Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

III. Pál pápa két unokaöccsével Tiziano festményén III. Pál pápa látható két unokaöccsével, Alessandro Farnese bíborossal (balról) és Ottavio Farnese herceggel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "III. Pál pápa két unokaöccsével Tiziano festményén III. Pál pápa látható két unokaöccsével, Alessandro Farnese bíborossal (balról) és Ottavio Farnese herceggel."— Előadás másolata:

1 III. Pál pápa két unokaöccsével Tiziano festményén III. Pál pápa látható két unokaöccsével, Alessandro Farnese bíborossal (balról) és Ottavio Farnese herceggel (jobbról).

2 III. Pál pápa két unokaöccsével A kép középpontjában mind az alakok elhelyez(ked)ése; mind a színek, a fények használatának köszönhetően az idős pápa áll. Érdemes azonban figyelmet fordítani a kép másik két szereplőjére is: Érdemes azonban figyelmet fordítani a kép másik két szereplőjére is: –Az ifjabb unokaöcs, a herceg (a világi hatalom birtokosa) testtartása hízelgő, az idős pápa (egyházi) hatalmát élvező, azt kihasználó szereplőt érzékeltet. –Érdekesebb azonban a háttérben meghúzódó idősebb, bíboros unokaöcs feltételezhető szerepe, akinek az eseményeket szemlélő figurája azt az érzést kelti bennem, hogy ő az aki irányítja az idős pápát.

3 III. Pál pápa két unokaöccsével A műalkotáson jelen van mind az egyházi, mind a világi hatalom képviselője (herceg és bíboros). A képen elhelyezkedő alakok egymáshoz való viszonyában az idős pápa (a pápai hatalom) az, aki (amely) hidat képez a két világ hatalmi szférája között. Helyzete azonban törékeny, hiszen a két hatalmi szféra összefogva „elsöpörheti”. Erre enged következtetni, hogy a három szereplő közül ő van a legalacsonyabb helyzetben (ülve) ábrázolva.


Letölteni ppt "III. Pál pápa két unokaöccsével Tiziano festményén III. Pál pápa látható két unokaöccsével, Alessandro Farnese bíborossal (balról) és Ottavio Farnese herceggel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések