Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Takács Béla 2000.. 2 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Takács Béla 2000.. 2 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled."— Előadás másolata:

1 1 Takács Béla 2000.

2 2 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled Device, azaz töltéscsatolt eszköz.

3 3 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (2.) Egy fényforrás megvilágítja a letapogatandó képet, és a visszaverődő fény egy lencse segítségével a CCD-be jut. A CCD egy félvezető eszköz, amely fénytől függően töltéseket szállít az erősítőhöz. Az erősítő jelét egy analóg-digitális átalakító (ADC) digitális jellé alakítja.

4 4 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (3.) A letapogatás soronként történik. A soronkénti letapogatást léptetőmotor vezérli. Kézi scannereknél a letapogatást a scanner végighúzásával biztosítjuk, s ez természetesen nem lehet olyan pontos, mint a léptetőmotoros.

5 5 Veszteségmentesen tároló állományformátumok Hátrány: nagyobb állományméret

6 6 Állományformátumok (1.) BMPBit MaP bittérképes állomány A MS WINDOWS-ban használatos pixeles képek tárolására szolgál Különféle színmélységűek lehetnek (8, 16, 24 bites színmélység)

7 7 Állományformátumok (2.) PCXA PC Paintbrush rajzprogram, a Paintbrush elődjének állományformátuma. Ez is különféle színmélységet támogat.

8 8 Állományformátumok (3.) TIFA Tagged Image File Format címkézett állományformátum. Bittérképes tárolási forma. Tetszés szerinti képméretet és színmélységet támogat 24 bitig. (Dokumentumleíró szabvány)

9 9 Állományformátumok (4.) GIFA Graphics Interchange Format A CompuServe fejlesztette ki. Csak 256 színt kezel. Korlátjaitól eltekintve nagyon elterjedt. Sok képnézegető, böngésző program ismeri.

10 10 Állományformátumok (6.) TGAA TarGA a Truevision által kifejlesztett képformátum. Sok képnézegető, és más képfeldolgozó program ismeri.

11 11 Veszteségesen tároló állományformátumok Előny: kisebb állományméret

12 12 Állományformátumok (7.) Az állomány formátumok sora még folytatható, és scannertípustól, meghajtó programtól függ. A többi állományformátummal egyelőre nem foglalkozom, talán majd később.

13 13 Állományformátumok (8.) JPG, JPEGJoint Photograhy Experts Goup által kifejlesztett állományformátum. 6... 20 szoros tömörítésre képes. Árnyalatos bittérképes képekhez való. 24 bites színmélység.

14 14


Letölteni ppt "1 Takács Béla 2000.. 2 HOGYMŰKÖDIK A SCANNER? (1.) A scanner lelke, mint a digitális fényképezőgépnél vagy a digitális kameránál a CCD. CCD - Charge Coupled."

Hasonló előadás


Google Hirdetések