Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KERESZTSÉG Mik a szentségek? A szentségek látható jelek, amelyek Jézus Krisztus rendeléséből láthatatlan kegyelmeket közvetítenek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KERESZTSÉG Mik a szentségek? A szentségek látható jelek, amelyek Jézus Krisztus rendeléséből láthatatlan kegyelmeket közvetítenek."— Előadás másolata:

1

2 KERESZTSÉG

3 Mik a szentségek? A szentségek látható jelek, amelyek Jézus Krisztus rendeléséből láthatatlan kegyelmeket közvetítenek.

4 Hány szentség van? Hét szentség van: 1.A keresztség 2.A bérmálás 3.Az Eukarisztia vagyis Oltáriszentség 4.A bűnbocsánat szentsége 5.A betegek kenete 6.Az egyházirend 7.A házasság

5 „Menjetek tehát, és tegyetek tanítványommá minden népet. Kereszteljétek meg őket az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében” Mt 28, 19

6 KERESZTSÉG Első és legfontosabb szentség. Enélkül más szentség nem vehető fel és kitörölhetetlen jegyet hagy a lélekben. Egyszer vehető fel.

7 MEGSZENTELŐ KEGYELEM ÁLTAL ELTÖRLŐDIK SZEMÉLYES BŰN ÁTEREDŐ BŰN

8 Az első ember Isten akaratából az egész emberiséget képviselte. A paradicsomi állapot annak kifejezése, hogy ott az ember nem csupán a tiszta természetes állapotában élt, hanem Isten gyermekévé fogadta a kegyelem által, és külön adományban is részesítette: mentes volt a testi haláltól és természetének belső rendezetlenségétől, vagyis a bűnre vivő hajlamtól. De Ádám és Éva bűnétől elvesztettük a kegyelmi életet. ÁTEREDŐ BŰN

9 Tudva és akarva ellenszegülünk Isten parancsainak. SZEMÉLYES BŰN

10 KERESZTSÉG ÁLTAL VÁLUNK Egyház tagjaivá Isten fogadott gyermekeivé

11 FELVEHETŐ Csecsemőkorban - szülő, keresztszülő hitére keresztelik

12 FELVEHETŐ Felnőtt vagy iskolás korban - saját hitére keresztelik

13 KERESZTSZÜLŐ -segít a szülőknek a megkeresztelt gyermek keresztény nevelésében -hit ismereteinek gyarapításában és elvezeti őket Jézushoz -felelősséget vállalnak érte

14 Ki szolgáltathatja ki: -baleset, haldoklás esetén bárki -pap

15 Anyaga: víz Formája: szavak „N” megkeresztellek téged az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében Vízzel való leöntés e szavak kíséretében.

16 A többi szertartás segít megérteni, mit kapunk a keresztségben: 1.A vízzel való leöntés. A víz tisztít a szennytől, a keresztelés megtisztít a lelki szennytől, a bűntől.

17 2. Olajjal való megkenés. A faolaj régen gyógyszer volt. Sebre kenetként alkalmazták. Jelzi, hogy a keresztség gyógyítja a lélek sebeit.

18 3. Hitvallás Kijelentjük, hogy Jézus mellé állunk. Őt akarjuk követni.

19 4. A fehér ruhácska Jelzi, hogy tiszta lettem és tisztán kell élnem. A „Krisztusba öltözés” jelképe.

20 5. Égő gyertya Jelzi, hogy Krisztus világossága gyúlt a lelkemben, és hogy Krisztus világosságát kell árasztanom (jó példával).

21 6. A fölkenés Jelzi, hogy krisztusivá lettem, mert vállaltam a Krisztus- követést. Ez rang és felelősség: képviselnem kell Krisztust.


Letölteni ppt "KERESZTSÉG Mik a szentségek? A szentségek látható jelek, amelyek Jézus Krisztus rendeléséből láthatatlan kegyelmeket közvetítenek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések