Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizika vetélkedő a János-hegyen. A vetélkedő célja  Érdeklődés felkeltése  Előítéletek levetkőzése  Motiváció  Fizikához kapcsolódó élmény nyújtása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizika vetélkedő a János-hegyen. A vetélkedő célja  Érdeklődés felkeltése  Előítéletek levetkőzése  Motiváció  Fizikához kapcsolódó élmény nyújtása."— Előadás másolata:

1 Fizika vetélkedő a János-hegyen

2 A vetélkedő célja  Érdeklődés felkeltése  Előítéletek levetkőzése  Motiváció  Fizikához kapcsolódó élmény nyújtása

3 Helyszín: János-hegy és környéke Időtartam: kb. 5 óra

4 Előkészületek  Helyszín kiválasztása, bejárása  Feladatok kitalálása  Mérések elvégzése a helyszínen  Referencia információk beszerzése  Verseny folyamatának átgondolása  Csapatok megszervezése, felkészítése

5 1. Feladat – a Libegő alsó állomásán Határozd meg a Libegő szintkülönbségét!

6

7

8

9 2. Feladat – a Libegőn a) Milyen hosszú a Libegő?  Mérd meg mekkora a két ülés közötti távolság! (- az alsó állomáson, amíg áll a lift)  Felmenet közben mérd le mennyi idő telik el, amíg két szembejövő lift elhalad melletted!  Mérd meg mennyi idő alatt ér fel a lift!  Számolás: - lift sebességének meghatározása - hossz kiszámítása

10 b) Számold meg hány szék van a liften összesen! c) Figyeld meg, hol megy a drótkötél az oszlopoknál! Miért van ez így?

11

12

13

14

15 3. Feladat – a felső állomásnál Gyűjts információt és írj egy rövid ismertetőt a Libegőről 10 percben!

16 4. Ismerkedj meg a barometrikus nyomásmérővel!

17 a) Hogyan változik a légnyomás, amikor felmászol egy hegytetőre? Mi az oka? b) Nullázzuk a barométert együtt! c) Mit gondolsz, hogyan fog változni a folyadék szintje, ahogy felfelé mászunk? Miért?

18 5. Feladat – a hegytetőre felmenet a) Keresd a meglepetést a térképvázlaton megjelölt pontban! (Időre!) b) Melyik csapat ér a toronyhoz elsőnek?

19

20 6. Feladat – a kilátónál Megéri-e felmenni egy csokiért?

21

22

23

24 7.Feladat – a kilátótoronyban Határozd meg a lift teteje és a hegytető közötti szintkülönbséget! a) Olvasd le a barométer két ágában a folyadékszint különbséget! (Emlékezz, 0-szint a lift teteje volt!) b) A kilátótoronyban az egyik ismertetőtáblán fel van tüntetve az egyes teraszok magassága. Írd fel ezeket a torony vázlat-ábrájára!

25

26 a) Ahogy együtt megyünk fel a kilátótoronyba, minden teraszon olvasd le és jegyezd fel a barométer folyadék-szint különbségét! b) Készíts grafikont a folyadék-szint különbség és a magasságkülönbség összefüggéséről! (Kis szintkülönbségek esetén ez közel lineáris függvény.) c) A grafikon segítségével határozd meg a lift teteje és a hegytető közötti szintkülönbséget!

27 8. Feladat – a normafai réten Találd meg a kijelölt fát! a) Ismerkedj meg a tájolóval és találd ki, hogyan kell használni!

28 a) A csapat egy vállalkozó tagja egy adott pontból indulva, fején egy kartondobozzal találja meg az előre kijelölt fát!

29

30

31

32 9.Feladat – a normafai játszótéren Hogy tudnátok a csapat 3 tagját kiegyensúlyozni a libikókán? a) Készítsetek rajzot arról, hogy kinek hol kellene ülnie! b) Mérjétek meg a libikóka hosszát, számoljatok és az adatokat tüntessétek fel a rajzon! c) Próbáljátok ki, működik-e ez a gyakorlatban! Min. 5 mp- en keresztül tartsátok egyensúlyban a libikókát letámasztás nélkül!

33

34

35 10.Feladat – a Tündér-sziklánál Válassz egy alkalmas követ és határozd meg a szikla sűrűségét!

36

37

38

39 11.Feladat – a libegő alsó állomásánál Vizes-rakéta a) Nézd figyelmesen végig a kísérletet és magyarázd el részletesen, mit láttál! b) Mi a víz szerepe? c) Melyik jármű működik ezen az elven? Miért éppen így?

40

41

42

43 A hangulat kedvéért …

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59 Tartalom az interneten Feladatlapok és tanári segédlet: ► www.metal.elte.hu/~dlab


Letölteni ppt "Fizika vetélkedő a János-hegyen. A vetélkedő célja  Érdeklődés felkeltése  Előítéletek levetkőzése  Motiváció  Fizikához kapcsolódó élmény nyújtása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések