Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ AZ ONTOLÓGIAI COACHING VONATKOZÁSÁBAN

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ AZ ONTOLÓGIAI COACHING VONATKOZÁSÁBAN"— Előadás másolata:

1 AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ AZ ONTOLÓGIAI COACHING VONATKOZÁSÁBAN
LIFE –Ontological- COACH képzés I. félév záródolgozata AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ AZ ONTOLÓGIAI COACHING VONATKOZÁSÁBAN Készítette: Szabó-Propszt Ágnes 2009. február 14.

2 …önterápiás céllal…

3 [I./(☼+♀) x ≈] = Ω Christoph Georg Volni:
„Sales is not what I do, but who I am.” Ágnes Szabó-Propszt: „Communication is not what I do, but who I am.” [I./(☼+♀) x ≈] = Ω

4 Kommunikáció legfőbb tulajdonsága
Állandó és megszakíthatatlan Kommunikáció fajtái Verbális kommunikáció (beszéd) Metakommunikáció (testbeszéd – kémiai és sejt szintű kommunikáció) Csend és a szünet (metanyelv) Telepátia (gondolatok - érzések - REZGÉSEK bájos zűrzavara) Álom (univerzális, dimenziókon átívelő kommunikáció)

5 Kommunikáció résztvevői
AZ ADÓ és A VEVŐ ADÓ: mindig az „ÉN” VEVŐ: másik személy (családtagjaim, munkatársaim, ismerősök és ismeretlenek) a kutyám, a kertben álló fa vagy nyíló virág, az autóm, Isten és a fenti hierarchia tagjai (kb fő mindenki esetében), halott nagypapám, a tükörképem és főként, de nem utolsó sorban életem főszereplője:

6 A „MŰVÉSZ ÚR” Valódi nevén: „ÉNKE”

7 „Énke mindig ébren van, de beszélni rendesen olyankor kezd, mikor nekem a legkellemetlenebb, legkínosabb, mikor csöndre, figyelemre, áhítatra volna szükségem. Énke csak hozzám beszél, soha máshoz nem szólt még. Kiszemelt magának, és elhatározta, hogy céltalan, vidám kis életének egyetlen programja: engem bosszantani, zavarba hozni (egyszóval: kritizálni, rosszallását kifejezni, megróni, nevetségessé tenni, szemrehányásokat tenni, hibáztatni stb.)… És nekem el kell hallgatnom, mert nincs FEGYVEREM vele szemben.” VAGY MÉGIS VAN?

8 1. MEGOLDÁS FIZIKAI BÁNTALAMZÁS
„Üss vagy fuss” erős népi ontológia révén az ÜSS alkalmazása csípőből… avagy …a mechanizálódott ÉN automatikus szub-rutinja adott szuper-holonon belül.

9 MECCS EREDMÉNYE: DÖNTETLEN
(Mindkettőnkben erős frusztrációt hagyva maga után!)

10 KOMMUNIKÁCIÓ NEM OLYAN RÉGEN ÉS MA
FEGYVERBE!!!!

11 Kommentár nélkül…

12 Első talákozásom az EMK-val
Bärbel Mohr: Univerzális csomagküldő szolgálat Farkasnyelv Zsiráfnyelv

13 Mit mesélt nekem… - az univerzum csak a „jó szóból” ért
- nem arról van szó, hogy a rosszat nem hallja meg, SŐT („fehér festékkel teli vödrök és a pohár piros festék” meséje) – eldobott bumeráng visszatér - vezérleve: a SZERETET (meghatározott és EGYEDI hullám-tulajdonságokkal rendelkező rezgés) - Jézus igéje: „Szeresd felebarátodat úgy, mint tenmagadat!”

14 2. MEGOLDÁS EMPÁTIA: zsiráfkommunikáció - a szeretetnyelv alkalmazása HOGYAN? 1. lépésben: TÉNYEK MEGÁLLAPÍTÁSA Megpróbáltam figyelni rá és objektív maradni, meghallani a mondanivalóját a szavai mögött, miközben szövegelt…

15 2. lépésben: SZÜKSÉGLETEK KIDERÍTÉSE, ÉRZELMEK FEL- ÉS LEFEJTÉSE
Megfigyeltem, hogy agresszív hozzáállása mögött milyen valódi és komoly frusztrációk húzódhatnak meg (úgy érzi, mással nem tud kapcsolatba lépni, hatalmát nem tudja másképp megélni, igényeit nem tudja érvényre juttatni, sérülékenységét magas fallal zárja körül, időnként unalomból, figyelemfelkeltés céljából, önmaga szórakoztatására stb.)

16 3. lépésben: KÉRÉS Kézen fogtam, leültem vele és megkértem arra, hogy játsszuk végig együtt a mindennapokat… Mert együtt mégis csak jobb, mint egymás ellen, ha már a sors így összehozott bennünket…! És egyébként is… az egész csak JÁTÉK!

17 SHAKESPEARE-t idézve:
„Mert színház az egész világ és színész benne minden nő és férfi”

18 ONTOLÓGIAI COACHING ERŐS ONTOLÓGIA: egyetlen világ és én-verzió létezik, amit az adott én (szubjektum) képvisel

19 HELYZET: KRÍZIS/VÁLSÁG
FÉLELEMBŐL és FRUSZTRÁCIÓBÓL fakadó ösztönös automatizmusok ismételgetése „megakadt tű a lemezjátszón” MANIPULÁCIÓ MORALIZÁLÁSSAL

20 …és tele PARADOXONOKKAL
Pl. Y rosszat cselekszik, ami nekem, X-nek, a jónak árt. X a gonoszt, Y-t erőszakkal venné rá a jóra, de mivel X jó, ezt nem teheti, ezért rosszul érzi magát, és azon gondolkodik, hogy valamit cselekednie kellene. Ha X jó, meg kell akadályoznia a rosszat, de mivel X jó, ezért ERŐSZAKKAL ezt nem teheti.

21 …és mit tehet a Coach? Milyen eszközei vannak ehhez: CÉL:
szép új világot ÉPÍTENI, melyet gyenge ontológiák foglalnak keretbe …és nem akar ERŐSZAKOT alkalmazni! Milyen eszközei vannak ehhez: - Kreatív DESTRUKCIÓ - Grice-i maximák MEGSÉRTÉSE - Erős ontológiák LEROMBOLÁSA metaforákkal

22 A SZAVAK ÉS METAJELEK JÁTÉKA
…és az EMK! ONTOLÓGIAI COACHING + ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ = JÁTÉK A SZAVAK ÉS METAJELEK JÁTÉKA

23 Az erőszakmentes kommunikáción alapuló ontológiai coaching
ÖSSZEGZÉSKÉPPEN… Az erőszakmentes kommunikáción alapuló ontológiai coaching a zsiráfnyelv alkalmazásával és elsajátíttatásával a konfliktusterekből problématereket hoz létre, melyben a megoldásra váró problémák jól megragadhatókká és kezelhetőkké válnak az objektív, ítéletmentes megfigyelésen keresztül feltárja és felismerteti a konfliktushelyzetet előidéző és fenntartó ontológiákat és a mögöttük megbújó kielégítetlen szükségelteket tisztázza a konfliktushelyzetben levők kielégítetlen szükségleteikből fakadó valódi érzéseit kreatív destrukció segítségével felismerteti, hogy ezeknek az ontológiáknak a fennmaradása nem szükségszerű, új gyenge ontológiákat hoz létre

24 melyek segítségével kölcsönösen elfogadható pozitív jövőképek, és a hozzájuk vezető út megalkotását teszi lehetővé …

25 HMMM… EZT JÓL CSINÁLTUK!


Letölteni ppt "AZ ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ AZ ONTOLÓGIAI COACHING VONATKOZÁSÁBAN"

Hasonló előadás


Google Hirdetések