Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres."— Előadás másolata:

1 Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres István 2009.09.07. EKOP-1.2.8-08-2008-0001 Elektronikus levéltár Az Ön jövőjébe ruházunk be!

2 Az előadás tárgya Az elektronikus levéltár projekt keretében létrejövő infrastruktúra bemutatása A levéltári technológiai központok és laborok feladatai A Központi Rendszer alkalmazásai és az ahhoz történő hozzáférés Az e-irattári szolgáltatás További közlevéltárak kapcsolódási lehetőségei a rendszerhez

3 Elektronikus levéltári technológiai központok (MOL, BFL) Definíció: A levéltárakban futó szoftverek és az azokhoz szükséges hardver elemek együttese. A levéltári technológiai központ együttműködik a Központi Archívum Szolgáltatási Rendszerrel (KR).

4 Elektronikus levéltári technológiai központok (MOL, BFL) fontosabb elemei 1)Levéltári alkalmazói szoftver a hagyományos és elektronikus iratok együttes kezelésének, nyilvántartásának, feldolgozásának és kutathatóvá tételének támogatására. 2)Archiváló laboratórium. Feladata: a) az off-line (adathordozón történő) iratátvétel, b) a problémás elektronikus állományok szükséges vizsgálatának, ellenőrzésének, a javításoknak, és szükséges átalakításoknak a támogatása, c) standard archiválási eljárások kidolgozása. 3)Digitalizáló eszközrendszer (A/0 szkenner, digitális kamera, hangdigitalizációs eszközrendszer, mikrofilmszkenner stb.) 4)Az 1-3. feladatok ellátáshoz szükséges tárolókapacitás.

5 Központi rendszer (KR) fontosabb levéltári funkciói Elektronikus iratok és a hozzájuk kapcsolódó nyilvántartások, metaadatok on-line átvétele. Az e-iratok hosszú távú, katasztrófatűrő tárolása. E-levéltári folyamatok támogatása (SIP átvétele, AIP, DIP előállítás stb.). Publikus iratokhoz való hozzáférés biztosítása.

6 A KR-ben kialakuló alapszolgáltatások 1) Elektronikus iratok katasztrófatűrő, hosszú távú tárolása, megőrzése az adatok sérthetetlenségének, integritásának a biztosítása a joghatás folytonosságát biztosító elemi szolgáltatás készlet az olvashatóság feltételeit biztosító elemi szolgáltatás készlet az archívumon belüli keresés támogatása a kért adatok megjelenítéséhez szükséges elemi szolgáltatás készlet 2) A felhasználók részére az internetes elérése biztosítása felhasználók személyazonosítása Ügyfélkapun keresztül a kikért iratok értesítési tárhelyen történő átadása ( Ügyfélkapu) szolgáltatók részére Hivatali kapun keresztüli rendszerkapcsolatok kialakítása

7 A KR-ben kialakuló alapszolgáltatások 3) A működéshez szükséges belső naplózások és menedzsment szolgáltatások biztosítása 4) Szolgáltatási rendszerek csatlakoztatása és kiszolgálása 5) A levéltári szolgáltatási rendszerek által elkészített és publikált web-szolgáltatások nyilvántartásba vétele, publikálása, elérhetővé tétele

8 A KR e-irattári szolgáltatása Az e-irattárhoz szerződéssel csatlakozott köziratképző szerv irattárazott e-iratokat helyezhet el átmeneti tárolás céljából legfeljebb az irattári terv szerinti levéltárba adásig/selejtezésig terjedő időszak végéig. Az e-irattárban tárolt iratok feletti rendelkezési jog az iratképző szervnél marad. Az e-irattár legalapvetőbb szolgáltatása a tárolási funkció biztosítása. Kapcsolódás: az akkreditált és az interoperabilitási követelményeknek megfelelő iratkezelő rendszerek részére a nyílt és megfelelően dokumentált csatlakozási szabványok mentén.

9 Az elektronikus levéltári szolgáltatások hozzárendelése a rendszer szereplőihez a megvalósítási alapelvek szerint.

10 Csatlakozás további levéltárak részére A KR levéltári szolgáltatásrétege úgy kerül kialakításra, hogy az a többi közlevéltár (első körben a területi általános levéltárak) részére is publikussá tehető. Ezek elérésével, használatával a többi levéltár költséghatékonyan csatlakozhat a rendszerhez, képesek lesznek megfelelni a legalapvetőbb e-levéltári feladatok megoldására (átvétel és hosszú távú megőrzés). Megoldandó feladat az e-levéltár projekt lezárulta (2011.09.30.) után: -a levéltárak csatlakoztatás a KR levéltári szolgáltatás-rétegéhez, -a helyi technológiai központok létrehozása az e-iratok off-line átvételére, szakszerű feldolgozására, metaadatolására, a papíralapú és e-iratok egységes levéltári kezelésének megoldására.

11 A projekt az Európai Unió támogatásával, Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "Levéltárak kapcsolódása az elektronikus levéltárhoz A levéltári technológiai központok, a központi e-levéltári és e-irattári szolgáltatások Dr. Kenyeres."

Hasonló előadás


Google Hirdetések