Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szakképzés-fejlesztés aktualitásai Az FVM KSZI feladatai, szolgáltatásai Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szakképzés-fejlesztés aktualitásai Az FVM KSZI feladatai, szolgáltatásai Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI."— Előadás másolata:

1 A szakképzés-fejlesztés aktualitásai Az FVM KSZI feladatai, szolgáltatásai Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET Wayda Imréné szakképzési főosztályvezető

2 1/2006. (II. 17.) OM rendelet 6. § (1) Ez a rendelet 2006. április 1-jén lép hatályba. Rendelkezéseit - a (2)-(6) bekezdésekben foglalt kivételekkel - a 2006. április 1-jét követően megkezdett szakképzésre kell felmenő rendszerben alkalmazni.

3 1/2006. (II. 17.) OM rendelet 6. § (2) Az iskolai rendszerű szakképzés esetében tanulót a 2006/2007. tanévben a 2006. április 1- jétől hatályos OKJ előírásai szerint a szakképzési évfolyamra beiskolázni akkor lehet, ha az ahhoz illeszkedő szakmai és vizsgakövetelmények és központi programok (felsőfokú szakképzés esetén képzési programok) kiadásra kerültek, valamint a képzés megkezdéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítottak.

4 1/2006. (II. 17.) OM rendelet (3) Az iskolarendszeren kívüli szakképzés esetében a résztvevővel képzési szerződést a 2006. április 1-jétől hatályos OKJ előírásai szerint akkor lehet kötni, ha a szakképesítés szakmai és vizsga- követelménye kiadásra került.

5 1/2006. (II. 17.) OM rendelet (4) Az OKJ-ben szereplő szakképesítés megszerzésére történő felkészítés a) az iskolarendszeren kívüli szakképzésben a mindenkori hatályos szakmai és vizsga- követelmények kiadásától kezdődhet; b) az iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamon a szakképesítésért felelős miniszter által jóváhagyott központi programok (tantervek) kiadását követően kezdhető meg.

6 1/2006. (II. 17.) OM rendelet (5) Az iskolai rendszerű és az iskolai rendszeren kívüli szakképzésben a képzés az Országos Képzési Jegyzékről szóló 37/2003. (XII. 27.) OM rendelet 2006. március 31-én hatályos rendelkezései és az ahhoz illeszkedő hatályos szakmai és vizsgakövetelmények, illetőleg az iskolai rendszerű szakképzés esetén központi programok (tantervek) és az elméleti képzéshez szükséges tananyagok alapján, addig az időpontig - de legfeljebb a (6) bekezdésben meghatározott határidőig - indítható, amíg az adott képzésre vonatkozóan, az e rendelet előírásaihoz illeszkedő szakmai és vizsgakövetelmények, valamint az iskolai rendszerű szakképzés esetén a központi programok (tantervek) nem kerültek kiadásra.

7 1/2006. (II. 17.) OM rendelet A szakképzést a megkezdésének időpontjában hatályos szakmai és vizsgakövetelmények alapján kell befejezni és eredményes szakmai vizsgát követően a bizonyítványt kiadni. (6) 2008. december 31-ét követően a 37/2003. (XII. 27.) OM rendelet rendelkezései szerinti szakképzés már nem indítható. (7) A 2006. április 1-jét megelőzően megkezdett szakképzés eredményes befejezését követő szakmai vizsgán kiadott bizonyítványok érvényesek, azok államilag elismert szakképesítést igazolnak.

8 1/2006. (II. 17.) OM rendelet 6. oszlop - Kizárólag iskolai rendszerben megszerez- hető szakképesítések 7. oszlop - A szakképesítés megszerzéséhez szükséges képzés maximális időtartama Az év és az óraszám együttes feltüntetése azt jelzi, hogy az adott szakképesítés iskolai rendszerben és iskolarendszeren kívül is oktatható. Ahol csak az óraszám adott, ott iskolarendszeren kívül oktatható a szakképesítés, ha központi program nem került kiadásra. A kizárólag iskolai rendszerben oktatható szakképesítések esetében a maximális képzési idő évben van megadva.

9 Országos Képzési Jegyzék 2006. Panziós, falusi vendéglátó Mezőgazdasági gazdaasszony Szállodai szobaasszony

10 Országos Képzési Jegyzék 2006. Agrártechnikus Mezőgazdasági vállalkozó Agrárrendész Mezőgazdasági technikus Vidékfejlesztési technikus Agrárközgazdasági és -áruforgalmazó technikus

11 Országos Képzési Jegyzék 2006.

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Változások az Intézet operatív feladataiban Minden információt a www.kszi.hu honlapra helyezünk fel. (pl. az írásbeli tételek átvételének időpontja, versenyfelhívás, szaktanári továbbképzés, stb. Az éppen aktuális feladatok a nyitólapon is, és a megfelelő link alatt is megtalálhatók.www.kszi.hu

21 Bemutatkozunk Képzés Szaktanácsadás NVT Agrár-kutatás Tankönyvbolt Külkapcsolatok Aktualitások EUROPEA Gépkezelői jogosítvány Fórumok Archivum

22 Tankönyvmegrendelés Megrendelésének adatait a "Tankönyv" menüpont "Megrendelés" pontjában adhatja meg. Az adatbevitel végén megrendelését a megfelelő gombot használva nyomtassa ki, bélyegezze le, és aláírva címünkre küldje meg. Ebben a menüpontban tájékozódhat folyamatban levő megrendeléseiről is, megtekintheti visszaigazolásukat. A statisztikai adatok hiányában a megrendeléseket nem áll módunkban visszaigazolni, ezért a rendelési adatok felvitele előtt kérjük a megfelelő program funkciókat használva, adja meg az iskola 2005/2006. tanévi statisztikai adatait is!

23 Szakmai vizsgák  Vizsgabejelentőt, tételigénylést az FVM KSZI- be kell küldeni. Elnököt lehet javasolni, de fenntartjuk a változtatás jogát.  Írásbeli tételek átvétele az Intézetben. A további változásokról mindig a honlapunkon adunk tájékoztatást.

24 Pályázatok  Vizsgáztatási jogosultság  Szakmai vizsgaelnöki, szakmai szakértői  A szakmai szakértők számára november 8-án továbbképzést tartunk, utána MASZE EUROPEA HUNGARY közgyűlés

25 EUROPASS WWW.nive/nrk.huWWW.nive/nrk.hu honlapról tölthető le -Bővebben az EUROPASS-ról Bővebben az EUROPASS-ról -Bizonyítvány kiegészítők megtekintése Bizonyítvány kiegészítők megtekintése -Útmutató a rendszer használatához Útmutató a rendszer használatához -Intézményi regisztáció Intézményi regisztáció -Regisztrált intézményeknek nyújtott szolgáltatásaink -EUROPASS bizonyítvány-kiegészítő kiállításaEUROPASS bizonyítvány-kiegészítő kiállítása - Fordítás kéréseFordítás kérése - Korábban kiadott bizonyítvány-kiegészítők nyilvántartásaKorábban kiadott bizonyítvány-kiegészítők nyilvántartása - Intézményi adatmódosításIntézményi adatmódosítás - Felhasználói adatmódosításFelhasználói adatmódosítás - Intézményi regisztráció visszavonásaIntézményi regisztráció visszavonása - MapparendelésMapparendelés - Országos Képzési Jegyzék Országos Képzési Jegyzék -Szakképesítések elismertetéseSzakképesítések elismertetése

26 A szakképesítések igazolása  A képzés befejezésével záróvizsgát (lehet modul is) tesznek.  A vizsga elismeréseként bizonyítványt kap ami az adott munkafeladat ellátására jogosít. A vizsga követelményét központi szabályozás biztosítja.  A végzettséget igazoló okmány az elvégzett OKJ szintnek megfelelő bizonyítványt ad.  Gondot a képzésben az eltérő képzési idő jelent, valamint az iskolarendszerű és a felnőttképzési rendszer keveredése.

27 Felmerülő kérdések, dilemmák Be lehet-e iskolázni rész-szakképesítésre iskola- rendszerben?  Semmilyen, jelenleg érvényben lévő jogszabály nem tiltja. Ha nem lehet, akkor a következő problémák jelentkeznek:  A szakiskolai fejlesztési programban három olyan agrár-szakképesítés megszerzésére van lehetőség, amelyek most rész-szakképesítésbe kerültek.  Nagyon sok iskolának beiskolázási gondot jelent.

28 Felmerülő kérdések, dilemmák  Tanműhelyek, tanüzemek, tangazdások fejlesztése történt meg ezekhez a szakképesítésekhez. Mi lesz velük?  A rész-szakképesítések esetében a tanulók felvételének feltételei nem azonosak a fő-szakképesítésével. Pl. a Vadgazdálkodási technikus rész-szakképesítése a vadász- vadtenyésztő, vagy gazda – mezőgazdasági munkás. Ha nem lehet rész-szakképesítésre beiskolázni, akkor azok a gyerekek szorulnak ki az iskolarendszerből, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.  18 éves korig tanköteles!!

29 Felmerülő kérdések, dilemmák  Finanszírozási problémák a folyamatosan csökkenő létszámok miatt.  Kötelező óraszám problémák a moduláris képzés bevezetésével.  Felvételi tájékoztatóban a következő tanévre történő meghirdetésekkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság!  Hogyan fog alakulni a képzési idő? 2+2, 1+1+2 vagy 1+3?  Változnak a törvények, a 26/2001. (VII.27.) OM rendelet a szakmai vizsgáztatás szabályairól módosítása tervezett.  ?????

30 Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Forrás: Nemzeti Szakképzési Intézet FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET Wayda Imréné szakképzési főosztályvezető


Letölteni ppt "A szakképzés-fejlesztés aktualitásai Az FVM KSZI feladatai, szolgáltatásai Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések