Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek."— Előadás másolata:

1 Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek miatt szoktunk valamiféle egészen különálló és különleges lénynek tekinteni. Csányi Vilmos

2 Ők is ugyanazt csinálják… (?... Valóban ugyanazt?) Közös asztalnál szívesen barátkozunk – ők is, mi is Mi mindenben hasonlítunk az állatokra?

3 Kiscsoportos összejövetel van a csimpánzoknál is, nálunk embereknél is Mi ez? Értekezlet vagy önismereti csoport?

4 A fotográfiában igyekeznek utolérni minket… Utánzás vagy szenzomotoros intelligencia?

5 Eszközhasználatra a csimpánzok is képesek

6 Családi élet van a csimpánzoknál is és nálunk is (nálunk éppen visszaszorulóban)

7 Az akrobatikában mi igyekszünk felzárkózni hozzájuk Hajrá, fiúk!

8 A csimpánzok is tartanak tudományos előadást (???)

9 Az állat képes tanulni – a tyúk lassan, a kutya gyorsan Az állat képes (szenzomotoros szinten) értelmes cselekvésre Csimpánzok „belátással” oldják meg a kerülőút- és eszközt igénylő problémákat. Ez valóban értelmes cselekvés Az emberi test - állati test (a Biblia szerint is)

10 Csak fokozati különbség van köztünk és az állatok között? A termeszek vára, a madarak fészke, a csimpánzok éjjeli „vacka” nem kreatív alkotások: genetikus programok alapján készülnek Miben különbözik az ember az állattól valójában?

11 Van olyan antropológus, aki nem azt gondolja, hogy csupán a „magunk iránti szentimentális érzelmek miatt szoktunk valamiféle egészen különálló és különleges lénynek tekinteni” az embert (mint Csányi Vilmos) Arnold Gehlen 1904-1976 Az ember „hiánylény”, nincsenek erős szemfogai, karmai, nincs testét védő szőrzete, évekig rászorul szülei védelmére, „fiziológiai koraszülött”, ösztönei leépülnek, visszafoghatók Soha nem jött le a fáról, mert nem is élt ott Soha nem szőrtelenedett el a teste, mert nem is volt szőrzettel borított

12 Egyedül az ember kreatív lény – a Teremtő képét tükrözi Egyedül az embert szólította meg Isten személyesen, hogy megbízottjává tegye: Uralkodjatok – a természet fölött! 1Móz 1, 28b Egyedül az ember erkölcsi lény – akkor is az, amikor erkölcstelenül viselkedik – mert magatartása erkölcsi mércéhez is igazodik


Letölteni ppt "Az ember = a tökéletes állat Biológiai szempontból az ember csupán az emberszabású majmok egyike, akit csak a saját magunk iránti szentimentális érzelmek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések