Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika 2007-2013 Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika 2007-2013 Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium."— Előadás másolata:

1 Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika 2007-2013 Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2007. július 27.

2 Kormányszóvivői tájékoztató Új fogyasztóvédelmi politika A Kormány új fogyasztóvédelmi politikájának célja a fogyasztók biztonságának erősítése. Azt akarjuk, hogy a fogyasztóvédelem váljon társadalmi megrendeléssé, össztársadalmi üggyé. A társadalom érdekérvényesítő képességének növeléséhez a fogyasztóvédelem társadalmasítása és az állam szerepvállalásának megerősítése szükséges.

3 Kormányszóvivői tájékoztató I. A társadalom önvédelmének megerősítése A fogyasztóvédelem ereje nem a tiltásban, hanem a nyilvánosságban rejlik. I/1. A civil szervezetek szerepének erősítése, a fogyasztóvédelem társadalmasítása –Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Irodák országos hálózatba szervezése, jobb minőségű szolgáltatás (jogi segítségnyújtás, tanácsadás, tájékoztatás). –Békéltető testületek működésének további javítása –Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozása – tripartit érdekegyeztetés (állami, civil és szakmai oldal). (Határidő: 2007. december 31.)

4 Kormányszóvivői tájékoztató I/2. A tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése -A „Fogyasztóbarát termék”, „Fogyasztóbarát szolgáltatás” embléma bevezetése a pozitív magatartás ösztönzésére. (Határidő: 2008. december 31.) –A nyilvánosság szerepének erősítése (interneten közzétett listák a jogsértő, illetve a fogyasztóbarát szervezetekről, veszélyes termékekről) (Határidő: 2008. december 31.) –Tananyaggá válik a fogyasztóvédelem (2007. június 30-ig a Nemzeti Alaptantervbe beépült).

5 Kormányszóvivői tájékoztató II. Erős és hatékony állami szerepvállalás Célunk elsősorban nem a fogyasztót megkárosító cégek megfélemlítése, hanem a megkárosítás lehetőségeinek csökkentése Egységes fogyasztóvédelmi szervezet A közigazgatási hivataloktól a regionális felügyelőségek a főfelügyelőség közvetlen irányítása alá kerülnek. (Határidő: 2007. szeptember 1.) Jelenlegi 211 fős szervezet 486 főre bővül (2007-2009). A jogsértéseket folyamatosan elkövető cégekkel szemben valódi, visszatartó erejű bírságolás, illetve büntetőjogi szankciók, kizárás az állami forrásokra vonatkozó pályázati kiírásokból.

6 Kormányszóvivői tájékoztató Erős és hatékony állami szerepvállalás Folyamatos, célzott, rugalmas és gyors ellenőrzések –a feketepiacokon és a nagy forgalmú üzletközpontokban, –kiemelt vizsgálatok: pl. élelmiszerek, vegyszerek, gyermekjátékok, pénzügyi, energiaipari szolgáltatások, a megszokottól eltérő kereskedelmi formák (csomagküldők, e-kereskedelem, utaztatással egybekötött termékértékesítés).

7 Kormányszóvivői tájékoztató Megtárgyalta és támogatja: az Országos Érdekegyeztető Tanács, valamint a Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Testület, melynek tagjai: –Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete –Magyar Fogyasztóvédelmi Egyesület –Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége –Magyarországi Biztosítottak és Fogyasztók Egyesülete –Székesfehérvári Fogyasztóvédelmi Egyesület –Társadalmi Unió –Tudatos Vásárlók Egyesülete –Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége –Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Társadalmi támogatottság

8 Kormányszóvivői tájékoztató További információk: www.szmm.gov.hu www.fvf.hu Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika 2007-2013 Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések