Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alkoholfogyasztás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alkoholfogyasztás."— Előadás másolata:

1 Alkoholfogyasztás

2 Alkoholfogyasztás Alkohol? Mindenkinek a féktelen partik, a nagy bulik, a sör és a röviditalok jutnak az eszébe elsőre. Addig nincs nagy gond, amíg mértékkel iszik valaki. A nagyobb gond akkor kezdődik, amikor már nem bír nélküle létezni. Ekkor már függőségről beszélünk, ami semmilyen szempontból nem vezet jóra. Sok fiatal már kipróbálta az alkoholt, nem is egyszer. A bulihoz, a meccsnézéshez és a különleges alkalmakhoz sokan úgy gondolják, hozzátartozhat mindez. A korai alkoholizmushoz vezethet, ami már nem játék.

3 Alkoholfogyasztás Az alkoholban etil-alkohol található. Ez jelentősen lassítja az anyagcsere-folyamatokat. Hosszú távon potenciális sejtméregnek tekinthető. A szívizmot külön károsítja, szívritmuszavar, szívinfarktus és magas vérnyomás is kísérheti. De nemcsak a szívet károsítja, hanem az alkoholfüggők vérszegénnyé válnak, megnő az elhízás, a cukorbetegség és a csontritkulás valószínűsége is. De a szervezet emésztőrendszerét is elég komolyan roncsolja. A nyelőcső-, gyomor-, májrákok kialakulásának az esélyét az alkohol csak fokozza, sőt a legtöbb ilyen eset a túlzott alkoholfogyasztástól alakul ki. Komolyabb esetben már az idegrendszert is károsítja, itt kezek, lábak zsibbadása, járásprobléma, szemek egy részének kétoldali bénulását okozhatja.

4 Alkoholfogyasztás Az alkohol hatására a szexuális teljesítmény is jelentősen romlik, fiúknál, férfiaknál impotencia, heresorvadás alakulhat ki. Nőknél, lányoknál koraszülést, magzatkárosodást okozhat, amely hatással lesz a születendő gyermek életére is. A gyermeknél legtöbbször testi rendellenességek, illetve pszichés vagy magatartásbeli zavarok léphetnek fel.

5 Alkoholfogyasztás Nem csak biológiailag károsítja a szervezetet a nagymértékű ivászat Szenvedélybetegség alakulhat ki, ezáltal központi szerepbe kerül az alkohol felkutatása, és a végén már az érzelmi élet is teljesen elhalványodik. Járhat paranoid jelenségekkel, agresszióval, hallucinációval is. Gyakori a depresszió – mint kiváltó ok, vagy mint következmény – kialakulása, és az öngyilkosság fontolgatása. Az alkoholfüggő szépen lecsúszik a társadalom ranglétráján. Megromlanak családi kapcsolatai, barátait elveszíti - ezek által még többet iszik – munkahelyéről súlyosabb esetben kirúgják. Ha már elmúltál 18 éves, és ihatsz alkoholt, fontos, hogy tisztában legyél a lehetséges következményekkel, és tudj MEGÁLLJT parancsolni magadnak a megfelelő időben.

6 Alkoholfogyasztás Alkohol: tények és tévhitek
Úgy gondolod, hogy mindent tudsz az alkoholról? Mi éppen azon vagyunk, hogy leleplezzünk néhány számodra is érdekes városi legendát. Mindenki iszik Nem igaz. Habár a tinik harmincegy százaléka mondta azt, hogy fogyasztott alkoholt az elmúlt egy hónapban, attól még mindig marad hatvankilenc százalék, aki nem. Ha úgy döntesz, hogy nem próbálod ki, biztosan nem vagy egyedül. Az alkohol energiát ad Ez az állítás hamis. Az alkohol tulajdonképpen elálmosít. Lelassítja a motoros működést, ami a gondolkodást, a beszédet, a mozgást és a reakciókat szabályozza.

7 Alkoholfogyasztás „Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör.”
Ez egy régi városi legenda annak megmagyarázására, hogy miért lesznek rosszul az emberek, amikor isznak - de az állítás nem igaz. A véred alkoholtartalma (véralkoholszint) az, ami meghatározza, hogy mennyire vagy részeg. Nem számít, hogy mit mi után iszol, az ital, az ital marad, és ha kevered az italokat, rosszul leszel. Gyorsan kijózanodhatsz, ha kell Ha azt gondolod, hogy egy zuhany, vagy tíz csésze kávé, esetleg egy csomó kenyér segíthet abban, hogy kijózanodj, gondold át még egyszer. Az egyetlen dolog, amire szüksége van a testednek ilyenkor, az idő. Minden második ital után, a testsúlytól függően körülbelül három órát vesz igénybe, míg az alkohol kiürül a szervezetből.

8 Alkoholfogyasztás Aki ivott, óvatosabban vezet
Dehogyis! Az ivás és vezetés együtt hihetetlenül veszélyes. Nem véletlenül tiltja a törvény is. Minden évben sok kiskorú hal meg alkoholfogyasztás következtében, és még több halálesetet okoznak az alkoholfogyasztás következtében bekövetkező balesetek. Egy statisztika szerint az alkohol negyvenegy százalékban felelős a halálos karambolokért. Lehet, hogy valaki azt gondolja, hogy ura a helyzetnek, de az alkohol csökkenti a reakcióidőt, amitől az autóvezetés, a lehető legrosszabb döntéssé válik, amit egy ittas ember hozhat, még akkor is, ha csak pár pohárral fogyasztott. Minden részeg ugyanúgy viselkedik Nem. Sok tényezőtő függ a test reakciója az alkoholra, beleértve a testsúlyt, a kort, a nemet, a hormonokat, a genetikát, és a fogyasztott ételek és alkohol mennyiségét. És a listát csak még tovább folytathatnánk. Egy ember reakciói nagyban különbözhetnek egy másikétól. Nem tudod előre kiszámítani, hogyan hat rád az alkohol.

9 Alkoholfogyasztás Az alkoholtól jobb lesz a szex
Igazság: Megint téves hiedelembe futottál. Az alkoholtól egyes emberek kevésbé érzik magukat feszélyezve, de a valóság az, hogy az alkohol valójában megakadályozza a fiúkat az erekciójuk elérésében vagy megtartásban, és a lányok szexuális motivációit is csökkentheti. Még fontosabb, hogy az alkohol befolyásolhatja a döntéshozó képességedet is. Lehet, hogy veszélyes helyzetbe kerülsz, mert azt gondolod, hogy készen állsz a szexre, amikor még nem is, vagy elfelejtesz óvszert használni, ami terhességet és/vagy szexuális úton terjedő fertőzést is jelenthet. Ha túl sokat iszol, a legrosszabb dolog, ami megeshet, hogy felkavarodik a gyomrod Semmi esetre sem. Ha túl sok alkoholt fogyasztottál, az alkoholmérgezéshez vezethet, ami akár halálos kimenetelű is lehet. A túlzott alkoholfogyasztás hányást is okozhat. Részegen és eszméletlenül, félrenyelhető a hányadék, ami asphyxiát, vagyis oxigénhiányos állapotot okozhat. A hosszú távú és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás függőséghez vezethet (alkoholizmus), és akár szívinfarktust vagy strokeot is okozhat.

10 Alkoholfogyasztás Az alkohol nem árt a testnek
Ismét egy helytelen állítás. A nagy mennyiségű alkohol megterhelő a test számára, zavart alvást, hányingert, hányást okoz, és borzasztó másnaposságot. A nagyon nagy mennyiségű ivás gátolhatja a légzést szabályozó idegsejtek információinak továbbítását (ez halálos kimenetelű is lehet). A barátaim furcsának gondolják majd, ha nem iszom A barátok, azok barátok, bármi történjék is, és nem fogják feladni a kapcsolatotokat egy olyan butaságért, mint egy pohár sör. Azt se feledd, hogy az emberek általában túlságosan a saját dolgaikra koncentrálnak, nem is veszik észre, hogy a többiek mit vagy mit nem csinálnak.

11 Alkoholfogyasztás A szüleim is isznak, akkor miért olyan nagy dolog, ha én is? Valójában, tudományosan bizonyított, hogy igenis nagy dolog. Egy új kutatás szerint azok a tinik, akik isznak és drogoznak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint azt korábban gondolták. A kutatás azt feltételezi, hogy az agy nem fejlődik ki teljesen huszonnégy éves korig. A drogok és az alkohol használatának ebben a fontos időszakban hosszú távon negatív hatással lehetnek az olyan agyi funkciókra, mint a memória.

12 Alkoholfogyasztás A túlzott alkoholfogyasztás megelőzése

13 Alkoholfogyasztás A magyarországi rossz egészségi mutatók okai közül, az alkohol második helyet foglalja el a dohányzás után. Magyarország igen előkelő helyet foglal el az egy főre jutó tiszta alkoholfogyasztással. A 11,6 liter/fő értékkel csupán Csehország és Luxemburg előzi meg országunkat az európai régióban. Az alkoholisták számát nehéz pontosan meghatározni, de egyes becslések szerint alkoholista él ma Magyarországon, ebből csupán van nyilvántartva. Az elfogyasztott alkohol mennyiség önmagában is aggasztó tény, de még aggasztóbb a rosszminőségű, kétes eredetű égetett szeszesitalok fogyasztása. A mediterrán országokban rendszeresen fogyasztanak bort, mégis alacsony az alkoholisták száma, azok társadalmi elutasítottsága miatt. Magyarországon körülbelül 7 millió fogyasztóval kell számolni, akik közül minden tízediknek problémája van a mértékletességgel.

14 Alkoholfogyasztás A túlzott alkoholfogyasztásnak igen szerteágazó hatásai vannak. Szerepet játszik bizonyos idegrendszeri és mentális betegségek kialakulásában, a májcirrhosis, szájüreg-, garat-, gége- és nyelőcsődaganatok kialakulásában. Emellett emeli a vérnyomást, fokozódik a stroke és cardiomyopathia kialakulásának kockázata is. Az alkoholos májzsugor talaján tízszer olyan gyakran alakul ki májdaganat. Súlyos pszichoszociális következményei vannak, főleg a családon belüli erőszak és a bűnözés terén. A alkohol okozta betegsége aránya az alkoholspecifikus halálozásban a következőképpen alakul: májbetegség és cirrhosis (41,9%), gyomor-, nyelőcső, szájüregdaganatok (19,1%), agyér betegségek (5,9%), alkoholos mentális betegségek (6,8%), öngyilkosság (6,3%).

15 Alkoholfogyasztás A sok káros hatásai miatt sem szabad az alkoholt betiltani, egyébként se lehetséges annak mély kulturális gyökere miatt, ugyanis kis mennyiségben csökkenti az ischaemiás szívbetegségek kialakulásának mennyiségét és növeli a várható élettartamot. Ez a mennyiség nőknél ml bort, ml sört, ml röviditalt, férfiaknál ml bort, ml sört, ml röviditalt jelent.

16 Alkoholfogyasztás Az utóbbi években a magyarok ivási szokásai elkezdtek változni. Csökkent a sör- és rövid-italfogyasztás mennyisége, ezzel szemben a boré nőtt. További bíztató trend, hogy évente körülbelül 2-3%-kal csökkent az alkoholfogyasztás, azonban nem örülhetünk, mert jelentősen megnőtt a húsz év alattiak körében. Nem sikerült elérni, hogy a kiskorúakat ne szolgálják ki alkohollal. A nemek között számos a különbség italfogyasztás területén. A férfiak általában több alkoholt fogyasztanak, gyakrabban isznak röviditalok. Továbbá a férfiak átlagosan 3-5%-a válik alkoholistává, a nőknek viszont csupán 1%-a

17 Alkoholfogyasztás A primer prevenció egyik fontos elme a megfelelő egészség politika. Nem csak az alkoholok minőségét kell ellenőrizni és javítani, hanem ki kell alakítani megfelelő adópolitikát, szabályozni kell az árakat, meg kell tiltani a hirdetéseket, korlátozni kell az árusítás helyeinek számát, illetve időtartamát.

18 Alkoholfogyasztás Kiemelkedően fontos a megfelelő nevelés, foglalkozni kell a terhesekkel, gyermekekkel és ifjúsággal. A lehető legkorábban kell megkezdeni az okítást. Ide azok a programok tartoznak, amelyek dohányzáshoz kapcsolódó különböző információkat közölnek, főleg annak veszélyeiről és következményeiről. Emellett motiválni kell a hallgatóságot a nemet mondásra. Nem szabad megfeledkezni, hogy a felnőtt egy serdülő szemében mindig „gyanús” lesz, így törekedni kell kiképzett kortárssegítők toborzása, akik valamilyen szinten kompenzálhatják a negatív kortárshatást. Tartalmilag az elrettentés nem bizonyul sikeresnek. A kivitelezés módja igen fontos aspektus a különböző programok kidolgozása során, így azok csoportfolyamatok, amelyek nem interaktívak nem érnek el túl jó eredményt, ezzel szemben az interaktív foglalkozásokkal a hatáserősség a 15-40%-ot is elérheti.

19 Alkoholfogyasztás Kutatások bebizonyították, hogy a hallgatóknak fontosabb a program kivitelezése, mint maga a tartalmi elemei. A legeredményesebbek a készségfejlesztésen alapuló foglalkozások, például mondj nemet a kipróbálásról. Erről azonban nem csak beszélni kell, hanem különböző szerepjátékokkal is szemléltetni kell. A programok másik fontos eleme maga a foglalkozás hossza. Összességében el lehet mondani, hogy a minimális hossz, amelynél eredményt lehet elérni az a 10 óra. Legjobb akkor, ha 3 éven keresztül, évi órás foglalkozásokon vesznek részt a hallgatók.

20 Alkoholfogyasztás Fontos, hogy az alkohol okozta problémák csökkentésénél részt kell venni a családnak, az iskolának, a közösségnek és az általában vett társadalomnak és döntéshozóknak. A jó példamutatást kell előnybe részesíteni, hogy a gyermek a megfelelő mintát követve kialakítsa magában az egészséges alkoholfogyasztás kultúráját.


Letölteni ppt "Alkoholfogyasztás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések