Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI PORSCHE CARRERRA GT KERÁMIA TENGELYKAPCSOLÓ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI PORSCHE CARRERRA GT KERÁMIA TENGELYKAPCSOLÓ."— Előadás másolata:

1 BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI PORSCHE CARRERRA GT KERÁMIA TENGELYKAPCSOLÓ PCCC - Porsche Ceramic Composite Clutch Pálffy Gábor KRFUMM

2 Porsche Carrerra GT általános adatai Hossz: 4,6 m Magasság:1,16 m Szélesség:1,92 m Tömeg:1380 kg Motor:5,7 liter V10 Max teljesítmény:612 hp Max nyomaték:590 Nm Gyorsulás3,9 s/100 km/h 9,9 s/200 km/h Végsebesség330 km/h Fogyasztás 12-28 l/100 km

3 Kezdeti lépések Az alapkoncepció az volt, hogy egy létező versenyautó alapjain elindulva kifejlesztenek egy utcai sportautót ami rendelkezik a vérbeli sportautók minden tulajdonságával, emellett alkalmas a mindennapi utcai használatra és a kis sorozatban való gyártásra. A sportosság egyik záloga a nagy teljesítményen és az alacsony össztömegen kívül a tömegközéppont megfelelő pozíciója. Ennek érdekében szakítottak a már hagyománynak számító farmotoros felépítéssel, és a boxer-motorral. A V10-es 5,7 literes motort illetve a váltót a hátsó tengely elé helyezték el (középmotor).

4 A legnagyobb stabilitás érdekében a motort a lehető legalacsonyabbra akarták beépíteni, aminek a legnagyobb akadálya a tengelykapcsoló kialakítása volt. Szükség volt egy olyan tengelykapcsolóra amely képes a nagy teljesítmény, az alacsony tömeg és a kis helyszükséglet igényeit kielégíteni. Ezelőtt ekkora teljesítményre egyedül a versenysportban alkalmazott elemi szénszálas tengelykapcsolók voltak alkalmasak.

5 Továbbá szükséges volt a minden-napi élet és a gazdaságosság igényeinek kielégítése, mint például a könnyű szervízelhetőség, a megfelelő szervizintervallum, a kívánt élettartam, vagy a vezetési komfort. A Porsche beszállítói nem tudtak alternatívát nyújtani a kérdésben, ezért a Porsche mérnökei több kiválasztott beszállítóval együttműködve megkezdték az igényeknek megfelelő tengely-kapcsoló kifejlesztését. A fejlesztés alatt felhasználhatták a szintén a GT-hez kifejlesztett kerámia kompozit fékrendszer a Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB)apasztalatait. A fejlesztés alatt felhasználhatták a szintén a GT-hez kifejlesztett kerámia kompozit fékrendszer a Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) tapasztalatait.

6 A szénszálakkal erősített kerámia már a kerámia fék fejlesztésekor bebizonyította kivételes erejét, hőállóságát és tartósságát, így kézenfekvő volt alkalmazása a tengelykapcsoló fejlesztésénél is. Az első teszteknél hagyományos szerkezeteket szereltek fel kerámia betétekkel, de a hagyományos szerkezetek nem bírták a magas fordulatszám okozta mechanikai és a súrlódásból adódó hőterhelést. Teljesen új tengelykapcsoló szerkezetet kellett kifejleszteni. Tengelykapcsoló szerkezete

7 A speciális kialakítás teszi lehetővé, hogy a elemi szénszálakkal erősített szilikon karbid tárcsa kibírja akár a 20.000 1/min –es fordulatszámot és az extreme hőmérsékletet. A tesztek során kiderült, hogy a tengelykapcsoló hőmérséklete a 800 o C-ot is meghaladta, ezért a szerkezet többi eleménél is igen fontos a megfelelő anyagválasztás. Az előzőek miatt a szerkezet többi elemét titánból készítik, és ez a választás kombinálja a nagy centrifugális erő és nagy hőmérséklet elleni védelmet a kis tömeggel. Tengelykapcsoló szerkezete

8 Ezzel a szerkezeti kialakítással, anyagválasztással, illetve a szerkezet méreteinek csökkentésével és a szárazkarteres kenési rendszer együttes alkalmazásával tették lehetővé, hogy a GT motorja a lehetséges legalacsonyabb pozícióba kerüljön, és így a tömegközéppont helyzete is lefelé tolódjon, tovább növelve ezzel a stabilitást. Az egyedi lemezeket nagynyomású vízsugárral vágják ki a kerámia lapokból.

9 Nagy kihívás volt a V10-es motor kivételes dinamizmusa és az alacsony össztömeg miatt a vezetési komfort megteremtése. A váltómű szinkronizálását és a tengelykapcsoló működtetését úgy oldották meg, hogy a váltáshoz igen kis erő is elegendő. Bár a költségei jelentősek, a hosszú távú tesztek megmutatták, hogy élettartama minimum akkora mint a hagyományos tengelykapcsolóknak. Technikai információk: két tárcsás száraz tengelykapcsoló Külső átmérő 192 mm Súly 3.5 kg Anyag Szén szálakkal erősített szilikon-karbid Max fordulatszám 20.000 1/min A PCCC egy túlterheléses teszten a tesztpadon.

10 VÉGE KÖSZÖNÖM A FIGYELMET


Letölteni ppt "BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar GÉPJÁRMŰVEK ERŐÁTVITELI BERENDEZÉSEI PORSCHE CARRERRA GT KERÁMIA TENGELYKAPCSOLÓ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések