Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával."— Előadás másolata:

1 Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára.
Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával több, más számítógépen dolgozó felhasználó a megosztott háttértáron tárolhatja adatait. Az erre a célra használt számítógépekbe általában különösen nagyméretű és redundáns merevlemezeket építenek be. Közös nyomtató használata: hálózat kiépítésével nem szükséges minden számítógéphez nyomtatót vásárolni, egy irodában több számítógéphez elegendő egy nagyobb teljesítményű nyomtató. Internet-megosztás: több számítógép esetén is elegendő egyet az internethez csatlakoztatni; ez az egy számítógép szerverként képes az internetről érkező adatokat a hálózat többi számítógépe felé közvetíteni. Alkalmazás-szerver: megfelelő hálózati operációs rendszer használatával lehetőség van arra is, hogy egy számítógépen futtassunk egy programot, amihez a felhasználók saját munkaállomásaikról férhetnek hozzá. Ilyenkor a munkaállomásokon csak az adatbevitel és az eredmény megtekintése történik, a számításokat az alkalmazás-szerver végzi.

2 Többfelhasználós operációs rendszer: egyéni azonosítást végez és ezzel párhuzamosan jogosultságokat is kezel. Lehetővé teszi, hogy a számítógép erőforrásait egyszerre több felhasználó is igénybe vegye. Gondoskodik arról, hogy a felhasználók ne akadályozzák egymást tevékenységükben. Pl. Unix, Linux, WindowsXP

3 A FELHASZNÁLÓ fogalma:
A többfelhasználós vagy hálózati operációs rendszerek egyéni azonosítást igényelnek: felhasználónév és jelszó kombinációval. A rendszer indulásakor ezen operációs rendszerekbe be kell jelentkezni. Az op.rendszer telepítésekor egy RENDSZERGAZDA jogosultságú felhasználó létrejön: akinek a hozzáférési jogai nem korlátozottak, és jogosult újabb felhasználókat különböző jogokkal létrehozni, az operációs rendszer beállításait megtenni, módosítani felhasználói csoportokat létrehozni, azok beállításait, jogosultságait meg tudják változtatni programokat telepíthetnek, törölhetnek

4 A felhasználó azonosítója nem titkos, de használni csak az tudja, aki ismeri a hozzá tartozó jelszót. Az azonosító szolgál a felhasználók megkülönböztetésére, a jelszó biztosítja, h. csak a jogosult felhasználó használja az azonosítót. A biztonságos jelszó: 5-8 karakteres, nem tartalmaz értelmes szavakat, nem tartalmaz személyünkhöz kötődő adatot, egyértelmű billentyű kombinációkat, tartalmaz kis és nagybetűt és számot is. Célszerű a jelszót bizonyos időközönként megváltoztatni. Azt, hogy a jelszót bizonyos időszakonként meg kelljen változtatni, a rendszergazda be tudja állítani, ez növeli a biztonságot. A titkosságot védi, hogy begépeléskor * karaktereket látunk. A jelszónak nem kell egyedinek lennie, az azonosítónak azonban igen!

5 A számítógép megosztása
A felhasználói fiók egy a rendszergazda által létrehozott bizonyos jogkörrel felruházott felhasználót jelöl. A felhasználó: A képernyőn a számítógép használata közben megjelenő bármely elemet testre szabhatja anélkül, hogy ez másoknál befolyásolná a megjelenésüket. Saját webes kedvencei jelennek meg a megfelelő listákban. Megvédheti a számítógép fontos beállításait. Jelszót használhat saját fájljainak védelme érdekében. 3 felhasználói fióktípus: Általános jogú Korlátozott jogú Rendszergazda Különböző jogkörei:

6 Vendéghozzáférés A Windows XP vendéghozzáférés funkciója a megosztott számítógépet nem rendszeresen használók számára lehetővé teszi, hogy a gépen úgy dolgozhassanak, mintha korlátozott fiókkal rendelkeznének. A vendéghozzáférést nem védi jelszó. A vendéghozzáférés révén a látogatók könnyen bejelentkezhetnek, ellenőrizhetik az üzeneteiket, böngészhetnek a weben, dokumentumokat szerkeszthetnek és nyomtathatnak ki, és más hasonló tevékenységeket végezhetnek.

7 A mappa és fájl jogosultságok meghatározzák a mappa/fájl használatot és hozzáférést. Az előre definiált fájl jogosultságok a következők: hozzáférés megtiltva módosítás olvasás, végrehajtás teljes hozzáférés olvasás Írás A fájlokra és a könyvtárakra beállítható, hogy örököljék-e a szülő könyvtár jogosultságait.


Letölteni ppt "Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával."

Hasonló előadás


Google Hirdetések