Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK"— Előadás másolata:

1 Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK
Képek Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK

2 Képek készítése programokkal
A két lehetőség: a vektorgrafikus vagy pixelgrafikus programok . A vektorgrafikus programokkal alkalmasabbak műszaki rajzok (CAD), egyszerű vonalas grafikák, vagy hosszabb szövegek kezelésére CorelDraw A pixelgrafikus rajzolóprogramokkal illusztrációkat, fotótechnikai trükköket, érdekes effektusokat készíthetünk.

3 képfelbontás A képfelbontás a képpontok távolságára jellemző adat. Mértékegysége a képpont/hüvelyk (pixels per inch, ppi). Ha egy kép felbontása 100ppi, az azt jelenti, hogy egy négyzethüvelyknyi területen 100×100= képpont található. A megjelenítő eszköz képfelbontását dpi-ben mérik

4 Színmélység A bitfelbontás vagy színmélység azt mutatja meg, hogy egy képpont színét hány biten tároljuk, vagyis maximálisan hány színt használhatunk a képben. 8 bites színmélység esetén 256 16 bites (High Color) színmélység esetén 65,536, 24 bites (True Color) színmélység esetén 16,777,216 színt használhatunk. Mekkora egy 100 ppi felbontású 6”×8” True Color kép mérete mérete? 600×800 ×3 byte=1,5MB

5 Felbontás A monitorfelbontás a megjelenítő eszköz képfelbontását jellemzi. A monitorok felbontás dpi-ben (pont/hüvelyk, dot per inch). Egy 192 ppi képfelbontású kép egy 96 dpi felbontású monitoron eredeti méretének kétszeresében jelenik meg. A kimeneti eszköz felbontása jellemzi a kész képet megjelenítő eszköz (nyomtató) felbontását. A lézernyomtatók általában dpi (pont/hüvelyk, dot per inch) felbontásúak. A fájlméretet befolyásolja: a kép felbontása, színmélység, a fájlformátum megválasztása Hány dpi egy olyan 8”×6”-es monitor felbontása, melyet 800×600-as méretre állítottunk?

6 Képformátumok Vektorgrafikus fájlformátumok vektorosan, matematikai eszközökkel írja le a rajzot. Encapsulated PostScript (EPS) formátum. Ezt a formátumot az Adobe fejlesztette. PostScript nyomtatókon nyomtatható ki. CDR, .CDT - CorelDRAW, CorelDRAW Template - a CorelDRAW vektoros fájlformátuma. (Tartalmazhat beillesztett bittérképes objektumokat is.) .WMF - Windows Metafile - Windows alkalmazások, elsősorban az Office programjai. Microsoft-fejlesztés. Vektoros és bittérképes is lehet. .PDF - Portable Data Format - Az Adobe Acrobat család fájlformátuma. Elsősorban szöveges fájlformátum; vektoros. Max. 800%-ig nagyítható. Tartalmazhat JPEG-tömörített, ill. tömörítetlen bittérképes elemeket is. .DXG, .DWG, .DXF - AutoCAD rajz.

7 Színrendszerek

8 Pixelgrafikus fájlformátumok
.BMP - Tömörítetlen bittérkép. Maximum 24 bites színmélységet tárol, kizárólag az operációs rendszer által meghatározott színeket használja (ez főleg alacsonyabb színmélységen akadály). .WMF - Windows Metafile - Windows alkalmazások, vektoros és bittérképes is lehet. .EPS - Encapsulated Postscript - nyomdai előkészítéshez használatos, az Adobe által kifejlesztett PostScript szabványt használó formátum .TIF, .TIFF - Tagged Image File Format - PC/Mac platformokon. Támogatja a grayscale, 16/24 bites színes palettát, a CIELab, RGB, CMYK színmodelleket. Azzal a céllal hozták létre, hogy eszközfüggetlen szabvánnyá váljon.

9 Pixelgrafikus fájlformátumok 2
.JPG, .JPEG - Adatvesztő tömörítési eljárást használó formátum. A tömörítési arány 5:1 és 20:1 közötti (a kibontáshoz a megjelenítést végző program a megnyitáskor elvégzi azt). A JPEG formátum 24 bites színmélységet képes kezelni (több, mint 16,7 millió színt), a tömörítési eljárás azonban az emberi szem becsaphatóságán alapul, és adatvesztéssel jár. Az Internet elterjedt képfájl-formátuma.

10 JPEG képek JPEG képek A számítógépes grafikákhoz fejlesztették ki.
32-bit színmélységű képek is lehetnek. A JPEG tömörítési eljárás információ-veszteséggel jár. A tömörítés eltávolítja azokat az elemeket, amelyek jelentősen nem rontanak minőségén. Választhatunk: viszonylag jó minőség és a kiváló tömörítési arány.

11 A profi szerkesztők .CPT - Corel PhotoPaint fájltípusa
.PSD - Adobe Photoshop fájlformátuma GIMP fotóretusálás, képszerkesztés és képkészítés.

12 GIF .GIF - Graphics Interchange Format - Compuserve;
max. 256 színű, vagy 256 fokozatú grayscale. A GIF formátumnak két verziója létezik, mindkettő legfeljebb 256 szín tárolására képes. A GIF87-tel szemben a GIF89a képes több képkocka egyetlen fájlban való tárolására (animált GIF), valamint az Internetes böngészőkben a lassabb hálózatokon hasznos azonnali (de nem részletes) megjelenítésre, majd a kép finomítására (interlaced GIF), így a GIF-kép teljes méretben látható már a letöltés elején is. Az Interneten gyakori formátum, az utóbbi időben visszaszorulóban van.

13 TIFF-ből JPEG

14 Raszter műveletek. rajzeszközök: szabadkézi rajz, egyenes húzás, radírozás műveletek törlése és újra végrehajtása, kivágás, másolás bélyegző: bármely rajzfunkció ismétlése több helyen egyetlen gombnyomásra körív elhelyezés kitöltött vagy körvonalas téglalap és kör rajzolás téglalap elhelyezés merőleges vagy dőlt szerkesztés bármely nagyítás mellett forgatás, visszaforgatás, transzformálás apró hibák kiszűrése szövegek elkülönítése raszteres állomány külön layer-re helyezhető raszter kiválasztás pontonként vagy területként

15 Átlátszóság

16 Színkeverés Additív (összeadó) színkeverés Monitor, tévé
A fényforrás különböző színű fénysugarai összeadódnak vörös + zöld + kék=fehér Szubsztraktív (kivonó) színkeverés fehér fényt három szűrőn vezetünk keresztül. Ezek a szűrők a kívánt arányban csökkentik a fehér fény vörös, zöld, kék tartalmát.

17 RGB  CMYK A három alapszín a vörös (Red) a zöld (Green) és a kék (Blue). Ezért gyakori, hogy ezt a színkeverést RGB színkeverésnek nevezik. CianMagentaYellowblacK: nyomdai előkészítés folyamán használjuk. Az eszközök megfelelő beállítása biztosíthatja, hogy a feldolgozáskor látható színek, és hatások a felhasználónál is hasonlóképpen jelenjenek meg. Levilágítás , négyszínnyomás

18 Felhasznált irodalom


Letölteni ppt "Raszter és vektor Nagy Gyula YMÉK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések