Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ciklusok, függvények.  Készíts makrót, ami a egy táblázatban felcseréli az A és a D oszlopot, az E oszlopot pedig áthelyezi a B elé!  Készíts makrót,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ciklusok, függvények.  Készíts makrót, ami a egy táblázatban felcseréli az A és a D oszlopot, az E oszlopot pedig áthelyezi a B elé!  Készíts makrót,"— Előadás másolata:

1 Ciklusok, függvények

2  Készíts makrót, ami a egy táblázatban felcseréli az A és a D oszlopot, az E oszlopot pedig áthelyezi a B elé!  Készíts makrót, ami egy táblázat első (fejléc) sorát 15 soronként megismétli!  Ehhez első lépésben vegyél fel egy makrót, ami az adott lapon kijelöli, majd másolja az első sort, ezután 15 sort lejjebb megy, és beilleszti a másolt tartalmat!  Következő lépésben oldd meg, hogy addig ismétlődjön a lejjebb lépés/beillesztés, amig üres sorhoz nem érünk!  Haladó: oldd meg, hogy a másolás előtt egy üres sort is szúrjon be a fejlécnek a makró!

3  Elágazás: If feltétel Then teendők ha feltétel igaz Else teendők ha feltétel nem igaz End if

4  Ciklus: Do Until feltétel teendők (ciklusmag) lépés a következő elemre! Loop  Addig ismétli a ciklusmagot, amig a feltétel igazzá nem válik.  Létezik hátultesztelős változat, ami legalább egyszer mindenképpen lefut, illetve Until helyett While-t használó, ami akkor áll le, ha a feltétel hamissá válik.

5  Készíts makrót, ami egy oszlop elemein végigszalad, és ha egymás utáni ismétlődést talál, törli az ismétlődő elemet tartalmazó cellát! Figyelj oda, hogy a makró akkor is jól működjön, ha egymás után többször ismétlődik egy elem! A lépésenkénti futtatás segíthet.  Készíts makrót, ami „észreveszi” és jelöli valahogy, ha egy növekvően rendezett listában hibás, tehát az előtte lévőnél kisebb elemet talál!

6  A http://vacip.web.elte.hu/excel/feladatok/VBA tárhelyről töltsd le a VBA3.xls-t, és oldd meg rajta a következő feladatokat!http://vacip.web.elte.hu/excel/feladatok/VBA  A BP balances lapon:  Készíts függvényt, ami az első oszlop számaiból kihámozza a számot! Tehát le kell vágni az USD-t, el kell hagyni a fölösleges szóközöket, a csillagot és a vesszőt, és a tizedespontot tizedesvesszőre kell cserélni.  Ezután készíts makrót, ami az A oszlopon végigszalad az aljáig, és minden cellát lecserél a letisztított számra!

7  A dátumok lapon található számokat alakítsd dátummá! Az első egy vagy két karakter a nap, utána a hónap, majd az év következik. Készíts egy függvényt, ami minden alakra univerzálisan működik (Kell: HA()/IF(), DÁTUM()/DATE(), BAL()/LEFT(), KÖZÉP()/MID(), JOBB()/RIGHT(), HOSSZ()/LEN()).  Ezután a fentihez hasonlóan készíts makrót, ami lecseréli a számokat valódi sátumokra!

8

9 Sub fejléc_másoló() Cells(1, 1).Activate ActiveCell.Offset(15, 0).Select Do Until ActiveCell.Value = "" ActiveCell.EntireRow.Insert _ shift:=xlDown Rows("1:1").Copy ActiveSheet.Paste ActiveCell.Offset(15, 0).Select Loop Application.CutCopyMode = False End Sub

10 Sub ism_törl1() Do Until ActiveCell.Value = "" If ActiveCell.Value = _ ActiveCell.Offset(1, 0).Value Then Selection.Delete Else ActiveCell.Offset(1, 0).Select End If Loop End Sub


Letölteni ppt "Ciklusok, függvények.  Készíts makrót, ami a egy táblázatban felcseréli az A és a D oszlopot, az E oszlopot pedig áthelyezi a B elé!  Készíts makrót,"