Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu."— Előadás másolata:

1 Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter csadap@cspc.hu +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu +36 1 359 2038 2008

2 Konkrét példa: az újságok Ha tudjuk a címét, írjuk be: pl. index.huindex.hu Ha nem tudjuk, tippeljük meg: pl. hvg.hu?hvg.hu Tematikus gyűjtemények: ujsag.lap.hu, kulfoldiujsag.lap.huujsag.lap.hukulfoldiujsag.lap.hu Előny: archívum mindenütt elérhető ingyenes Hátrány: nem teljes (ill. nem papírból készült. Egyelőre…)

3 Konkrét példa: rádióhallgatás Hogy megszólaljon a gépünk szükség van hardver (elektronika, gépalkatrész) és szoftver (programok) elemekre. (A telefonálás sok szempontból hasonlóan működik, de az kétirányú.) Hardver elemek: hangkártya (gépalkatrész), hangszóró (lehet belső vagy külső. Utóbbi jobb minőség.) Szoftver elemek: médialejátszók (Windows Media Player, Real Player, Winamp) dekóderek. Nincs a gépünkön? Töltsük le! Az internet nem csak a nyomtatott sajtót, a levelezést, de a rádiózást, a televíziózást, a telefonálást, a mozit is helyettesítHETI.

4 Kitérő: gyorsbillentyűk Olyan billentyűkombinációk, amelyekkel egy program egy adott szolgáltatása gyorsan elérhető. Egy részüket a Windows (csaknem) valamennyi alkalmazásában megvalósítják, más részük programfüggő. Használatuk így történik: egy vagy több módosító billentyű (Shift, Ctrl, Alt, Alt Gr, notebookok esetében az Fn is ide sorolható) folyamatos nyomvatartása mellett egy közönséges billentyűt (itt: a..z, 0..9, kurzor mozgatók, F1..F12) röviden megnyomunk. (Keressünk rá a weben: „Billentyűkombinációk táblázata”)

5 Kitérő: gyorsbillentyűk, folytatás Néhány univerzális példa: Alt + F4: program bezárása Ctrl + O: file megnyitása (Open) Ctrl + S: file mentése (Save) Ctrl + P: file nyomtatása (Print) Ctrl + A: a teljes szöveg (és egyebek) kijelölése (All) Ctrl + C: kijelölt szövegrész másolása a vágólapra (Copy) Ctrl + X: kijelölt szövegrész mozgatása a vágólapra (Cut) Ctrl + V: kijelölt szövegrész beillesztése a vágólapról (Paste) Ctrl + F: keresés a szövegben (Find) Ctrl + Z: szerkesztési lépés visszavonása (???)


Letölteni ppt "Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 3 / 10. Csada Péter +36 209 354 355 Csada Bt. cspc.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések