Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)"— Előadás másolata:

1

2 „ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates) A DÉLDUNÁNTÚLI BORVIDÉK: A Déldunántúl területén négy világszínvonalú borokat termelő borvidék található:  Szekszárdi borvidék  Tolnai borvidék  Villány-Siklósi borvidék  Pécsi borvidék

3  Szekszárdi borvidék  Az ország déli vidékére jellemző melegebb éghajlat határán, meredek dombok vízfolyásoktól szabdalt keleti és déli lejtőin látható ez a tradícionálisan magyar borokat termő vidék. A Szekszárdi az egyik legrégibb és leghíresebb vörösbor-vidékünk. Legismertebb szőlőfajtája a Kékfrankos. „ A bor az embert sokszor segíti. Erősíti a gyenge gyomrot, felfrissíti a lankadó erőt, gyógyítja a test és a lélek sebeit, elűz bánatot és szomorúságot, örömöt okoz, és barátok között kedvet éleszt a beszélgetésre. ” (St. Ágoston)

4  Szekszárdi  Szekszárdi Kékfranfos : Félszáraz, minőségi vörösbor, a klasszikus magyar bortermelés egyik örököse. A Kékfrankos szőlőből készült bor kellemesen finom illatú, gránátvörös színű, bársonyos, telt zamatú. 16- 18 °C hőmérsékleten fogyasztva jelentősen növeli a sültek és vadhúsok élvezhetőségét.  Szekszárdi  Szekszárdi Bikavér :: :: Minőségi, száraz vörösbor. A kellemes összhatású, tradícionális Bikavér négy szőlőfajta ízvilágát hordozza magában: Merlot, Kékfrankos, Zweigelt, Cabernet Franc. Optimális fogyasztási hőmérséklete 16-18 °C. Ajánlják kacsa, liba, marha sültekhez, pörköltekhez, vadételekhez, sajtokhoz.   Szekszárdi Zweigelt :: :: Félédes, minőségi vörösbor. A népszerű Zweigelt szőlőből készült vörösbor gránátvörös színű, kellemesen finom illatú, bársonyos, telt zamatú bor. Magában, vagy édes mártásokhoz, szárnyasból készült fogásokhoz 15-16 °C-ra hűtve ajánlják.  Szekszárdi  Szekszárdi Kékoportó :: :: Félédes, minőségi rosébor. A Kékoportó Rosé a Szekszárdi borvidék kékszőlőjének gyors feldolgozásával, speciális erjesztésével készült, jellegzetes színű, fűszeres zamatú, bársonyos, félédes bor. Szárnyas ételekhez ajánlják 12-14 °C-ra hűtve.  Szekszárdi  Szekszárdi Merlot :: :: Ez a bor a Szekszárdi borvidéken termesztett Merlot fajtából készül. Bíborszínű, gyümölcsillatú, és bársonyosan finom zamatú vörösbor. A Szent István Korona Borcsalád tagja. Fogyasztását 16 °C-on vadételekhez, pörköltökhöz ajánlják.

5 „ A bor a legegészségesebb és leghigiénikusabb valamennyi ital közül. ” (Louis Pasteur)  Tolnai  Tolnai borvidék :Adottságai olyanok, mint a Szekszárdi borvidéké. Főként fehérszőlő fajták teremnek itt ( Chardonnai, Sawignon Blanc, Olasz rizling, Királyleányka). Ezeket kellemes savtartalom, harmónia jellemzi. A kisebb, déli területeken teremnek kékszőlő fajták (Oportó, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet sawignon, Kadarka).  Villány-Siklósi  Villány-Siklósi borvidék :Az ország melegebb vidékén, a lépcsőzetesen töredezett, lankás domboldalon terül el egyik leghíresebb borvidékünk. A vidék karakteres italai közül a leghíresebbek a Villányi Kékfrankos és a Villányi Kékfrankos-Kékoportó Cuvée. Mindkettő száraz, minőségi vörösbor, színük rubinpiros, illatában érett gyümölcsökre emlékeztetnek. Pécsi borvidék :A vidék klímája mediterrán, a Villányi borvidéknél is forróbb, szárazabb. Remek fehér és vörösbor szőlők teremnek itt, illatos, zamatos, fűszeres fehérborok jellemzik leginkább. A vidék kiemelkedő terméke a Pannónia pezsgőcsalád.

6 „ A bor szervezetre gyakorolt egészségügyi hatása semmiképpen sem csupán az etilalkoholnak, hanem a számtalan alkotórész összhatásának köszönhető. ” (Rombach) Bor és egészség A borok gyógyhatású alkotórészeiről világszerte széleskörű kutatási eredmények tanúskodnak. Bizonyították, hogy a bor mérsékelt fogyasztása jó hatással van az egészségre: növeli a túl alacsony vérnyomást, serkenti a vérkeringést, stabilizálóan és frissítően hat. A keringési panaszokkal küszködő emberek a borfogyasztás révén kivédhetik a keringési zavarokat. A bor egészségügyi hatásai tehát: -Mélyebbé teszi a légzést, hat az asztmatikus légszomj ellen -Segíti a keringési zavarok megszűnését -Növeli a felső bőrréteg vérellátását -Napi fél pohár (1,5 dl) bor 50 %-kal csökkenti az infarktus veszélyét -Normalizálja a vérnyomást Készítette: Tóth Tímea 2007. január


Letölteni ppt "„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések