Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakmai felkészültség a betegelégedettség tükrében/ Avagy a LEAN management és az egészségügy kapcsolata Vinglmanné Sós Szilvia/ Szalay Csaba Balatonfüred.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakmai felkészültség a betegelégedettség tükrében/ Avagy a LEAN management és az egészségügy kapcsolata Vinglmanné Sós Szilvia/ Szalay Csaba Balatonfüred."— Előadás másolata:

1 Szakmai felkészültség a betegelégedettség tükrében/ Avagy a LEAN management és az egészségügy kapcsolata Vinglmanné Sós Szilvia/ Szalay Csaba Balatonfüred 2010.08.25

2 „Kiváló min ő ség ű az az egészségügyi ellátás, amely a tudományos ismeretek és a rendelkezésre álló er ő források figyelembevételével megfelel a jótékony hatás maximálása és az egészségkárosító kockázat minimalizálása iránt támasztott elvárásoknak” WHO 1993

3 Min ő ségügyi modellek az egészségügyben: 1. Bels ő min ő ségügyi rendszerek –Általános kritériumokat meghatározó minőségirányítási rendszer MSZ EN ISO 9001: 2001 illetve 9001: 2009 szabvány, melyek keretrendszert biztosítanak a minőségbiztosítási struktúra színvonalának javításához, az ellátás minőségét azonban csak közvetetten szabályozzák. –Speciális működési területeket támogató rendszerszabványok (HACCP, OHAS, OHSAS, GMP stb.) –Egészségügy specifikus követelmények gyűjteménye (MEES) Magyar Egészségügyi Ellátási Protokollok –A kiváló működés egyre szélesebb elérését célzó, EFQM modellre épülő eljárás, mely jelentősen támogatja a teljes körű minőségirányítás TQM munkakultúráját 2. Küls ő min ő ségmenedzsment rendszer. Tartalmazza a minimum követelményeket, az orvostechnikai műszerek megfelelőség tanúsítványa. 3. Betegelégedettségi vizsgálatok A betegek véleményét jelenti az egészségügyi ellátásról. Az ellátás során szerzett pozitív és negatív élményeik befolyásolják A betegek véleményét jelenti az egészségügyi ellátásról. Az ellátás során szerzett pozitív és negatív élményeik befolyásolják

4 Min ő ség komponensei: 1. Eredmény: egészségügyi szolgáltatások végső kimenetele. 2. Folyamat: a kezelési-ápolási folyamat szakmaisága, melyet az értékelhető egészségi állapot, komplex életminőség javulás mellett szükséges vizsgálni. 3. Struktúra: a biztonságos eszközök, épületek, berendezések és szakképzett szakdolgozók, valamint törvényes és morális szabályozások. Jó eredmény nem produkálható a felsoroltak nélkül. Tárgyai: 1. Munkaerő-MAN 2. Műszerek- MASCHINES 3. Módszerek-METHODS 4. Eszközök- MATERIALS 5. Vezetés-MANAGEMENT

5 Nemzetközi betegelégedettségi vizsgálatokban értékelt dimenziók: Eredményesség (effectiveness), Eredményesség (effectiveness), Hatékonyság (efficiency) Hatékonyság (efficiency) Hozzáférés (access), Hozzáférés (access), Biztonság, méltányosság (equity), Biztonság, méltányosság (equity), Megfelelőség (appropriateness), Megfelelőség (appropriateness), Időszerűség (timeliness), Időszerűség (timeliness), Elfogadhatóság (acceptability – mennyire humánus, figyelmes a szolgáltatás), Elfogadhatóság (acceptability – mennyire humánus, figyelmes a szolgáltatás), A beteg és a társadalom preferenciáinak, értékeinek figyelembe vétele vagy beteg-központúság, elégedettség, egészségjavulás és az ellátás folyamatossága, szakszerűsége! A beteg és a társadalom preferenciáinak, értékeinek figyelembe vétele vagy beteg-központúság, elégedettség, egészségjavulás és az ellátás folyamatossága, szakszerűsége!

6 A felmérések funkciója: Minőségfejelesztés (beteg létszám, személyzet, képzettség) Minőségfejelesztés (beteg létszám, személyzet, képzettség) Az ellátás színvonalának javítása (szakképzés) Az ellátás színvonalának javítása (szakképzés) Beteg megelégedettségének elérése-megtartása Beteg megelégedettségének elérése-megtartása Folyamata a visszacsatolás a PDCA kör szerint! TERVEZD-CSINÁLD-ELLENŐRIZD-JAVÍTSD!

7

8 „A bölcsesség ott kezdődik, hogy az ember rájön valamire, amit addig nem tudott.” (közmondás)

9 LEAN management A LEAN egy költséghatékony vállalatszervezési filozófia, egy vállalatirányítási (management) rendszer, melynek alapja a Toyota termelésirányítási rendszere, a TPS. Alapelve: 1. m inden tevékenységből, folyamatból el kell távolítani a veszteségeket, azaz az értéket nem teremtő lépéseket (50%) 2. t isztelni kell az embert (50%)

10 Kutatási cél: A betegek elégedettségének felmérése a szakszemélyzet szakmai felkészültségével kapcsolatban, és a helyesbítő intézkedések megalapozására gondolatébresztés a LEAN rendszer alapjainak megismeréséhez, használatához

11 Minden panasz ajándék!

12 Az ápolókkal szembeni elégedettség életkor, nem és státusz szerint

13 Az ápolókkal való elégedettség okai

14

15 A szakszemélyzet iránti bizalom beteg életkor, nem és státusz szerint

16 „Egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amelyik a gubancot okozta, váltani kell, másképpen nézni, látni, csinálni a dolgokat, hogy az egyén, a társadalom, az egész bolygó súlyos bajaira sikerüljön valahogy megoldást találni……” (Dr. Németh Ilona)

17 LEAN A bemutatott okok kivizsgálása, annak megoldása jelentősen fokozná a betegek elégedettségét, ami minden egészségügyi intézmény, mint szolgáltató feladata. A megoldás kutatása hozta magával a LEAN rendszer megismerését, a témában való elmélyülést.


Letölteni ppt "Szakmai felkészültség a betegelégedettség tükrében/ Avagy a LEAN management és az egészségügy kapcsolata Vinglmanné Sós Szilvia/ Szalay Csaba Balatonfüred."

Hasonló előadás


Google Hirdetések