Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A képernyő kezelése: kiíratások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A képernyő kezelése: kiíratások"— Előadás másolata:

1 A képernyő kezelése: kiíratások
Turbo Pascal A képernyő kezelése: kiíratások

2 A képernyő felépítése A képernyő alapállapotban 25 sort és 80 oszlopot tartalmaz. A sorok számozása 1-től 25-ig, az oszlopoké 1-től 80-ig terjed, a kiindulási pont a bal felső sarok. A képernyőn mindig tudnunk kell, hogy éppen hol járunk, mindig van egy aktuális hely. Ezt jelzi számunkra a kurzor. A kurzor pozícióját meg tudjuk változtatni. Ez azért fontos, mert a képernyőre íratás mindig a kurzor helyén kezdődik.

3 Programkönyvtárak (unitok) szerep
Eljárásokból, függvényekből rengeteg áll rendelkezésünkre. Ezek külön programkönyvtárakban vannak elhelyezve. A legfontosabb unitok a következők: System  a legfontosabb eljárások, függvények Crt  a karakteres képernyőt kezelő eljárások és függvények Graph  a grafikus képernyőt kezelő eljárások és függvények Dos  a DOS funkciót kezelő eljárások és függvények Printer  a nyomtatás Overlay  a Turbo Pascal átlapolásos technikáját kezelő eljárások és függvények A unitokban lévő eljárásokhoz csak akkor férünk hozzá, ha a program elején, a deklarációs részben megadjuk a használni kívánt unitot a USES kulcsszó után.

4 A CRT unit használata A Turbo Pascalban a képernyőt kezelő eljárások és függvények a Crt unitban vannak. Ahhoz, hogy használni lehessen őket, először deklarálni kell a Crt unit használatát. Uses Crt;

5 A képernyő letörlése Ha azt szeretnénk, hogy a kiírásaink mindig a szép, tiszta, üres képernyőre kerüljenek, akkor le kell törölnünk a képernyőt. A képernyőtörlés eljárása a ClrScr. ( a Crt unitban van)

6 1.példa: Írassuk ki nevünket a képernyőre, de előbb töröljük le azt!
Program nevkiir3; Uses Crt; Begin ClrScr; Write(‘Zseni Alfonz’); End.

7 A kurzor helyének megadása
A Write és Writeln eljárások oda írják ki a megadott szöveget, ahol a kurzor van. Ha a képernyő egy tetszőleges helyére szeretnék írni, akkor a kurzor „oda kell tenni”. Erre való a GotoXY eljárás. GotoXY(oszlop, sor)  meg kell adni a képernyőn hányadik sorba és hányadik oszlopba kerüljön a kurzor Vigyázat!!! Először az oszlop koordinátáját kell megadunk. Az eljárás a ClrScr-hez hasonlóan a Crt unitban van.

8 2. példa: Írassuk ki a nevünket a képernyő közepére!
Program nevkiir4; Uses Crt; Begin ClrScr; GotoXY(34,12); Write(‘Zseni Alfonz’); End.

9 3. Példa: Írassuk ki a 12. sor 30. oszlopába: „Helló!!!”
Program hello; Uses Crt; Begin ClrScr; GotoXY(30,12); Write(‘Helló!!!’); End.

10 Gyakorló feladatok Írasd ki a 8. sor 50. oszlopába: „Gyurika szép madárrr!”! Írasd ki az 1. sor jobb szélére: „Ez a jobb felső sarok!” Írasd ki a 25 sor elejére: „Ez a bal alsó sarok!” Írasd ki a képernyő jobb alsó sarkába: „Ez a jobb alsó sarok!” Írasd ki a 20. sorba, a képernyő jobb szélére a neved!


Letölteni ppt "A képernyő kezelése: kiíratások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések