Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZEREK RENDSZERKIÉPÍTÉS NEMZETKÖZI ÉS MAGYARORSZÁGI VISZONYLATBAN PTE PMMK KÖRNYEZETMÉRNÖK BSC KÉPZÉS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZEREK RENDSZERKIÉPÍTÉS NEMZETKÖZI ÉS MAGYARORSZÁGI VISZONYLATBAN PTE PMMK KÖRNYEZETMÉRNÖK BSC KÉPZÉS."— Előadás másolata:

1 KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZEREK RENDSZERKIÉPÍTÉS NEMZETKÖZI ÉS MAGYARORSZÁGI VISZONYLATBAN PTE PMMK KÖRNYEZETMÉRNÖK BSC KÉPZÉS

2 ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Bevezetés A fejlődés felgyorsulása Tanúsítások a világban Tanúsítások az EU-ban Tanúsítások az EU-n belül Magyarországon

3 EMAS CÉLJA Az EMAS bevezetésével megvalósult szabályozás célja a környezeti teljesítmény állandó, folyamatos javítása, amelynek megvalósítása érdekében: a vállalat kialakítja környezetirányítási rendszerét (KIR); meghatározott időközönként értékeli környezeti teljesítményét ; környezeti politikájában megfogalmazza, környezeti programjában megtervezi a javításhoz szükséges változtatásokat; értékeli, hogy teljesítménye miben és mennyiben felel meg az EU - szabályozásban foglalt követelményeknek.

4 AZ EMAS ÉS AZ ISO 14 001 KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK az EMAS a nyilvánosság számára is hozzáférhető környezeti jelentés kiadását is előírja illetve Az EMAS kötelezővé teszi a kezdeti felmérést, minden környezeti tényezőre. Az ISO 14001 kizárólag a környezetvédelmi politika közzétételét követeli meg. A kettő közül az EU az EMAS-t preferálja és ez hazánkban is érvényes. Az ISO 14001 nem követel meg konkrét kibocsátási határértékeknek történő megfelelést, az EMAS viszont igen.

5 AZ EMAS MÓDOSÍTÁSA Az Európai Uniós EMAS és az ISO 14000-es szabványcsalád közti versenynek a 2001. áprilisában közzétett EMAS módosítás vetett végett. már nemcsak kizárólag termelő vállalatokat említ, hanem szervezetekről ír, mely megfelel az ISO szerkezetében foglaltaknak. az ISO 14001 szabvány részleges átvétele. (az ISO 14001 szabvány 90%-os átfedéssel bír az EU rendelet felé, melyre már szerkesztésekor is törekedtek).

6 KIEGÉSZÍTÉSEK A KORÁBBI TANANYAGHOZ AZ EMAS HIVATALOS HONLAPJA: http://emas.kvvm.hu/page.php?p=60&l=1 Bevezést segítő útmutatók http://emas.kvvm.hu/page.php?p=57&l=1

7 HTTP://EMAS.KVVM.HU/U/EMAS.JPG Magyarországon akkreditált hitelesítők megtekintési itt!! IPPC, EMAS A nyilvántartást az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség végzi A 341/2004. (XII. 22.) Korm. Rendelet szerint 341/2004. (XII. 22.) KORM. RENDELET

8 AZ EMAS RENDSZER REGISZTRÁCIÓS FOLYAMATA HTTP://WWW.TANKONYVTAR.HU/EN/TARTALOM/TAMOP425/0021_KORNYEZETMENEDZSMENT_RENDSZEREK/CH01S02.HTML

9 EMAS HITELESÍTŐK, EMAS NYILVÁNTARTÁS A Környezethasználati Osztály a környezetvédelmi hatásvizsgálatról és az egységes környezethasználati engedélyezésről szóló 341/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet végrehajtásával összefüggő feladatokat is,ellát. Az egységes környezethasználati engedélyezéshez kapcsolódóan részletes információk a www.ippc.hu oldalon érhetők el. www.ippc.hu EMAS Az EMAS rendelet szerinti nyilvántartást hazánkban az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség végzi a 341/2004. (XII. 22.) Korm. rendelet értelmében. A hazai nyilvántartás megtekintéséhez kérjük, kattintson erre a linkre.linkre

10 AZ EMAS BEVEZETÉSÉT SEGÍTŐ ÚTMUTATÓK EMAS nyilvántartásba vételre alkalmas egységre vonatkozó útmutató Az EMAS logó használatára vonatkozó útmutató Útmutató az EMAS környezetvédelmi nyilatkozatról Útmutató az alkalmazottak részvételéről az EMAS keretein belül A környezeti tényezők azonosítására és ezek fontosságának felmérésére vonatkozó útmutató ÚTMUTATÓ a környezeti teljesítménymutatók kiválasztásáról Ellenőrzőlista a környezetvédelmi nyilatkozat összeállításához

11 Statisztikák Európában összesen körülbelül 4050 EMAS regisztráció – 2004-ig 400 szervezet - 50 alkalmazottig 150 szervezet - 50 - 100 alkalmazottal A regisztrációk fele német És 2012. végéig? (Szorgalmi)

12 ISO 14 001 A VILÁGBAN ISO 14001-es szabvány szerint kiépített környezetközpontú irányítási rendszerrel rendelkező szervezetek száma 103 583. (Mikor?) 2002. januárjában ez az érték 46 836 volt. Különösen jelentős növekedés volt tapasztalható 2002 és 2006 között Kínában, ahol 1 024-ről a tanúsított szervezetek száma 12 683-ra változott 4 év alatt. És 2012. végéig? (Szorgalmi)

13 A KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATIRÁNYÍTÁS HELYZETE MAGYARORSZÁGON 1998-ban 209 Mrd forintot fordított környezetvédelemre, amely összeg 2001-re 432 Mrd Ft-ra nőtt, és 2005-re elérte a 786 Mrd forint értéket. (És 2012. végéig? Hisztogram?) A gazdasági szféra környezetvédelmi beruházásainak legnagyobb része a kibocsátási paraméterek javítására irányul. A területi koncentrációt illetően a közép-magyarországi régió áll az élen, ahová az egyszeri környezetvédelmi beruházásoknak és a folyó kiadásoknak kb. a fele, a közvetetten környezetvédelmi hatással is rendelkező beruházásoknak több, mint kétharmada összpontosul.

14 TANÚSÍTÁSOK SZÁMA MAGYARORSZÁGON 2004-ig 9500 ISO 9001-es minősítés 2006-ban a 14001:1997, illetve az MSZ EN ISO 14001:2005 szabvány szerint tanúsított szervezetek száma hazánkban 993 darab Vállalatok méretét tekintve: A nagyvállalat (45,6 %), a középvállalkozás (31,3 %), a kisvállalkozás (19,6 %), a mikrovállalkozás pedig (3,5 %) részarányt képvisel. Magyarországon az EMAS szerinti regisztrációval rendelkező szervezetek száma a 2006. januári állapot szerint 2! (Audi Hungária Motor Kft., Dunapack Rt.). És 2012. végéig? (Szorgalmi)

15 AZ ISO 14001-ES SZABVÁNY SZERINTI TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐ VÁLLALATOK MEGOSZLÁSÁNAK ALAKULÁSA MEGYÉNKÉNT (MIKORI ADATOK ALAPJÁN?)

16 KÖVET- INEM http://www.kovet.hu / KIR nyilvántartás hivatalos kezelője a KÖVET-INEM Hungária. 1995. októberében alakult, nem nyereségorientált, szolgáltatásokat nyújt, és gyakorlati programokat szervez tagjai nem "zöld mintavállalatok

17 KÖVET- INEM HTTP://WWW.KOVET.HU /

18 Akkreditáló Testület Az Akkreditáló Testület független, pártatlan intézmény vagy szervezet, amely felelős a környezeti hitelesítők akkreditálásáért, és a környezeti hitelesítők felügyeletéért. A tagállamok megbízhatják a jelenlegi akkreditáló intézményüket vagy egyéb alkalmas szervezetet jelölhetnek ki erre a feladatra. Magyarországon: Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT)

19 NEMZETI AKKREDITÁLÓ TESTÜLET http://www.nat.hu/index.php

20 Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) Feladata: –elkészíti, –felülvizsgálja és –frissíti a környezeti hitelesítők listáját és akkreditálási működési területeket (akkreditálás a Közösségben NACE kód alapján történik) az adott tagállamban (Magyarországon a TEÁOR 2003 szerint). –A lista változásáról értesíti az Illetékes Testületet (megállapodás szerint a Közösséget is).

21 AZ EMAS AKKREDITÁLÓ TESTÜLETEK FÓRUMA - FALB A NAT európai és nemzetközi együttműködései A NAT teljes jogú tagként képviseli a Magyar Köztársaságot az Európai Akkreditálási Együttműködésben (EA-European co-operation for Accreditation). A NAT teljes jogú tagja a Nemzetközi Laboratóriumakkreditálási Együttműködésnek (ILAC- International Laboratory Accreditation Cooperation). A NAT teljes jogú (akkreditáló testületi) tagja a Nemzetközi Akkreditálási Fórumnak (IAF-International Accreditation Forum). A NAT teljes jogú tagként részt vesz az EMAS Akkreditáló Testületek Fóruma (FALB- Forum of Accreditation and Licensing Bodies) munkájában.

22 Forum of Accreditation Bodies Az Unió összes Akkreditáló Testülete évente legalább egyszer összeül, és információt cserél Az akkreditálási folyamat minden tagállamban közel egységes legyen, és egyenlő feltételekkel történjen Régi elnevezés: ("Forum of Accreditation Bodies" - FAB). Új elnevezés: Forum of Accreditation and Licensing Bodies - FALB A FALB kidolgozza az akkreditálás, az illetékesség és az környezeti hitelesítők vizsgálatára vonatkozó irányelveket.


Letölteni ppt "KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZEREK RENDSZERKIÉPÍTÉS NEMZETKÖZI ÉS MAGYARORSZÁGI VISZONYLATBAN PTE PMMK KÖRNYEZETMÉRNÖK BSC KÉPZÉS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések