Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

III. Pál pápa két unokaöccsével

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "III. Pál pápa két unokaöccsével"— Előadás másolata:

1 III. Pál pápa két unokaöccsével
Tiziano festményén III. Pál pápa látható két unokaöccsével, Alessandro Farnese bíborossal (balról) és Ottavio Farnese herceggel (jobbról).

2 III. Pál pápa két unokaöccsével
A kép középpontjában mind az alakok elhelyez(ked)ése; mind a színek, a fények használatának köszönhetően az idős pápa áll. Érdemes azonban figyelmet fordítani a kép másik két szereplőjére is: Az ifjabb unokaöcs, a herceg (a világi hatalom birtokosa) testtartása hízelgő, az idős pápa (egyházi) hatalmát élvező, azt kihasználó szereplőt érzékeltet. Érdekesebb azonban a háttérben meghúzódó idősebb, bíboros unokaöcs feltételezhető szerepe, akinek az eseményeket szemlélő figurája azt az érzést kelti bennem, hogy ő az aki irányítja az idős pápát.

3 III. Pál pápa két unokaöccsével
A műalkotáson jelen van mind az egyházi, mind a világi hatalom képviselője (herceg és bíboros). A képen elhelyezkedő alakok egymáshoz való viszonyában az idős pápa (a pápai hatalom) az, aki (amely) hidat képez a két világ hatalmi szférája között. Helyzete azonban törékeny, hiszen a két hatalmi szféra összefogva „elsöpörheti”. Erre enged következtetni, hogy a három szereplő közül ő van a legalacsonyabb helyzetben (ülve) ábrázolva.


Letölteni ppt "III. Pál pápa két unokaöccsével"

Hasonló előadás


Google Hirdetések