Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Az adminisztráció csökkentése a közlekedési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Az adminisztráció csökkentése a közlekedési."— Előadás másolata:

1 Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Az adminisztráció csökkentése a közlekedési igazgatási hatósági eljárásban Közgyűlés Galyatető 2007. május 17-18.

2 Az adminsztráció szükséges szintű fenntartása mindenki érdeke. Tulajdon védelme bűnmegelőzés jogi helyzet átláthatósága és kezelhetősége Európai Bizottság cselekvési programja kkv. adminisztrációs tehercsökkentésről (2012re -25%) Magyarország: 1029/2007.(V.9) Kormány határozat a kormányzati deregulációs programról. (2008. december 31- ig megvalósítandó)

3 Szabályozás és tervezetek áttekintése Az Bizottság értelmező közleménye másik tagállamból származó gépjárművek nyilvántartási eljárásáról (2007/C 68/04.) Új járművek [ jelenleg a személygépkocsikra és motorkerékpárokra majdnem teljes körű, az autóbuszok és tehergépjárművek vonatkozásában a keretirányelv felülvizsgálata folyamatban van] EK-típusjóváhagyás EK megfelelőségi igazolás (COC okmány)

4 A kibocsátása a GYÁRTÓ felelőssége!!! A jelenlegi szabályozás NEM KÖVETELI MEG a COC okmány járműkísérő szerepét.  A műszaki megvizsgálás kapcsolatai, tekintettel a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 23.§. (7) bekezdésére. Szakmai rendszám:  kiskereskedők részére  rendszám, okmány, útnyilvántartás összefüggései  nem jelent nyilvántartásba vételt

5 JÁROK rendszer Működési logika Személyes megjelenés Elektronikus kérelem Hatósági határozat Ügytípus választás Ügyintézés Adatkérés a szakrendszerből Elbírálás Kérelemnek helyt ad Kapcsolódó tevékenységek Adatbázis aktualizálás Hiánypótlási felhívás Megszüntető végzés Felfüggesztő végzés Elutasító határozat Kérelem nyomtatás Törzskönyv gyártás kezdeményezése Forgalmi engedély nyomtatás Jármű és kérelem/ügy keresés

6 Rendszerkapcsolatok TR Származás ell. nyilvánt. Cégnyilvántartás, SZIG, Útlevél nyilvántartás, VEN, Adóhatósági rendszerkapcsolat (APEH) EVIG, IRKA, ReAlk, adatszolgáltatások Figyelőztető alkalmazás KEP SZL XR Törzskönyv gyártás Jármű kísérő lap IGFB ISZL Műszaki adatlap Műszaki érv. változás Közlekedés Felügyelet Eredetiség vizsgálati nyt. Körözési nyilvántart. Első szakaszban Későbbi szakaszban Javasolt kapcsolat STB (Bianko) JÁRMŰ Okmányirodai szakrendszer VPOP

7 Új jármű forgalombahelyezése: Az első forgalomba helyezésre irányuló kérelemhez csatolni kell: a Műszaki Adatlapot, a forgalmi engedély és a törzskönyv illetékének megfelelő illeték megfizetését tanusító igazoláset, a tulajdonjog megszerzését igazoló okiratot. A kérelem benyújtásakor be kell mutatni: a forgalmazók részére biztosított és a jármű értékesítésekor kitöltött Járműkísérő lapot, a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás megkötéséről szóló igazolást, a rendszámtábla igazgatási szolgáltatási díjáról, a rendszám érvényesítő címke díjáról, a vagyonszerzési illeték befizetéséről szóló postai feladóvevényt, a külön jogszabályban meghatározott személygépjármű esetében a regisztrációs adó megfizetéséről szóló igazolást, ügyfél azonosító okmány.

8 69. § (1) A járműkísérő lap a járműforgalmazók és a járműgyártók (a továbbiakban: gépjármű-forgalmazók) által Magyarországra behozott, illetve a Magyarországon gyártott új járművekre kiadott szigorú számadásos okmány, amely kitöltése után a jármű belföldi nyilvántartásba vételéig igazolja a jármű feletti rendelkezési jogot „(4) A gépjármű-forgalmazók a járműkísérő lapok igénylése iránti kérelmet a kormányzati portálon keresztül elektronikus úton is előterjeszthetik.” PROBLÉMA!!! A kiadott Járműkísérő lapok gyártók, forgalmazók közötti „átadása”. A BM rendeletben meghatározott kitöltési szabályok a biankó okmányok átadását nem preferálja, NEM MEGENGEDETT!!! A HIVATAL fejlesztései az adminisztráció csökkentése érdekében:  Elektronikus ügyintézési lehetőségek bővítése  Adatszolgáltatási megekeresések on-line alapú teljesítésének bővítése

9 Megoldandó feladatok A Bizottság értelmező közleményéből eredően átvizsgálni a jelenlegi szabályozást.  COC okmány sorsa – akár a bontásra történő leadásig a jármű életút követése?  Szakmai rendszámtáblákkal kapcsolatos szabályozás kialakítása – a szakmai szervezetek és érdekképviseletek véleményének kikérése mellett.

10 Az ügyfélszolgálati központok és virtuális (elektronikus ügyintézés) hozzáférés lehetőségének javítása, a hatósági eljárások egységesítése és egyszerűsítése, az ügyfelek elégedettségének rendszeres mérése, valamint a hivatalok ügyfelek felé történő számonkérhető „ vállalásait” tartalmazó, ún. Ügyfélszolgálati Charták bevezetése. Nemzetközi vizsgálatokon alapuló megállapítások: az állampolgárok államba vetett bizalmának megrendülése; növekvő elvárások a közszolgáltatásokkal kapcsolatosan; az állami kiadások megugrása, az igényelt erőforrások túlzottá válása; az állam által ellátandó feladatok tisztázatlansága; a közigazgatási szervezetek hatáskörének és feladatainak definiálatlansága; túlbürokratizált, bonyolult, átláthatatlan intézményi működési folyamatok; a köztisztviselők nem megfelelő ösztönzése és szakmai tudásának hiányosságai. A magyar közigazgatásban a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan megjelentek a bürokratizálódásból eredő hatékonysági és eredményességi problémák. Ezek megoldása jelenti az egyik legfontosabb célja a közigazgatás reformjának végrehajtására.

11 Megköszönve megtisztelő figyelmüket, további eredményes konferenciát kívánok.


Letölteni ppt "Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala Közlekedési Igazgatási és Nyilvántartási Főosztály Az adminisztráció csökkentése a közlekedési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések