Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A pajzsmirigy és betegségei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A pajzsmirigy és betegségei"— Előadás másolata:

1 A pajzsmirigy és betegségei
Dr. Bodor Miklós I. Belgyógyászati Klinika

2 A pajzsmirigy elhelyezkedése, működése
A pajzsmirigy két lebenye a nyakon, a gége ún. pajzsporcai alatt, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el, a két lebenyt elől-alul egy kis híd köti össze. Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában. Az alaki megnagyobbodás nem mindig jelent egyúttal működési változást is. Járhat akár normális, akár fokozott, akár csökkent hormontermeléssel. Ez a megnagyobbodás a betegvizsgálat során tapinthatóvá is válhat, és - a mirigy elhelyezkedése folytán - a légcsövet nyomhatja, függőleges lefutásából kitérítheti, illetve szűkítheti is.

3 A pajzsmirigy elhelyezkedése, működése

4 A pajzsmirigy elhelyezkedése, működése
A pajzsmirigy hormonjai a szervezet anyagcsere-folyamatainak, az energiaforgalomnak és a hőszabályozásnak igen fontos tényezői. Az anyagcserét fokozó hatásuk révén növelik az oxigén felhasználását is. Emelkedik a zsírok és fehérjék lebontása, a cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, ezáltal a vércukorszintet is emelik. Az idegrendszer normális tevékenysége is jelenlétükhöz kötött. Magzati és fiatalkorban elengedhetetlenül szükségesek a normális testi és szellemi fejlődéshez

5 A pajzsmirigy elhelyezkedése, működése
A hormonok (T3, T4) jódot tartalmaznak. Az ivóvíz és táplálék útján a szervezetbe kerülő jódból előbb egy, majd két, három és négy jódatomot tartalmazó vegyület épül fel, és a két utóbbi az aktív hormon (trijód-tironin - T3 - és tetrajód-tironin vagy tiroxin - T4). A pajzsmirigy működését elsősorban a hipofízisben termelődő trophormon, a TSH szabályozza, de a bevitt jód mennyisége is befolyásolja a hormontermelést.

6 A pajzsmirigy működése és szabályozása

7 A pajzsmirigy működése és szabályozása

8 Fokozott hormontermelés
A pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb oka az - autoimmun eredetű - pajzsmirigyhormon-termelés fokozódása (hyperthyreosis). Az ok a pajzsmirigyben keresendő, nem az agyalapi mirigy TSH termelése nő meg Oka a pajzsmirigy TSH-receptora ellen képződött autoantitest A betegséget Európában Basedow-kórnak, az angolszász/amerikai területen Graves-kórnak nevezik

9 Fokozott hormontermelés
Hasonlóan fokozott termelésre utaló tüneteket okozhat az olyan ún. göbös pajzsmirigy-megnagyobbodás ("göbös strúma"), amikor a kialakuló körülírt elváltozás akár extrém nagy mennyiségű hormont termel.

10 Fokozott hormontermelés
A betegben jelentkező tünetek - a hormonhatásnak megfelelően - igen sokrétűek: fokozott étvágy mellett a beteg testsúlya csökken. Megmutatkoznak a szimpatikus idegrendszer izgalmi jelei: gyors és erős szívdobogás, a szív ingerképző- és -vezető rendszerének zavarai, verejtékezés, izgatottság, ingerlékenység, sokszor hasmenés. A keringés sebessége nő, magas vérnyomás is jelentkezhet. A vérben nem mindig találhatjuk meg a vércukorszint emelkedését, mert ezt kompenzálhatja a fokozott energiaigény miatt szükséges nagyobb cukor-elégetés.

11 Fokozott hormontermelés
Emelkedhet a testhőmérséklet, a betegek a meleget rosszul tűrik. A pszichés nyugtalanság, érzelmi labilitás miatt sokszor a beteg környezete hívhatja fel a a kezelőorvos figyelmét, hogy "valami nincs rendben". Ugyanilyen tünetekkel jelentkezik akár a göbös strúma, akár az agyalapi mirigy TSH-túltermelése következtében létrejövő hyperthyreosis is, az okok elkülönítése a követendő kezelés meghatározása miatt szükséges. Erre szolgálnak a hormonszintek meghatározása, az ultrahang- és izotóp-vizsgálatok.

12 Csökkent hormontermelés
Tüneteiben különbözik az újszülött- csecsemő- vagy gyermekkorban jelentkező csökkent pajzsmirigyműködés (hypothyreosis) a felnőttkoritól A fiatalkorban jelentkező zavarok oka lehet jódhiány vagy genetikai zavar, és jellegzetes tünete a szellemi és testi fejlődés nagyfokú elmaradása (kretenizmus) A felnőttkori hypothyreosis több okra vezethető vissza

13 Csökkent hormontermelés
- autoimmun eredetű csökkent pajzsmirigyműködés pajzsmirigygyulladás után kialakuló hypothyreosis ritkábban az agyalapi mirigy csökkent TSH-termelése hyperthyreosis miatt végzett pajzsmirigyműtét után a nem megfelelően kezelt betegekben

14 A pajzsmirigy golyva kialakulása

15 Csökkent hormontermelés
A klinikai tünetek a következők lehetnek: Meglassult testi mozgás és szellemi működés, feledékenység, aluszékonyság. A testsúlynövekedésben elsősorban a bőr alatti kötőszövetekben felhalmozódó és ott megkötődő vizenyő (mixödéma) játszik szerepet. A vérképzés zavara miatt vérszegénység léphet fel, ez tovább ronthatja az amúgy is jelentkező étvágytalanságot, gyengeséget. Lassul a szívműködés, a beteg fizikai terhelhetősége csökken, a hideg hőmérsékletet nagyon rosszul tűri.

16 Csökkent hormontermelés
A felsorolt jellegzetes tünetek természetesen a betegség súlyossági fokától függően nem mindig és nem azonos fokban jelentkeznek Különösen nehéz az egy-egy tünet mögött felismerni a pajzsmirigy csökkent működését az időskorban Könnyű az idős ember csökkent fizikai teherbírását és meglassult szellemi tevékenységét korával magyarázni, de biztos, hogy csak ez az oka?

17 A pajzsmirigy betegségek kezelése
A fokozott működés helyrehozására többféle lehetőségünk is kínálkozik, és a betegség pontos okának kiderítése, a tünetek súlyossága és a beteg életkora egyaránt mérlegelendő a kezelés megválasztásánál A fokozott hormonkiáramlás csökkentésére rendelkezésünkre áll a gyógyszeres gátló kezelés, a izotóppal történő működéscsökkentés és a műtét.

18 A pajzsmirigy betegségek kezelése
Néhány szempont a választáshoz: Az önálló működésű, gyógyszerrel nehezen befolyásolható és túlműködő göbök esetén műtét jön szóba. Ugyanez a választás, ha a pajzsmirigy megnagyobbodása elnyomja és/vagy beszűkíti a légcsövet és/vagy a nyelőcsövet. Műtét mellett kell döntenünk, ha a diagnosztikus tevékenység során (például a pajzsmirigyből vékony tűvel nyert anyag szövettani-sejttani vizsgálatával) rosszindulatú elváltozás gyanúja merült fel. (Ez egyaránt előfordulhat a túl- és a csökkent működésnél is.) Idősebb korban előbb kerül szóba az izotópkezelés, amire fiatal, fogamzásképes korban lévő nőnél nem gondolhatunk. Egyéb esetekben rendelkezésünkre állnak azok a gyógyszerek, amelyek a pajzsmirigyhormonok termelését képesek gátolni.

19 A pajzsmirigy betegségek kezelése
A gyógyszeres kezelés hónapokig tart, és megköveteli az orvos és beteg rendszeres és folyamatos kapcsolatát A hypothyreosis kezelésénél is külön kell tárgyalnunk a csecsemő- és gyermekkori betegséget. Itt a legfontosabb a megelőzés (jódhiányos területeken a megfelelő jódpótlás akár a konyhasóban, akár egyéb módon), mert a kialakult kretenizmus gyógyítása már nem sok sikerrel kecsegtet. Ha nem jódhiány, hanem egyéb - genetikai - tényezők állnak a hypothyreosis hátterében, döntő a korai diagnózis, és a megfelelő hormonpótlás (szubsztitúció). A felnőttkori csökkent működés megállapítása után aránylag könnyű a helyzetünk, mert gyógyszer formájában megfelelő pajzsmirigykészítmények állnak rendelkezésünkre. Ilyenkor az adag meghatározása, majd a beteg rendszeres ellenőrzése a feladatunk.

20 A pajzsmirigy diagnosztikája
Anamnézis és fizikális vizsgálat Hormon-vizsgálatok: szenzitív vagy szuperszenzitív TSH. Normális sTSH lelet kizárja a pajzsmirigy bármilyen mûködési eltérését, fölöslegessé teszi a pajzsmirigy-hormonok meghatározását. A szupprimált, alacsony TSH érték esetén FT4 és FT3 meghatározás viszont egyértelmûen szükséges. A hipertireózis gyógyszeres kezelésének vezérfonala a perifériás pajzsmirigy-hormon-szint.

21 A pajzsmirigy diagnosztikája
Pajzsmirigy-ultrahang diagnosztika A pajzsmirigy, tapintás számára nem hozzáférhető centrális és dorzális részein elhelyezkedõ elváltozások is láthatóvá tehetõk A célzott, ultrahang-vezérelt aspirációt lehetõvé téve citológiai diagnosztika végezhetõ a nem tapintható pajzsmirigy-elváltozások esetén A göbméret változása egy nagyon fontos új eleme a diagnosztikának. Nem jár sugárterheléssel. 5. A pajzsmirigy egészének echoszerkezete rendkívül fontos információt hordoz: a diffúz vagy foltos echoszegény szerkezetnek a szenzitivitása és specificitása autoimmun pajzsmirigy megbetegedések diagnosztikájában 95 % feletti !

22 A pajzsmirigy diagnosztikája
Pajzsmirigy szcintigráfia "hideg", "meleg", "forró" göb - környezethez képest csökkent, azonos, fokozott izotópfelvétel. Autonom adenoma: olyan "forró" göb, mely függetlenül termeli a hormont a TSH-hatástól Aspirációs citológia Az elsõ választandó diagnosztikus eljárás is lehet tapintható göbös elváltozás esetében. Mikor indikált a vizsgálat ? 1 cm-t elérõ tapintható vagy ultrahanggal látott göbök esetén diffúz pajzsmirigy-megnagyobbodás, mely echoszegény ultrahang-képet mutat (tireoiditisz gyanúja)

23 Terhesség és a pajzsmirigy-betegségek
A testsúlygyarapodás elmaradása hívhatja fel leginkább a figyelmet a pajzsmirigy túlműködésére a már ismertetett egyéb jellegzetes tünetek mellett. Minden ötszázadik terhességben számíthatunk a betegség előfordulására, azoknál gyakrabban, akik már korábban kezelés alatt álltak pajzsmirigytúlműködés miatt. A betegség nem képezi terhesség-megszakítás javallatát. A gondosan megválasztott, lehetőség szerinti legkisebb adagú gyógyszeres kezelés nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatban.

24 Terhesség és a pajzsmirigy-betegségek
A gyógyszeresen nehezen uralható - szerencsére ritka - esetekben műtét is szükségessé válhat a terhesség második harmadában. A pajzsmirigy-hormonok hiánya megnehezítik a teherbeesést. A fogantatást a jól beállított anyagcserehelyzet idejére ajánlatos tervezni. Súlyos hiba, ha a gyógyszerektől való félelmükben terhesség alatt a kismamák a pajzsmirigyhormon-pótló kezelést elhagyják. A magzat testi és szellemi fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos pajzsmirigy-hormon adagját orvosi ellenőrzés mellett a terhesség és szoptatás ideje alatt éppenséggel emelni szükséges!

25 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "A pajzsmirigy és betegségei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések