Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása."— Előadás másolata:

1 1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása

2 93/2002. (V.5.) Kr. módosítása (1) A módosítás tervezeti formában van, még nem kihirdetett. Okai: a régi továbbképzéssel szemben felhozott negatívumok Hatálybalépés: 2012.10.01-től Lényege: a kreditpontos rendszerben való továbbképzés A 2013. évi továbbképzési kötelezettség teljesítésére vonatkozik első alkalommal A jövőben nem az NGM adja ki a képzéshez a központi tematikát, hanem az oktatást szervező,folytató cég tematikája alapján történik majd az oktatás, ha azt kreditpontos minősítés keretében elfogadják A könyvviteli szolgáltatást végző választja ki, hogy melyik oktatásszervezőt és tematikát veszi igénybe. 2012.10.01-től indulhatnak már kreditpontos képzések, de az így szerzett kreditpontok csak 2013-ra számíthatók be.

3 93/2002. (V.5.) Kr. módosítása (2) kreditpont-minősítési eljárás: a miniszter minősíti >az akkreditált szervezetek továbbképzési programjait, >a szakmai kiadványokat, és >a szakmai szervezeteket (2 éve nyt-ban, 100 fő, 5 rendezvény) meghatározott szempontrendszer szerint és a programok minősítési adatait közzéteszi a kormányzati portálon kreditszerű továbbképzési kötelezettség teljesíthető: >képzések látogatásával >szakmai kiadványokból való ismeretszerzéssel >szakmai szervezeti tagsággal történő kreditpont gyűjtéssel a továbbképzési időszak: január 1-től december 31-ig tart a képzés csoport-létszámkorlátja megszűnik Valamennyi regisztrált szakterületen teljesítendő a továbbképzés Az engedélykérelem benyújtása előtt egy évvel is teljesíteni kell a továbbképzést.

4 93/2002. (V.5.) Kr. módosítása (3) Felmentés kérelem igazolással történhet Továbbképzés lebonyolításának ellenőrzése szigorúbb lesz Kreditpontok gyűjtése: 16 pontot kell gyűjteni összesen egy évben, ebből min. 8 számviteli témakörben, a több szakterületen regisztrált a 16 ponton belül kell teljesítse valamennyin a továbbképzést (4-4pont) 2-2 pont vehető figyelembe a szakmai kiadványok és szakmai szervezetekben való tagság alapján (de nem a számviteli 8 pontból) Kreditpontok igazolása: >továbbképző szervezet igazolása a magánszemély felé, valamint összesítő jelentése a miniszter felé >szakmai kiadvány vásárlásáról szóló bejelentés, ill. számla a magánszemély részéről a miniszter felé >szakmai szervezet bejelentése a miniszter felé a tagokról Államháztartási szakterület sajátossága: 2016.12.31-ig fennmarad a központi tematika szerinti továbbképzés, itt államháztartási szakterületre minősített programon 12 kreditpontot kell szerezni.

5 93/2002. (V.5.) Kr. módosítása (4) Felmentés a továbbképzés alól: >kérelmet kell benyújtani a miniszternek a kimentésre >a továbbképzést követő év március 31-ig >ebben nyilatkozni kell arról, hogy minden tőle elvárható lépést megtett a kötelezettség teljesítésére >és nem nyújtott az adott évben könyvviteli szolgáltatást >két egymást követő évben kimentési kérelem nem fogadható el A továbbképzés elmulasztása miatt törölt könyvelő ismét kérheti a felvételét, ha az engedélyezés feltételeinek megfelel (nem kell 2 év) Továbbképzések ellenőrzése: >a miniszter ellenőrzi az általa megbízott személyek útján, >jegyzőkönyv készül róla >szabálytalanság esetén először figyelmeztet, majd 2 hónapra felfüggeszti a továbbképzésre való jogosultságot, végül visszavonja az akkreditációt

6 93/2002. (V.5.) Kr. módosítása (5) Akkreditációs szabályok: >a továbbképző kérelmére indul az akkreditációs eljárás, amelyen vizsgálják, hogy a szervezet megfelel-e a jsz-i feltételeknek >az akkreditált intézmények adatait és a kreditpont-minősítési eljárásra vonatkozó tájékoztatást a miniszter teszi közzé a kormányzati portálon >az akkreditált szervezet továbbképzési programot nyújt be a miniszternek minden évben minősítésre, amelynek elbírálását és kreditpont értékét, valamint magát a programot a kormányzati portálon tesznek közzé >az akkreditált intézmény köteles a továbbképzést a kérelemben foglaltak szerint lebonyolítani, és 10 nappal az oktatás előtt annak időpontját és helyét bejelenteni, valamint jelenléti ívet vezetni, továbbá igazolást kiállítani a résztvevőknek, és összesített jegyzéket készíteni arról a miniszternek >az akkreditáció a visszavonásig hatályos, amelyre sor kerülhet, ha 2 évben nem nyújt be képzési program minősítésére kérelmet, valótlan v. megtévesztő adatot közöl, maga kérelmezi a visszavonást, jogutód nélkül megszűnik.

7 93/2002. (V.5.) Kr. módosítása (6) Nyilvántartásba vételt megelőző továbbképzési kötelezettség: =2013. január 1-jétől a nyilvántartásba való felvételhez és újrafelvételhez igazolni kell, hogy a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban továbbképzésen vettek részt, amelyen 16 kreditpontot szereztek =az erről szóló igazolást a nyilvántartásba való felvételre vonatkozó kérelemhez csatolni kell =akik korábban a könyvviteli szolgáltatás végzéséhez kérelemmel nem rendelkeztek, átmeneti jelleggel mentesülnek az előzetes továbbképzési kötelezettség alól, így csak a 2014.12.31-ét követően benyújtott kérelmekre vonatkozik az előzetes továbbképzési kötelezettség.


Letölteni ppt "1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések