Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi is az a társadalmi integráció?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi is az a társadalmi integráció?"— Előadás másolata:

1

2 Mi is az a társadalmi integráció?
Integráció – beilleszkedés a társadalomba Reintegráció – visszailleszkedés az elfogadott társadalmi életbe Szegregáció – elkülönülés Inklúzió - befogadás Az inklúzió nem egy állapot, amit meg kell valósítani, hanem egy folyamat, amelyen mindig lehet tovább haladni.

3 Komplex megközelítés A rehabilitáció komplex megközelítése értelmében
nem elegendő, ha a rehabilitáció csupán az ember munkaképességét figyeli, figyelni kell még sok-sok területre (mentális felkészültség, társas környezet, önérvényesítés, egészségügyi állapot), mint a rehabilitáció területeire és figyelni kell arra, hogy nem csak az embernek, hanem a környezetnek is meg kell változnia.

4 Az integrációt befolyásoló tényezők I.
Pszichológiai szint Mennyire vagyok felkészült arra, hogy jól kezeljem konfliktusaimat, jól kezeljem a sikereimet és a kudarcaimat, megfelelően kezeljem és bővítsem kapcsolataimat? Mennyire befogadó mentálisan a társadalmi, vagy éppen a munkahelyi környezet? vannak-e erős előítéletek? mennyire támogató, barátságos a munkahely fizikai kialakítása, mennyire támogatóak a vezetők, a munkatársak?

5 Az integrációt befolyásoló tényezők II.
Szociális szint Mennyire széles a támogató kapcsolatrendszerem? A kapcsolatépítés színterei, alanyai lehetnek intézmények, amelyek támogatnak bennünket, a család, barátok, szomszédok, iskolatársak, rokonok, munkatársak, és megannyi más intézmény, csoport és személy. Mennyire képesek az intézmények, közösségek illeszkedni az én speciális elvárásaimhoz?

6 Az integrációt befolyásoló tényezők III.
Környezeti szint A képzés, a munka, a támogató szolgáltatások akadálymentes hozzáférhetősége Akadálymentesen kialakított munkakörök, munkaeszközök, szolgáltatások Akadálymentesen kialakított képzések, az intézményeken belüli akadálymentes közlekedés mennyire megoldott? Jómagam mennyire vagyok képes használni a környezetemet?

7 Az integrációt befolyásoló tényezők IV.
Egészségügyi szint Milyen a saját fizikai és mentális egészségügyi állapotom, általános higiéné és fizikai kondícióm? Milyen korszerű segédeszközöket, terápiákat, szolgáltatásokat ismerek, amelyekkel kihozhatom magamból a legjobbat? Mennyire ergonomikus, az egészségi állapotomnak megfelelő kialakítású a munkahelyem? Mennyire egészségbarát?

8 Az integrációt befolyásoló tényezők V.
Foglalkozási szint Megfelelő embert a megfelelő helyre!


Letölteni ppt "Mi is az a társadalmi integráció?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések