Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék."— Előadás másolata:

1 Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék

2 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 2 Adalékok... Milyen adatokra támaszkodom? Adatforrások: Adatfelvételek a politikai szocializáció kutatásához hetedikesek körében: 1991, 1994, 1998, 2002, Az „Iskola és társadalom” kutatások adatai 2005, 2008.

3 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 3 Adalékok... Az adatok jellege: a) leíró adatok A klasszikus zárt kérdés A felekezeti hovatartozás (nem mindig) A hittanra járás (nem mindig) b) magyarázó adatok nem, iskola, családi háttér (státus, légkör)

4 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 4 1. Adalék: a vallásosság mértéke

5 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 5 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

6 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 6 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

7 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 7 1. Adalék: a vallásosság mértéke

8 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 8 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

9 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 9 1. Adalék: a vallásosság mértéke Csoport Mutatók: VII. osztály Nem vallásos Vallásos IX. osztály Nem vallásos Vallásos XI. osztály Nem vallásos Vallásos 57 15

10 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: a vallásosság mértéke Vizsgálatra ajánlott hipotézisek: A magyar iskolások körében a vallásosság visszahúzódóban van 1990 óta. A folyamat radikálisan felgyorsult az ezredforduló óta. A szekularizációs folyamatot egyaránt támogatják társadalmi változások és az életkor előrehaladása.

11 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok Adatainkból a következő tényezők szerinti csoportok vallásossága vizsgálható: - nem - a család státusa - családi légkör

12 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok

13 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok

14 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok Középiskolások: Nem látunk lényeges eltéréseket a különböző iskolázottságú apák gyerekeinek vallásosságában. A vallásosak aránya 51 és 61% között, a nem-vallásosaké 30 és 39% között váltakozik végzettségi szintenként. A különbségek rendezetlenek.

15 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok A SZÜLŐKKEL VALÓ KAPCSOLAT ÉS A VALLÁSOSSÁG ÖSSZEFÜGGÉSE HETEDIKESEKNÉL 2002-BEN (%)* A szülőkkel való kapcsolat VallásosNem vallásosÖsszesen Kifogástalan Van hozzá megjegyzés Együtt N = 202 Megjegyzés: A táblázatot vízszintesen és függőlegesen is kiszázalékoltuk, mert az összefüggésnek nincs egyértelmű iránya.

16 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: csoportok A szülőkkel való viszony középiskolásoknál Az engedékeny és a tekintélyi alapú szülők gyerekeinek egyaránt csaknem 40%-a vallástalan (az összátlag 34%). Az együttműködésen alapuló családokban a gyerekek 58%-a vallásos (átlag: 55%).

17 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: összefüggések A tanulmányi eredmény és a vallásosság összefüggését tudjuk vizsgálni – néhány tantárgy és a kérdezettek önbesorolása alapján (irodalom, történelem, matematika, természet) („Milyen tanulónak számítasz az osztályban?”)

18 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: összefüggések TANTÁRGYI OSZTÁLYZATOK ÁTLAGA FELEKEZETENKÉNT (2006) Felekezeti hovatartozás IrodalomTörténelemMatematikaTermészet -ismeret Katolikusok4,063,093,554,12 Reformátusok4,133,093,704,09 Más vallásúak4,223,963,734,13 Teljes minta4,033,843,594,04

19 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században Adalék: összefüggések A középiskolások tanulmányi eredménye nem függ össze a vallásossággal.

20 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 20 Összegzés A tizenévesek között a rendszerváltás óta szekularizációs folyamat zajlik, lehet, hogy gyorsuló ütemben. A magasabban iskolázott szülők gyerekei között a vallásosság továbbra is gyakoribb, de szintén csökkenő. A vallásossággal összefüggő attitűdöket és magatartásokat érdemes lenne rendszeres kutatás tárgyává tenni.

21 Csákó M: TizenévesekVallás és társadalom a században 21 Köszönöm a figyelmet. Csákó Mihály


Letölteni ppt "Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések