Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tehetség és Kompetencia Pedagógus konferencia Kodácsy Tamás Tehetség és kompetencia a Bibliában 2010. április 10. Miskolc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tehetség és Kompetencia Pedagógus konferencia Kodácsy Tamás Tehetség és kompetencia a Bibliában 2010. április 10. Miskolc."— Előadás másolata:

1 Tehetség és Kompetencia Pedagógus konferencia Kodácsy Tamás Tehetség és kompetencia a Bibliában 2010. április 10. Miskolc

2 tehetség és kompetencia Tehetség aki vagyok amit szeretek megtenni örökölt nem ruházható át Kompetencia amit tanulok amit képes vagyok megtenni tanult átruházható

3 Gedeon és a midianiták És azoknak a száma, akik kezüket a szájukhoz emelve szürcsöltek, háromszáz volt. A nép többi része letérdelve itta a vizet.(1. vált. Bír 7,6) És azoknak a száma, akik nyelvükkel nyaldosták a vizet, ahogyan a kutya nyaldossa háromszáz volt. A nép többi része letérdelve itta a vizet. (2. vált. Bír 7,6) És azoknak a száma, akik kezüket a szájukhoz emelve szürcsöltek, háromszáz volt. A nép többi része letérdelve itta a vizet.(1. vált. Bír 7,6) Ki volt az a háromszáz?

4 Ószövetség Ószövetség: day (héb.) ~ elégséges, elég, szükséges ami a munkásnak elég: „Mert elég volt az anyag az egész munka elvégzéséhez, sőt még maradt is.” (2Móz 36,9) ami a felebarátnak kell: „Ha pedig valakinek nincs kiváltója, de ő maga szert tesz annyira, amennyi elegendő a visszaváltáshoz...” (3Móz 25,26) ami az éhség csillapításához elég: „Ha mézet találsz, egyél, amennyi jólesik...” (Péld 25,16) ami az áldozathoz elég: „Ha azonban nem telik neki bárányra, akkor vigyen vétkéért jóvátételi áldozatul két gerlicét vagy két galambfiókát az Úrnak: egyet vétekáldozatul, egyet égőáldozatul.” (3Móz 5,7)

5 Ószövetség Nem arról van szó, hogy egy cél vagy egy személy megmérettetik egy adott mérték (standard) szerint, hanem a „kompetencia” az egész személyre és szükségleteire vonatkozik. Isten neve: Mindenható (El-Saddai, ho hikanosz) (sod : pusztulás) Isten, aki ítél: „Jaj, micsoda nap! Közel van már az Úr napja, pusztulás jön a Mindenhatótól!” (Jóel 1,15) ~ Ézs 13,6 (day: elég) LXX (görög): „aki elégedett magával” - „Mert kicsoda a Mindenható, hogy szolgáljuk, és mi hasznunk abból, ha hozzá folyamodunk?” (Jób 21,15) (Ruth1,20; Jób 31,2; 40,2; Ez 1,24)

6 Újszövetség hikanosz (gör.) ~ elég, képes, kompetens „Utánam jön, aki erősebb nálam, és én még arra sem vagyok méltó, hogy lehajolva saruja szíját megoldjam.” (Mk 1,7) „Uram, nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szót szólj, és meggyógyul a szolgám.” (Mt 8,8) „Nem mintha önmagunktól, mintegy a magunk erejéből volnánk alkalmasak, hogy bármit is megítéljünk; ellenkezőleg, a mi alkalmasságunk az Istentől van.” (2Kor, 3,5)

7 Újszövetség Ő tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem Léleké, mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít. (2Kor 3,6) Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek. (Kol 1,12)

8 Újszövetség Ő tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem Léleké, mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít. (2Kor 3,6) Adjatok hálát az Atyának, aki alkalmassá tett titeket arra, hogy a szentek örökségében, a világosságban részesüljetek. (Kol 1,12)

9 Tálentumok példázata (Mt 25) Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. 2,5 – vállalkozás (4,10), 1 – gödörbe ásta Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! tálentum: lehetőség, képesség: tehetség a kompetencia: meg tudja tenni

10 alkalmasság Yehudi Menuhin tanítványai Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Tehetség és Kompetencia Pedagógus konferencia Kodácsy Tamás Tehetség és kompetencia a Bibliában 2010. április 10. Miskolc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések