Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről."— Előadás másolata:

1 Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről

2 Kormányszóvivői tájékoztató Mi a zöld könyv? Zöld könyv = állapotleírás + megoldási javaslatok bemutatása. A Zöld Könyv a társadalmi vita alapja. A könyv azt is megmutatja, hogy problémáinkkal nem vagyunk egyedül a világban, más országok is hasonló dilemmákkal néztek szembe az elmúlt évek során.

3 Kormányszóvivői tájékoztató Őszinte szembenézés Csak pontos diagnózis után lehet a terápia sikeres. A Zöld Könyv helyzetfelméréssel kezdődik: milyen a magyar egészségügy és mik a főbb problémái. Megmutatjuk, hogy ezeknek a gondoknak mi az oka. Nem beszélünk mellé, mindent néven nevezünk. Az elmúlt évtizedekben egyetlen kormány sem készített ennyire őszinte és pontos leírást az egészségügy valóságos állapotáról. A Zöld Könyv egyik legnagyobb erénye, hogy nem söpör semmit a szőnyeg alá.

4 Kormányszóvivői tájékoztató A reform tétje: 6+ A Zöld Könyv megmondja, mi a reform célja, mi a reform igazi tétje. Magyarországon átlagosan hat évvel rövidebb életet élünk, mint az európai polgárok többsége. A hat évvel rövidebb élet nem sorsszerűség. A rövidebb élet egyik fő oka az, hogy az elvárhatónál sokkal kevésbé törődünk egészségünkkel. A másik legfontosabb: az egészségügyi ellátórendszer állapota.

5 Kormányszóvivői tájékoztató A reform tétje: 6+ Ezen a tarthatatlan helyzeten csak közösen tudunk változtatni. A kormány felelőssége, hogy korszerű, humánus és szolidáris egészségügyi rendszert hozzon létre a biztonságos és színvonalas ellátás érdekében. Valamennyiünk felelőssége, hogy olyan életmódot folytassunk, ami a megbetegedések valószínűségét csökkenti. Éljünk minél többen, minél tovább, jobb életminőségben – ez a magyar egészségügyben végrehajtandó minden változás értelme.

6 Kormányszóvivői tájékoztató Célok Mindannyian azt akarjuk, hogy : 1. tovább, és egészségesebben élhessünk, 2. méltóságunkat megőrizve gyógyulhassunk, 3. méltányos és igazságos legyen az egészségügyi rendszer, 4. erős szolidaritás és érvényesíthető egyéni igények jellemezzék, 5. értünk versenyezzenek jobb minőségű és biztonságos gyógyítással, 6. a nyilvánosság ellenőrizze az egészségügyi szolgáltatásokat, + és végre a biztosítási rendszer váltsa fel a hálapénzt.

7 Kormányszóvivői tájékoztató Új egészségügy A Zöld Könyv rögzíti, hova szeretnénk a reformokkal eljutni. Az új egészségügy öt fő értékre épül: az emberségre, a biztonságra, a szolidaritásra, az öngondoskodásra és a választás szabadságára.

8 Kormányszóvivői tájékoztató Új egészségügy Az új egészségügyben minden a betegért van, és ezt végre ő is érzi. Az új egészségügyben a beteget sorsáért felelősséget viselő, döntésképes felnőttként kezelik, és emberhez méltó körülmények között látják el. Az új egészségügyben nincs értelmetlen szenvedés és felesleges kiszolgáltatottság, de van választási szabadság. Az új egészségügyben az orvosok a fizetésükből élnek meg és nem fogadnak el hálapénzt. Az új egészségügy alapja a valódi szolidaritás: a szegényebb betegek ugyanolyan minőségű egészségügyi ellátást kapnak, mint a gazdagabbak, és megszűnnek a területi különbségek az ellátásban.

9 Kormányszóvivői tájékoztató Alternatív megoldások Tudjuk honnan, hova akarunk eljutni. A Zöld Könyv második része a „hogyanokat”, a különböző választási lehetőségeket mutatja meg. Milyen hatásköre legyen annak a felügyeletnek, amely a pénzünkre vigyáz az egészségbiztosításban? Mi a beteg érdeke: távolabb akár, de meggyógyulni vagy a közelben esetleg nem jó színvonalú ellátást kapni? Lehessen-e fájdalomcsillapítót kapni a benzinkútnál vagy gyógyszert csak szakember adhasson ki? A dobozdíj a megoldás vagy a jelenlegi gyógyszertámogatási rendszer szigorítása? Legyen-e vizitdíj Magyarországon? És, ha igen, kik kapjanak mentességet? Mi szól mellette és ellene?

10 Kormányszóvivői tájékoztató A vita elkezdődött A Zöld Könyv a mai naptól megtalálható a Kormány (www.magyarorszag.hu) és az Egészségügyi Minisztérium (www.eum.hu) honlapján.www.magyarorszag.huwww.eum.hu A honlapokon várjuk minden érdeklődő véleményét.


Letölteni ppt "Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről."

Hasonló előadás


Google Hirdetések