Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alakja, mozgásai, bizonyítékai. Gravitációs erő Centrifugális erő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alakja, mozgásai, bizonyítékai. Gravitációs erő Centrifugális erő."— Előadás másolata:

1 Alakja, mozgásai, bizonyítékai

2 Gravitációs erő Centrifugális erő

3 GGÖMB? TTengeri népek megfigyelései FFöldrajzi felfedezések ( Magellan, Cook) -- legtökéletesebb geometriai test Eratoszthenész Bétának” hívták

4 6371km

5  Nehézségi erő=  Gravitációs erő és a centrifugális erő eredője.  A sarkokon nagyobb mint az Egyenlítőnél.  A sarkokon nagyobb ugyanazon test súlya mint az Egyenlítőn.

6 GGEOID AA nehézségi erőtér nivófelülete (képzelt nyugalomban levő tengerszint)

7 http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/gyerterk/princ/demos/demos.h tm http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/jesus/gyerterk/princ/alapism/alap1/ 1.htm

8 Leszáll az éj…

9

10 Forog képzeletbeli tengelye körül Kering a Nap körül

11  A Foucault-inga egy a Föld forgásának és a szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucaul francia fizikus találta fel. A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga, amelyet elsőként 1851-ben állítottak fel a párizsi Panthéonban.  A Föld szinte bármely pontján fellógatott ingán megfigyelhető, mintha a lengés síkja lassan elfordulna. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt, Newton első törvényének megfelelően.


Letölteni ppt "Alakja, mozgásai, bizonyítékai. Gravitációs erő Centrifugális erő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések