Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A világ szubtrópusi monszun területei. Szubtrópusi monszun területek  É-Amerikában: Nagy-medence, Préritábla, Florida és vidéke  D-Amerikában: Pampák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A világ szubtrópusi monszun területei. Szubtrópusi monszun területek  É-Amerikában: Nagy-medence, Préritábla, Florida és vidéke  D-Amerikában: Pampák."— Előadás másolata:

1 A világ szubtrópusi monszun területei

2 Szubtrópusi monszun területek  É-Amerikában: Nagy-medence, Préritábla, Florida és vidéke  D-Amerikában: Pampák  Afrika déli csücske és északi része  Ausztrália keleti partja és Új-Zéland

3 Éghajlat Négy évszak alakul ki a monszunszelek irányától függően: 1. Meleg, csapadékos nyár (ilyenkor a szél az óceán felől fúj, és az ott lévő párás levegőt viszi tovább a szárazföld felé, és ott csapadékként leadja) 2. Enyhe, száraz tél (ekkor a szárazföld felől fúj az óceán felé), ennek ellenére éjszaka fagyok is lehetnek 3. A két nagy évszak között még két rövidebb tavasz és ősz is megjelenik.

4 Hőmérséklet, Csapadék Az évi közepes hőingás min.15ºC vagy annál több, a napi hőingás kicsi. a napi hőingás kicsi.

5 Szélrendszer  monszunszelek vidéke Kialakulását az óceán és a szárazföld eltérő felmelegedéséből adódó légnyomás különbség okozza Nyáron az óceán felől fúj a szél, télen pedig a szárazföld felől fúj. Irányának váltását hurrikánok és tájfunok kísérik  nyugatias szelek vidéke is, mert beleesik a 23.5º-60º közötti területbe.

6 Folyók  Folyóinak vízjárása erősen ingadozó, mert a szél csak nyáron hoz csapadékot.  Gyakran előfordul az is, hogy a folyók teljesen kiszáradnak

7 Felszínformálás  Aprózódás (a hőingás miatt)  Málás ( a sok csapadék és magas hőmérséklet miatt)  A tengeri munka (az óceán közelsége miatt) és folyók hegyből kilépő esése is kopárrá teszi a felszínt. A talaj vöröses, ha száraz, és sárgás színű, ha nedves. A talaj humusztartalma alacsony, mert a tűleveles fajok nem sok szerves anyagot adnak.

8 Növényvilág A babérlombú erdő jellemzi a területet. A babérlombú erdő jellemzi a területet. Jellegzetességei: Jellegzetességei:  Rövid vegetációs idő, fénykedvelő növények  Mohaszintmoha a fák törzsén és tövében, zúzmók a fűszálakon csüngenek  Gyepszint többnyire páfrányok uralják  Cserjeszint páfrányok, liánok  Lombkoronaszint laza szerkezetű, örökzöld fajok

9 Növényvilág araukária fenyő, páfrányfenyő Fenyőfélék

10 Növényvilág Narancsfa, citromfa Citrusfélék

11 Növényvilág Liliomfák (magnoliaceae)

12 Növényvilág Babérfa

13 Növényvilág Teafa

14 Növényvilág Bambusz

15 Állatvilág földrészenként különböző bőgőmajom kígyónyakú teknős

16 Állatvilág papagályok

17 Gazdaság  Az esőerdőkben termő fűszernövények, gyógynövények hasznosítása  Esőerdők fáinak kitermelése

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A világ szubtrópusi monszun területei. Szubtrópusi monszun területek  É-Amerikában: Nagy-medence, Préritábla, Florida és vidéke  D-Amerikában: Pampák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések