Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel."— Előadás másolata:

1 Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel

2 Mi a Dalton-terv? A Dalton-terv aktuális reformpedagógiai modell az önálló tanulás fejlesztésére.

3 Miért időszerű? A társadalom és gazdaság elvárja: a rugalmas alkalmazkodást a változó munkakörülményekhez készséget és képességet az állandó át / és újratanuláshoz

4

5 Hogyan reagál az oktatásügy? A reformok célja   használható tudásanyag  kulcsfontosságú minösítések, képzések  speciális képességek, kulcskompetenciák közvetítése  az individualizálás és differenciálás  az önálló tanulás  tanulás megtanulásának feltételei  a szabadidö színvonalas eltöltése

6 Hogyan lehet ezeket a célokat az oktatásügyben megvalósítani?  Parkhurst Dalton-tervével „Az alapelv tehát abban áll hogy a hagyományos oktatási stratégiákat az elsajátítás, a tanulás stratégiájává alakítjuk át..” (Susanne Popp)

7 A Dalton-terv lényege az egyénre szabott, az önmegvalósítást elősegítő oktatás.

8 Hagyományos oktatás

9 Individualizálás a hagyományos oktatásban:

10 A Dalton-tervben az individualizálással figyelembe veszzük a tanulók egyéni munkatempóját, különböző kiindulási szintjét, különböző tanulási típusait, kölönböző érdeklődési köreit, egyénileg szükséges foglalkozási igényét.

11 Daltonpedagógia

12 Megvalósítás  önálló tanulás  Penzumok (írásban megfogalmazott munkautasítások)  Szakterületek (Szaktanterem)  egyéni foglalkozás

13 önálló tanulás

14 egymással tanulni

15 egyéni foglalkozás

16 A három alapelv: „freedom“ szabadság / felelősség „cooperation“ együttműködés/ közös munka „budgeting time“ időbeosztás / tervezés

17 Szabadság Egyéni cselekvési lehetőségekről dönteni tudni. Megtanulni a szabadsággal felelősséggel bánni.

18 Kooperáció/együttműködés Kommunikálni, együttműködni, egymást megérteni. Megtanulni egymásra tekintettel lenni, egymást elfogadni.

19 Időbeosztás/budgeting time A munkát megtervezni, a tervet fegyelmezetten, hatékonyan végrehajtani állandó ellenőrzések/visszajelzésekkel megvalósítani. A saját munka iránt vállalt felelősségvállalást megtanulni.

20 Az alapelvek a Daltonoktatás során megvalósítandó nevelési célok.

21

22 A Dalton-terv nem módszer, hanem „életforma“ a pedagógusok számára is  más beállítódás az élethez  más beállítódás a világhoz  más beállítódás a tanításhoz Ha a Dalton-terv szerint éljük életünket, akkor sikerül!

23 Akkor a tanítási tanulási folyamatot „nem a távcső rossz oldaláról nézzük.“ Helen Parkhurst

24 A Dalton-terv 80 év óta működő konzepció  biztos siker az eddigi tapasztalatok alapján.


Letölteni ppt "Helen Parkhurst Dalton-terve Gömöry Zsuzsa Ilse Mayer mellékleteivel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések