének térbeli együttese,ahol a természeti környezet elemei,gazdasági és társadalmi jellegű összetevők élénk kölcsönhatásban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A település a lakó-és/vagy munkahelyének térbeli együttese,ahol a természeti környezet elemei,gazdasági és társadalmi jellegű összetevők élénk kölcsönhatásban."— Előadás másolata:

1

2

3 A település a lakó-és/vagy munkahelyének térbeli együttese,ahol a természeti környezet elemei,gazdasági és társadalmi jellegű összetevők élénk kölcsönhatásban vannak egymással. A települések nem elszigeteltek,hanem kapcsolataik révén egymásra utalnak. Országos rendszerük:a településhálózat.A többféle feladatot is ellátó települések hatósugarában vonzáskörzet alakul ki.

4 Természeti adottságok,erőforrások (Pl.:kedvező éghajlat,termékeny talaj) Társadalmi feltételek ---> megfelelő technika --->a társadalom biztosítja. A településre hatással van:helyi nyersanyagokra épülő feldolgozóipar,a munkaerő szakképzetsége,létszáma,nemek szerinti megoszlása,munkaerőhiány,munkaer ő felesleg. Infrastruktúra:a lakosság kiszolgáló,életkörülményit javító létesítmények. (Pl.:iskolák,egészségügyi intézetek)

5

6  A hazai településhálózatot 2003.január 1- jén 3435 település alkotta. Ezek megoszlása: főváros,megyei jogú város 23 egyéb város 229 község 2893 összesen 3145  Közigazgatás  társadalmi szolgáltatások része.  A magyar területi igazgatás egysége Szent István óta a megye.  Hazánkat 19 önkormányzati megyére és fővárosra tagozódik.

7  Megyeszékhelyek és az 50 ezer lakosnál népesebb városok megyei jogú városként működnek,közigazgatásilag önállóak.

8  A területi közigazgatás alapegységei a községek és a városok.  jogi szempontból egyenlő rangúak  működésük önkörmányzati rendszerre épül.  Hazánk településeire akis települések szórt elhelyezkedése és a népesség nagyobb települések körüli tömörülése jellemző.  Szerepkörök(települések):földrajzi helyzetétől,közigazgatási rangjától függetlenül is központja lehet egy település az adott térségnek.

9  Feltételek:munkahely biztosítása,szolgáltatások nyújtása szűkebb vagy tágabb környék lakóinak.

10  Rang: város Terület: 16466 hektár(A város lakosainak száma 2003. január 1-én 11.639 fő, a település területe: 164,6 km 2. ) Lakosság: 11165 fő Lakások száma: 4682 Telefonkörzet: 76 Irányítószám: 6050  A település megközelíthető közúton: az 5-ös úton Dabas és Kecskemét között; vasúton: a Budapest-Lajosmizse- Kecskemét vonalon.

11  Az "Isztambul és London között félúton" elhelyezkedő város a hajdani nagy Ős- Duna törmelékkúpján épült. Az első településeket a tatárjárás után IV. Béla király által a Balkánról visszatelepített kunok létesítették Mizse-szállás, Lajos- szállás és Bene-szállás néven, de ezek elpusztultak. Az 1745. évi redempció során a három pusztát Jászberény váltotta meg. Az egykori kun puszták tanyai, majd községi és napjainkban városi lakossága büszkén emlegeti őseinek jászberényi származását. A lakosság növekedése következtében 1877-ben történt meg az önálló

12  községgé válás Jász-Lajos-Mizse nagyközség néven. A népesség egyre nőtt, 1890-ben már 7000 lakost számlálnak és határában 539 tanyát. Lajosmizse néven 1902-től szerepel a település az ország térképén. A XX. század közepéig Lajosmizse tipikus agrártelepülésnek számított, robbanásszerű fejlődése a 70-es években kezdődött, többek közt az idegenforgalomnak is köszönhetően. 1993-ban városi rangot kapott.

13

14 Kisvárosok: 25 ezer fő alatti lakosság Pl.:Kőszeg,Hajdúszoboszló Középvárosok::megyeszékhelyek,valamint 25-50 ezer fős települések Pl.:Vác,Gyula Nagyvárosok:gazdasága,felsőfokú oktatási intézményeik,egészségügyi és egyéb szolgáltatásaik több megyére kisugároznak.(Debrecen,Szeged)

15  A városhálózat legrangosabb települése a főváros. Budapest a nemzetközi besorolások alapján egyetlen nagyvárosunk.  Az agglomeráció  Az agglomeráció a nagyvárosok körül,több település tömörüléséből kialakuló,településegyüttes,népességkon -centráció.

16 Hídvárosok:Budapest,Tokaj,Szeged stb. Vásárvárosok:Miskolc,Eger,Pápa stb.Közlekedési csomópontok:Hatvan,Szolnok stb.Üdülővárosok:Hévíz,Harkány,Balatonfüred stb. Iskolavárosok:Sárospatak,Pápa,Debrecen

17 VÉÉGGEEE!! VÉGRE:P


Letölteni ppt "A település a lakó-és/vagy munkahelyének térbeli együttese,ahol a természeti környezet elemei,gazdasági és társadalmi jellegű összetevők élénk kölcsönhatásban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések