Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 1 A három agy elmélet Biblikus értelmezése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 1 A három agy elmélet Biblikus értelmezése."— Előadás másolata:

1 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 1 A három agy elmélet Biblikus értelmezése

2 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 2 Bevezetés David MacLean hármas (triunális) agyfelépítési elmélete: A reptilia-agy a túlélési működésért felelős agytörzsi struktúrák világa. Az ősi emlős agya, benne kérgi és kéregalatti alrendszerekkel, az érzelmeket szabályozó világ. Végül az emberi „új agykéreg” a magasabb megismerési folyamatokért felelős

3 Reptilia agy Limbikus rendszer ÚJ AGYKÉREG A HÁROM AGY ÚJ AGYKÉREG - Gondolkodás, tudás LIMBIKUS RENDSZER -Érzelmi gondolkodás -Emlékezés -Érzelmi szelekció David MacLean nyomán REPTILIA-AGY -Ösztönök -Alapvető szükségletek, - túlélés

4 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 4 Az ősagyunk Szelektálja, hogy a másik személy olyan valaki 1. Akit gondozni kell (gondoskodás), 2. Akinek bennünket kell gondoznia (ellátás), 3. Akivel szeretkezni kell (szex), 4. Akitől menekülni kell (félelem), 5. Akinek engedelmeskedni kell (alárendelődés), 6. Akit meg kell támadni (agresszió).

5 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 5 Cél Jak. 1.21-22 Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket. Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.

6 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 6 Szelíden fogadjátok ELVETNI BEFOGADNI MEGTARTANI CSELEKEDNI NEM BECSAPNI Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket. Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.

7 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 7 Elvetni A másik személyére először az ős-agy reagál. Az érzelmi szelekció az emlékezeti tárban lévő tapasztalatok alapján szerveződik (szimpátiál- antipátiák). A megbocsátás során a fájdalmat okozó másikkal kapcsolatos érzelmek (harag, bűntudat és félelem) feldolgozódnak, pozitív előjelűvé alakulnak át. Az „adóság elengedése”: „a tisztátalanság és gonoszság maradványának az elvetése”.

8 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 8 Befogadni Az Igét a neo-kortex fogadja be, itt halljuk meg és értelmezzük. Aztán a tudatos döntés és cselekvés által történik a korábbi tapasztalatok felülírása (pl. idegen – maradj velünk: szemléletváltás) A hitből való (a kiszámíthatón túlira építő) cselekvés átformálja a gondolkodásmódot és új (ismerős) hatásrendszert alakít ki a köztiagy struktúrái felé.

9 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 9 A hit próbája Jak. 3.13-1 Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz! Ha pedig keserű irigység és viszálykodás van a szívetekben, ne kérkedjetek, és ne hazudjatok az igazsággal szemben. Ez a bölcsesség nem felülről jön, hanem földi, testi és ördögi.

10 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 10 Megtartani Az új strukturális elrendezés alkalmas arra, hogy új kondícióhoz adjon alapot: pl. a felülről való bölcsességhez ( Jak. 3. A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató. Az igazság gyümölcse békességben vettetik el azoknak, akik békességet teremtenek.) Megtartani a lelket, nem csupán az elmét

11 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 11 Cselekedni A kortexen át az ősagyra gyakorolt emlékeket, attitűdöket felülíró hatás (az Ige hatalma) eredménye a hit, remény, szeretet motiválta cselekvés Isten akaratának való engedelmesség (engedelmeskedjetek az Istennek és álljatok ellen az ördögnek) E cselekvésnek gyümölcse, vagyis valami új dolog lesz az eredménye

12 David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 12 Nem becsapni Hozzátok meg szívetekben a döntést, hogy akarjátok-e azt, amit Jézus. Csak akkor lesz változás, ha döntésre juttok, egyébként becsapjátok magatokat. Úgy tesztek, mintha tetettek volna már valamit, szív nélkül azonban gyenge még az elhatározás (vérfolyásos asszony)


Letölteni ppt "David MacLean alapján Dr.Veres Sándor 1 A három agy elmélet Biblikus értelmezése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések