Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ismétlő struktúrák. Ismétlő struktúrák ábrázolása Ha egy adott folyamatot többször is meg kell ismételni, ismétlő struktúrákat vagy más néven ciklusokat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ismétlő struktúrák. Ismétlő struktúrák ábrázolása Ha egy adott folyamatot többször is meg kell ismételni, ismétlő struktúrákat vagy más néven ciklusokat."— Előadás másolata:

1 Ismétlő struktúrák

2 Ismétlő struktúrák ábrázolása Ha egy adott folyamatot többször is meg kell ismételni, ismétlő struktúrákat vagy más néven ciklusokat használunk. Bármely algoritmusnak véges számú lépés után véget kell érnie, ezért az ismétlő stuktúrának (ciklusnak) tartalmaznia kell egy úgynevezett kilépési feltételt. Kétféle ciklust ismerünk: Előltesztelő ciklus Hátultesztelő ciklus

3 Előltesztelő ciklus Feltétel IGEN Műveletsor NEM Ameddig a feltétel teljesül ismételjük a műveletsort. Ha a feltétel már a ciklusba lépés előtt nem teljesül, a műveletsort egyszer sem végezzük el.

4 Feladat: Számítsuk ki valahány téglalap kerülrtét és területét.

5 START Eredmeny K, T K:= (h+sz)*2 T:= h*sz Adottak h, sz STOP Ismétlés: egy téglalap kerületének és területének kiszámítása!

6 START STOP Adott válasz Adottak h, sz Eredmény K, T Adott válasz Műveletek válasz=‘igen’ IGEN NEM Kiszámolod a téglalap kerületét és területét? válasz: igen vagy nem Kiszámolod a köv. téglalap kerületét és területét? válasz: igen vagy nem

7 Fontos! A műveletsorban kötelező módon kell lennie egy olyan műveletnek, amely megváltoztatja a feltételben levő paraméterek értékét !

8 START STOP Adott válasz Adottak h, sz Eredmény K, T Műveletek válasz=‘igen’ IGEN NEM Kiszámolod a téglalap kerületét és területét? válasz: igen Így a válasz mindig igen marad, sose fejezzük be a számolást.

9 Feladatok 1. Írjunk folyamatábrát valahány elsőfokú egyismeretlenes egyenlet megoldására. 2. Számoljuk ki valahány kör kerületét és területét. Használjunk folyamatábrát. 3. Számítsuk ki számok összegét. Az összegszámítás akkor álljon le, ha az összeghez hozzáadandó szám értéke 0.

10 Hátultesztelő ciklus Feltétel IGEN Műveletsor NEM A műveletsort addig ismételjük ameddig a feltétel igazzá nem válik A műveletsort legalább egyszer elvégezzük

11 Feladat: Számítsuk ki legalább egy vagy több téglalap kerülrtét és területét.

12 START STOP Adottak h, sz Eredmény K, T Adott válasz Műveletek válasz=‘nem’ IGEN NEM Befejezted a kerület és terület számolást? válasz: igen vagy nem

13 Fontos! A műveletsorban kötelező módon kell lennie egy olyan műveletnek, amely megváltoztatja a feltételben levő paraméterek értékét !

14 Megjegyzés A két bemutatott ismétlő struktúra közös jellemzője, hogy nem tudhatjuk pontosan hányszor fog ismétlődni az adott műveletsor Ha tudjuk, hogy az adott műveletet hányszor kell elvégezni akkor egy módosított elöltesztelő ciklust használunk, ezt számlálós ciklusnak nevezzük

15 A számlálós ciklus i:= i+r Műveletek i <=vé IGEN i=ké NEM i – ciklusszámláló ké – ciklusszámláló kezdeti értéke vé – ciklusszámláló végső értéke r – a ciklusszámlálót módosító érték (lépés)

16 Feladat: Számítsuk ki pontosan 10 téglalap kerülrtét és területét.

17 START STOP Adottak h, sz Eredmény K, T i:= i+1 Műveletek i <=10 IGEN NEM i=1

18 Feladatok 1. Számítsuk ki az első 25 szám összegét. 2. Olvassunk be számokat, addig amíg a beolvasott szám különbözik 0-tól. Írjuk ki közülük hány volt páros és hány páratlan.


Letölteni ppt "Ismétlő struktúrák. Ismétlő struktúrák ábrázolása Ha egy adott folyamatot többször is meg kell ismételni, ismétlő struktúrákat vagy más néven ciklusokat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések