Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biotikus környezeti tényezők - Biotické faktory prostredia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biotikus környezeti tényezők - Biotické faktory prostredia."— Előadás másolata:

1 Biotikus környezeti tényezők - Biotické faktory prostredia

2 Alapfogalmak FAJEGYEDEKBŐL áll bioszféra biom zonalitás társulás (biocönózis) populáció szervezet szervrendszerek szervek szövetek sejtek sejtszervecskék molekulák atomok egyed alatti szerveződési szintek egyed feletti szerveződési szintek ökológia »»

3 A populáció - Populácia

4 POPULÁCIÓ: egy faj azon egyedeinek összessége, amelyek egy helyen és egy időben együtt élnek és tényleges szaporodási közösséget alkotnak. (egy faj egyedeinek szaporodóképes közössége)

5 A populáció tulajdonságai: 1. Nagyság – az összes egyed száma 2. Létszámnövekedés – szempontjából a populáció lehet: növekvő csökkenő stagnáló 3. Sűrűség – nagy sűrűségű – kis sűrűségű emelkedő - süllyedő

6 Réti populációk: fűfélék vs. kosbor Sűrűség – nagy sűrűségű – kis sűrűségű populációk

7 KONKURENCIA – Olyan viszony a populáción belül, ill. a populációk között, amikor az egyedek versengenek az életfeltételekért (tápanyagért, vízért, fényért). Az érintetlen természetben egyensúly áll fenn.

8 PREDÁCIÓ – Olyan viszony a populációk között, amelyben a zsákmány a predátor (ragadozó) tápláléka.

9 PARAZITIZMUS (élősködés) – Olyan viszony a populációk között, amelyben az egyedek más egyedek testnedveivel vagy szöveteivel táplálkoznak. A paraziták a gazda felszínén vagy belsejében élnek.

10 SZIMBIÓZIS (együttélés) – Olyan viszony a populációk között, amelyben a fajok együttélése mindkét faj számára előnyös. Photo by: stockpix4u Zuzmó Bohóchal és tengeri rózsa

11 Társulások (biocönózisok) - Spoločenstvo organizmov (biocenóza)

12 TÁRSULÁS (biocönózis): egy élőhelyen és egy időben élő különböző fajok populációjának együttélése. baktériumok, gombák, növények és állatok alkotják

13 növénytársulás állattársulás

14 lombkoronaszint cserjeszint gyepszint mohaszint gyökérszint A társulás (biocönózis) térbeli tagozódása szintekre

15 A társulás összettétele az év folyamán változik: bizonyos fajok fogynak, némelyek gyarapodnak (pl madarak elköltözése) változik a fiatal és a felnőtt egyedek aránya A társulásoknak eltérő faji változatossága – DIVERZITÁSA van. Ez a fajok számában és a fajok egyedszámában nyilvánul meg. Az emberi tevékenység gyakran negatívan hat a társulások diverzitására. Ez a fajok számának csökkenésében nyilvánul meg.

16 Trópusi esőerdő – a fajok nagy diverzitása jellemzi

17 A természetes társulásokon kívül az ember mesterséges társulásokat hoz létre. szántóföldi társulások, kertek, gyümölcsösök, parkok

18

19 A mesterséges társulást MONOKULTÚRA alkotja. A nem elégséges biodiverzitás bizonyos populációk túlszaporodását okozza. Ez a mesterséges társulásban kártevőként működik.


Letölteni ppt "Biotikus környezeti tényezők - Biotické faktory prostredia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések