Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EU-s pályázatok írása és módszertana

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EU-s pályázatok írása és módszertana"— Előadás másolata:

1 EU-s pályázatok írása és módszertana
Fábián Klára

2 „Az első lépések” Kipattan a szikra, avagy megfogalmazódik a projekt ötlet (szükséglet, vagy kényszer) Érintettek elemzése (érdekeltek/ellenérdekeltek)   PARTNERKERESÉS KL. KONKORDIA T. I.

3 „Menetrend” Projekt menedzsment felállítása
(A partnerek bevonásával !) Projekt kidolgozása, feltételek felmérése „Mérföldkövek meghatározása” Pályázatfigyelés Célrendszer vizsgálata az adott pályázati kiírás(ok)hoz Pályázati szándék elhatározása Pályázati dokumentáció beszerzése, kidolgozása Önellenőrzés, folyamatos visszacsatolás KL. KONKORDIA T. I.

4 I. Pályázat előkészítése/1.
1. Saját célok pontos meghatározása 2. A pályázati csomag áttanulmányozása A csomag tartalma: (ált. 4 csomag) 1. Pályázati felhívás 2. Kitöltési útmutató 3. Segédlet a megvalósíthatósági tanulmány / üzleti terv elkészítéséhez 4. Dokumentumok (adatlap, mellékletek) 3. A jogszabályok összegyűjtése KL. KONKORDIA T. I.

5 I. Pályázat előkészítése/2.
Mely szempontokat kell kiemelten mérlegelni? Céljaink illeszkednek-e az intézkedési dokumentumok egyikéhez? Jogosultak vagyunk- e pályázat beadására? Tudjuk-e biztosítani az önrészt (sajáterő)? Tudjuk- e vállalni az utófinanszírozás nehézségeit? Rendelkezünk- e megfelelő jelzálog lehetőséggel? KL. KONKORDIA T. I.

6 I. Pályázat előkészítése/3.
Célok, tevékenységek és azok feladatainak pontosítása A szükséges információk felmérése Döntés a pályázat kidolgozásának módjáról Helyi pályázatírói team kialakítása Külső tanácsadói cég munkájának igénybevétele Tájékozódás lehetősége, együttműködés a befogadást, értékelést végző szervezettel KL. KONKORDIA T. I.

7 II. A pályázati anyag összeállítása/1.
Javasolt lépések: 1. A pályázatírói team összeállítása 2. Feladat és ütemterv elkészítése 3. A megvalósíthatósági tanulmány vagy az üzleti terv elkészítése 4. Szükséges mellékletek beszerzése 5. A pályázati adatlap kitöltése 6. A pályázati dokumentáció összeállítása 7. A pályázat önellenőrzése KL. KONKORDIA T. I.

8 II. A pályázati anyag összeállítása/2.
Adminisztratív követelmények: A pályázatot ? példányban kell beadni ? Minden dokumentumból egy eredeti példánynak kell lenni ! A pályázati kérelem minden pontját ki kell tölteni !(vonatkozó/nem vonatkozó) A beadott dokumentumoknak cégszerű aláírást kell tartalmaznia ! KL. KONKORDIA T. I.

9 II. A pályázati anyag összeállítása/3.
Tartalmi követelmények: Megvalósíthatósági tanulmány (üzleti terv) A célok illeszkedése Alanyi jogosultság megléte ( és igazolása!) A projekt költségvetésének megfelelősége (hatásosság, hatékonyság, gazdaságosság) Az igényelt támogatási szint megléte KL. KONKORDIA T. I.

10 III. Leggyakrabban előforduló formai hibák
Nem a pályázati célnak megfelelő dokumentum került beadásra A pályázati dokumentáció hiányos A dokumentumok nincsenek teljes körűen kitöltve Hiányzik az aláírás, vagy nem a jogosult személy írta alá Az üzleti terv tartalma hiányos A jogosultságra vonatkozó igazolás hiányzik A nyilatkozatok, a biztosítékra vonatkozó dokumentumok hiányoznak, hiányosak, vagy nem érvényesek Igazolások hiányosak, vagy nem az előírt formában kerültek kiadásra Hiánypótlásra általában csak egyszer van lehetőség! KL. KONKORDIA T. I.

11 IV. Leggyakrabban előforduló tartalmi hibák
A pályázati cél nem illeszkedik a támogatási célhoz A hatósági engedélyek nem a projektre vonatkoznak A felkínált biztosíték nem felel meg a minimum követelményeknek. A költségvetés jogosulatlan követeléseket is tartalmaz Az üzleti terv és likviditási terv nem támasztja alá a projekt megvalósíthatóságát A támogatás szükségessége nem indokolt az üzleti terv alapján. KL. KONKORDIA T. I.

12 PÁLYÁZATI ADATLAP /1. 1. Projekt összefoglaló 2. A pályázó adatai
3. A támogatásban részesülő partnerek 4. A pályázó és a partnerek bemutatása - projekt vezetési- és megvalósítási képesség, - projekt megvalósításban szerzett tapasztalatok (2-3.) KL. KONKORDIA T. I.

13 PÁLYÁZATI ADATLAP /2. 5. A megvalósítandó projekt bemutatása
- célkitűzések - indokoltság - illeszkedés más stratégiákhoz - a tevékenységek részletezése, a megvalósítás módja (cselekvési- és ütemterv) KL. KONKORDIA T. I.

14 PÁLYÁZATI ADATLAP /3. (folytatás !) - a projekt megvalósításának számszerűsíthető eredményei (indikátorok) - fenntarthatóság (pénzügyi, személyi, eredmények továbbvitele) - horizontális szempontok (esélyegyenlőség, környezeti fenntarthatóság) KL. KONKORDIA T. I.

15 PÁLYÁZATI ADATLAP /4. 6. Költségvetés
(költségek (bruttó/nettó) = források !) - költségek : elismerhető/el nem ismerhető (I. személyi jellegű ktsg, II. beszerzések /ingatlan vásárlás, építés, eszköz beszerzés, szolgáltatások igénybevétele/, III. adminisztratív ktsg.) - források : I. Saját forrás (számlapénz, bankhitel, egyéb), II. Igényelt támogatás, III. Egyéb támogatás (Nem minden pályázat ad lehetőséget forráskoordinációra !!!) KL. KONKORDIA T. I.

16 PÁLYÁZATI ADATLAP /5. 7. Szinergia (közvetett hatások, költség-haszon elemzés) „Kő az állóvízbe !” 8. Tájékoztatás, nyilvánosság 9. Nyilatkozat(-ok) KL. KONKORDIA T. I.

17 Elérhetőségeim : - tel.: 30/9728-096 - e-mail : konkord@chello.hu
KL. KONKORDIA T. I.

18 Köszönöm a figyelmüket és eredményes „pályázást” kívánok !
KL. KONKORDIA T. I.


Letölteni ppt "EU-s pályázatok írása és módszertana"

Hasonló előadás


Google Hirdetések