Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Turbo Pascal Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Turbo Pascal Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel."— Előadás másolata:

1 Turbo Pascal Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel

2 A Turbo Pascal programozási nyelvről  A program utasítások sorozata, amelyeket a számítógép megért, és egy jól meghatározott sorrendben végre is tud hajtani.  Ahhoz, hogy a számítógép megértse az utasításainkat, egy programozási nyelvet kell igénybe vennünk.  Turbo Pascal

3  A Turbo Pascal a magas szintű programozási nyelvek közé tartozó, általános célú programozási nyelv.  A „magas szintű” kifejezés annyit jelent, hogy a programozási nyelv inkább a felhasználóhoz áll közelebb (az emberi gondolkodásmódot közelíti meg).

4 A Turbo Pascal programok felépítése  Mint minden idegen nyelvnek, a programozási nyelveknek is nagyon szigorú szabályrendszere van. Ezek részben szintaktikai (a nyelv „nyelvtana” ~ az írott nyelvekben a helyesírás), részben szemantikai (tartalmi) szabályok.  A Turbo Pascalban programoknak nagyon kötött szerkezete van.

5 Program programnév;  programfej deklarációs rész Begin  ez vezeti be a program leírását a program leírása End.  ezzel végződik a program

6 A nyelv elemei  A programozási nyelv a következő elemekből épül fel: A nyelv által használt kulcsszavak A programozó, azaz az általunk definiált saját azonosítók Számok Speciális feladattal bíró jelek, különböző zárójelek, relációs jelek, illetve a =., ; : ‘ # $ ^ jelek Kommentek (megjegyzések)

7 Az első program elkészítése 1. Példa /Írassuk ki a nevünket a képernyőre!/ Program nevkiir ; Begin Write(‘Zseni Alfonz’) ; End.

8 A program begépelése utáni teendők: 1. A program elmentése 2. A program fordítása és futtatása fordítás: ALT + F9  ha a programunk hibátlan, akkor a megjelenő kis Compiling feliratú ablakban villog a „Press any key” felirat. Ezzel a fordítás készen van. futtatás: CTRL + F9 eredmény megtekintése: ALT + F5

9 2. Példa /Név kiíratása Writeln-nel/ Program nevkiir2 ; Begin Writeln(‘Zseni Alfonz’) ; End. …………………… A név most is a képernyőre került, de a kurzor a következő sor elején villog. A Writeln tehát abban különbözik a Write-tól, hogy még egy soremelést is végrehajt.


Letölteni ppt "Turbo Pascal Az első program, avagy ismerkedés a nyelvvel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések