Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Villamos Baleset és Mentés!!!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Villamos Baleset és Mentés!!!"— Előadás másolata:

1 Villamos Baleset és Mentés!!!
Fekete Gábor 2/14E

2 Villamos energia veszélyei!!!!
A villamos energia rendkívül veszélyes! Látással,hallással,szaglással nem szerezhetünk róla tudomást! Tapintás esetén már súlyos következmények léphetnek fel. Következők szerint lehet őket csoportosítani

3 Személyi Balesetek!!!! 1. Áramütéses balesetek
2. Villamos ív által okozott balesetek 3. A levegő mint szigetelő anyag által okozott balesetek 4. Villámcsapás által okozott balesetek

4 1. Áramütéses baleset: Az áramkör egy emberi testen keresztül záródik be. Van egy bemeneti pontja és egy kimeneti pontja. 2. Villamos ív által okozott baleset: Nagyfeszültségnél a kis távolság miatt az emberi test és a levegő rétegén át villamos ív keletkezik.

5 Tűz és Robbanásveszély!!!!
Tűzvédelmi osztályok: A(osztály): Fokozottan tűz és robbanásveszélyes osztály B(osztály): Tűz és robbanásveszélyes osztály C(osztály): Tűzveszélyes osztály D(osztály): Mérsékelten tűzveszélyes osztály E(osztály): Nem tűzveszélyes osztály

6 Villamos áramütést befolyásoló tényezők!!!!
1. az emberi szervezeten átfolyó áram nagysága 2. a behatás időtartama 3. az áram útja 4. az áram frekvenciája 5. az emberi test ellenállása 6. az egyén testi és lelki állapota. - érzetküszöb 0,5 – 1 mA - erős rázásérzet 6 – 14 mA - izomgörcs 20 – 25 mA - szabálytalan szívműködés 25 – 80 mA - szívkamralebegés 80 – 100 mA - pillanatos halál 100 mA felett.

7 Villamos sérülések!!!! A villamos balesetek során a következő sérüléseket lehet elszenvedni: 1. A bőr sérülése(égési sérülés) 2. A csontok sérülése 3. Egyéb belső szervek sérülése 4. Izmok és inak sérülése 5. Vérerek sérülése 6. Az érzékszervek károsodása

8 Mentés és elsősegélynyújtás!!!!
1. Egyedül van a segélynyújtó akkor azonnal meg kell kezdenie a segélynyújtást és közben kiabálással hívjon segítséget és a szenvedett félt nem lehet a helyszínen hagyni egy percre sem. 2. Szabadítsa ki az áramütöttet a veszélyes helyzetből az áramkörből. 3. Kiszabadítás után azonnal kezdje meg az elsősegélynyújtást súlyosabb esetben az újraélesztést.. Értesítse a mentőket.

9 Kiszabadítás az áramkörből!!!!
Kisfeszültségű berendezéseknél: Bárki kiszabadíthatja és kötelessége kiszabadítani. Ha lehetőség van a kiszabadítást az áramkör megszakításával, főkapcsoló lekapcsolásával,dugós csatlakozó kihúzásával érhetjük el a leghamarabb. Ha a baleset olyan helyen következik be ahol rövid időn belül nem lehet megszakítani vagy áramtalanítani akkor a saját testi épségünket szemelőt tartva a szenvedt félt egy határozott mozdulattal ki kell rántani az áramkörből és ügyelni kell arra hogy a kirántáskor ne sérüljön meg .PL: leesik eldől vagy mit tudom én .

10 Nagyfeszültségű berendezéseknél:
Nagyfeszültségű berendezésben bekövetkezett baleset áramütöttjét, de magát a feszültség alatt álló berendezést is veszélyes megközelíteni. Ezért kiszabadítani csak a helyi viszonyokat ismerő villamos szakembernek lehet.

11 Elsősegély!!!! 1. Ha a sérült eszméleténél van:
Hanyatt fekvő helyzetbe úgy helyezzük el hogy a feje is laposan legyen. Szoros ruházatát meglazítjuk. Védjük minden további behatástól.

12 Ha az áramütött eszméletlen de normális légzése és szívműködése van:
Stabil oldalfekvésbe kell elhelyezni . Előtte a szájüreget ellenőrizni kell és ha szükség van rá a járatokat tisztává kell tenni. Légzést ellenőrizve folyamatosan figyeljük a sérültet és a szájüreget szükség szerint ismételten kitisztítva védjük a káros behatásoktól.

13 Ha az áramütött eszméletlen és nem lélegzik:
A sérült halálos veszélyben van mert az életfontosságú szervek oxigénellátásának hiánya miatt azok végleges károsodása is bekövetkezhet. Haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztést mesterséges lélegeztetéssel.

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Villamos Baleset és Mentés!!!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések