Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért."— Előadás másolata:

1 Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért

2 A Hungaro-Dalton Egyesület célja
A tanulás/tanításszervezés folyamatának megújítása A tanulók önálló, önszabályozott tanulási képességeinek kialakítása A szabadság/felelősség és együttműködés jegyében

3 Az önszabályozott tanulás folyamata

4 1. Munkautasítás kiosztása
Célja a problémahelyzet/feladat felismertetése, beépítése a személyes ismeretrendszerbe.

5 2. Egyéni munka tervezése
Egyéni célmeghatározás feladatválasztás a szabadság alapelvének érvényesítésével.

6 3. Felfedező, cselekvésorientált, önálló tanulás
Szövegértés, feldolgozás. Analizálás, releváns megoldási utak keresése. Feladat elvégzése egyénenként más-más szinten, más-más utakon az együttműködés alapelvének érvényesítésével. A tanuló kompetenciái a tanulási folyamat szerves részeként fejlődnek.

7 „Tetszik, hogy megbeszélhetjük egymással …”

8 „Az órán kell dolgozni, nem otthon.”

9 „Nagyon jó buli, mert játszva tanulunk.”

10 „Hihetetlen, de tényleg van időm mindenféle gyermekre, hiszen mindenki teszi a dolgát, ahogy tudja – és tudják, odaérek hozzájuk.”

11 4. Reflektáló összehasonlítás
Célja: A tanulási stratégiák, képességek tudatosítása, bővítése. A legmegfelelőbb módszer megtalálása, kipróbálása. A tapasztalatcsere nyitott tanulást megerősítő fázisai az egyéni felelősség elmélyítését segítik.

12 „Könnyebben megtanultuk a feladatot így, hogy minden feladat után ellenőriztük azokat”

13 5. A munka önértékelése, önreflexió
Elértem-e a célkitűzésemet? Megfelelő szinten dolgoztam-e? Megfelelő stratégiát alkalmaztam-e? Mennyivel lettem több, mennyivel gyarapodtam, mely kompetenciáim fejlődtek a folyamat során?

14 IGEN, oktatáspolitikai jelentőség vitathatatlan, MERT:
Hozzájárul-e az önirányított/differenciált tanulás(szervezés) a korszerű iskola megvalósításához? IGEN, oktatáspolitikai jelentőség vitathatatlan, MERT: NAT- kompatibilis, jól igazítható a helyi tantervhez, eredményesen alkalmazható a tehetséggondozásban, és a felzárkóztatásban, bármilyen iskolában, minden szinten bevezethető

15 Oktatáspolitikai jelentősége vitathatatlan, MERT:
rendkívül egyszerű, más módszerekkel kombinálható, állandóan alakítható, akár egy tanár is bevezetheti munkájában, kellemesebb az iskolai légkör különösebb anyagi ráfordítást nem igényel

16 Hungaro-Dalton-Egyesület programcsomagja:
30 órás akkreditált továbbképzés: ”Egyéni haladásra épülő, tevékenységközpontú, differenciált képességfejlesztés az iskolában. A Dalton-terv, mint alkalmazható pedagógiai módszer a kompetencia alapú oktatásban.”

17 Hungaro-Dalton-Egyesület „Jó gyakorlatai”:
Lásd: Tele van a kosarunk … Dalton – pedagógiai „Jó gyakorlattal”

18 Peer-mediáció a peer-mediáció az iskolai konstruktív probléma-megoldás alternatív módja, a mediátorrá képzett gyermekek konfliktushelyzetben közvetítenek vitában álló társaik között.

19 Peer-mediáció Alapgondolata
gyerekek egymás között jobban fel tudják oldani a konfliktushelyzetet, ezáltal csökkent az elmélyülő konfliktusok száma, az iskola légköre nyugodtabbá válik. A peer-mediáció egyben az iskolai erőszak megelőzésének egyik fontos építőköve is.

20 Milyen nyereséget hoz a peer-mediáció az iskoláknak, a felnövekvő nemzedéknek
elsősorban hatékony eszköze a konfliktusok tisztázására, önálló, független, önrendelkezési joggal bíró felnőttekké válnak.

21 Peer-mediáció nyeresége
a tanulók a tréning és a mediációs gyakorlat során kulcskompetenciát szereznek, amelyeket a későbbi életük, foglalkozásuk során szükségesek, az iskola általános légköre toleránsabb és egymással szemben megértőbbé válik.

22 Még több infó… Hungaro-Dalton tevékenységeiről, a Peer-mediációról a
weblapon, valamint „A Dalton-tevvel a sikeresebb iskoláért” című kiadványban.


Letölteni ppt "Dalton-tervvel a sikeresebb iskoláért."

Hasonló előadás


Google Hirdetések