Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Multimédia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Multimédia."— Előadás másolata:

1 Multimédia

2 Multimédia mai elterjedt jelentése a számítógépes média !
Mi a Multimédia? A multimédia gyűjtőfogalom amely több különböző médium (szöveg, kép, mozgókép, animáció és hang) kombinált használatát jelenti valamilyen oktatási vagy szórakoztatási cél érdekében. Multimédia mai elterjedt jelentése a számítógépes média !

3 A multimédia felhasználási területei
művészet oktatás szórakoztató ipar tervezés, gyógyítás, matematika tudományos kutatások.

4 a szórakoztatóiparban, filmek speciális effektjeit, rajzfilmek animációt adja. A multimédiás játékok népszerű időtöltésnek bizonyulnak napjainkban. tervezésben, főleg a mechanikai és az autótervezében a multimédia elsősorban a gépek megtervezésére szolgál(CAD), így előre láthatjuk, hogy mi lesz az eredmény, előre lehet teszteket végrehajtani a gyógyításban a doktorok gyakorolhatnak virtuálisan, mielőtt a beavatkozást embereken hajtanának végre, kockáztatva annak gyógyulását. Ki tudják próbálni, milyen következménye lehet egy műtétnek a matematikában és a tudományos kísérletekben a multimédia főleg modellezésre és szimulációra van használva. Például egy tudós meg tudja nézni egy anyag molekuláris modelljét.

5 Miért ilyen népszerű? Interaktivitás!
a többféleképpen megjelenő információ fokozza a felhasználó élményeit, könnyebbé, gyorsabbá teszi az információ elsajátítását. aktív résztvevővé alakítja a felhasználót, ahelyett, hogy az csak passzív megfigyelője lenne az információnak. (pl.: a felhasználó képes focizni anélkül, hogy a pályán ténylegesen ott lenne, mégis résztvevője a meccsnek. A szimuláció csak illúzió, mégis valósnak tűnik a részvétel - ezt hívják virtuális valóságnak ) Interaktivitás!

6 Multimédia a számítógép oldaláról
A multimédia a számítástechnikai gyakorlatban azt jelenti, hogy a szöveges, grafikai és audio elemeket ötvözzük, több/kevesebb sikerrel. Ezekkel az elemekkel azonban számos eltérő formában találkozhatunk. A képek lehetnek például festett pontképek, (bitkép) scannelt fotók, szerkesztett vektorábrák vagy akár mozgóképek, mint például animációk vagy videoklippek. Ugyanez vonatkozik a hangokra és a szöveges állományokra. A multimédiás szoftverek világában tehát számos különböző file-formátummal találkozunk, egyes esetekben még a tapasztalt felhasználók sem ismerik fel mindig első pillantásra, hogy milyen adatfajtáról van szó. Röviden nézzük meg tehát a legfontosabb formátumokat.

7 Multimédia - a képek Számítógépen a képek ún. pixelekből (képpontokból) épülnek fel. A pixelek, egymás mellé téve egy képet alkotnak (hasonlóan a TV képernyő működéséhez). A képek tulajdonságai: - méret (szélesség / magasság ) - színmélység. Ezt a három tulajdonságot egy számhármassal szokták felírni, pl. 640x480x256, itt az első két tag a szélességet illetve a magasságot jelenti pixelekben, a harmadik pedig a színek számát. (nagy méret+több szín= nagy méretű állomány!)

8 Képeinket próbáljuk a megfelelő nagyságban és minőségben elmenteni!
A képek megjelenítése számítógépünkön történhet a digitalizálásnak megfelelő minőségben, de általában minden egyes képet a rendeltetésének megfelelő nagyságban és formátumban tárolunk. Képeinket próbáljuk a megfelelő nagyságban és minőségben elmenteni! A mentéshez szükséges megadnunk a kép formátumot. Ezeket, a formátumokat kiterjesztésekkel jelölték meg, melyek általában rövidítései a formátum tömörítési eljárására utaló leírásnak. Számtalan képformátum létezik, nézzük a leggyakoribbakat

9 A GIF és JPEG a két legelterjedtebb állományformátum a világhálón.
Állóképek formátumok BMP (Windows Bitmap) - Pixeles képfájl-formátum, nagyon gyenge hatásfokú, a Windows belső képformátuma, ezért a legtöbb Windows alatt futó program képes értelmezni és felhasználni. Windows környezetben univerzális. TIFF (Tagged Image File Format) - A nyomdai előkészítés legelterjedtebb képi formátuma. Platform-független. JPEG (Joint Photographic Experts Group) – Fájlformátum, amely veszteséges tömörítéssel dolgozik. Nagyon közkedvelt minden olyan területen, ahol a kis fájlméret fontos követelmény. Elsősorban fotó jellegű képekhez használjuk. GIF (Graphics Interchange Format) - Webes képformátum, kis helyigénye és hasznos szolgáltatásai kimondottan népszerűvé tették. A GIF állományok színpalettás képek, azaz legfeljebb 256 színt tartalmazhatnak, elsősorban különböző "homogén" színeket tartalmazó ábrák tárolására alkalmas . A GIF különlegessége még az animáció: állóképek sorozatát animációként tárolhatjuk egyetlen állományban A GIF és JPEG a két legelterjedtebb állományformátum a világhálón.

10 Mozgóképek A multimédia egyik nagyon látványos részét alkotják a mozgó, animáló részek. Ezek azok, amik nagyon sokat tudnak segíteni akár az oktatás során, akár a szórakoztatásban, hiszen a vizuális élményeket dolgozzuk föl és jegyezzük meg legtöbbször és a legkönnyebben. Ebből már némi ízelítőt kaptunk a képek között, hiszen a GIF formátum is támogatta - igaz, kezdetleges eszközökkel - az animáció megvalósítását. A mozgókép olyan jelsorozat, melynek egységei állóképek, és ezeket lineárisan egymásra helyezve, adott lejátszási sebesség mellett szemünk azt folyamatos jelnek tekinti.


Letölteni ppt "Multimédia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések