Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek."— Előadás másolata:

1 Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek miatt szoktunk valamiféle egészen különálló és különleges lénynek tekinteni. Csányi Vilmos

2 Ők is ugyanazt csinálják… (?... Valóban ugyanazt?) Közös asztalnál szívesen barátkozunk – ők is, mi is Mi mindenben hasonlítunk az állatokra?

3 Kiscsoportos összejövetel van a csimpánzoknál is, nálunk embereknél is Mi ez? Értekezlet vagy önismereti csoport?

4 A fotográfiában igyekeznek utolérni minket… Utánzás vagy szenzomotoros intelligencia?

5 Eszközhasználatra a csimpánzok is képesek

6 Családi élet van a csimpánzoknál is és nálunk is (nálunk éppen visszaszorulóban)

7 Az akrobatikában mi igyekszünk felzárkózni hozzájuk Hajrá, fiúk!

8 A csimpánzok is tartanak tudományos előadást (???)

9 Az állat képes tanulni – a tyúk lassan, a kutya gyorsan Az állat képes (szenzomotoros szinten) értelmes cselekvésre Csimpánzok „belátással” oldják meg a kerülőút- és eszközt igénylő problémákat. Ez valóban értelmes cselekvés Az emberi test - állati test (a Biblia szerint is)

10 Csak fokozati különbség van köztünk és az állatok között? A termeszek vára, a madarak fészke, a csimpánzok éjjeli „vacka” nem kreatív alkotások: genetikus programok alapján készülnek Miben különbözik az ember az állattól valójában?

11 Van olyan antropológus, aki nem azt gondolja, hogy csupán a „magunk iránti szentimentális érzelmek miatt szoktunk valamiféle egészen különálló és különleges lénynek tekinteni” az embert (mint Csányi Vilmos) Arnold Gehlen Az ember „hiánylény”, nincsenek erős szemfogai, karmai, nincs testét védő szőrzete, évekig rászorul szülei védelmére, „fiziológiai koraszülött”, ösztönei leépülnek, visszafoghatók Soha nem jött le a fáról, mert nem is élt ott Soha nem szőrtelenedett el a teste, mert nem is volt szőrzettel borított

12 Egyedül az ember kreatív lény – a Teremtő képét tükrözi Egyedül az embert szólította meg Isten személyesen, hogy megbízottjává tegye: Uralkodjatok – a természet fölött! 1Móz 1, 28b Egyedül az ember erkölcsi lény – akkor is az, amikor erkölcstelenül viselkedik – mert magatartása erkölcsi mércéhez is igazodik


Letölteni ppt "Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések